Mokinio mama sukilo prieš neužmirštuolę

Mokinio mama sukilo prieš neužmirštuolę

Prasmingas ir nuoširdus Laisvės gynėjų dienos paminėjimas vienoje rajono mokykloje galbūt būtų jau ir nugarmėjęs praeitin, jei ne moksleivio mamos pagiežingas laiškas. Jame rūsčiai priekaištaujama, kodėl sūnus po Sausio 13-osios minėjimo namo grįžo su neužmirštuolės ženklu atlape. Mokyklos vadovai šia situacija nutarė pasidalinti su „Bangos“ skaitytojais.

Įtarė esant klaidinimą

Mamos laišką, kurio originalo kopiją (be asmens duomenų – aut. pastaba) redakcijai persiuntė mokyklos direktorius, pedagogai gavo per elektroninį dienyną. Laiške, kupiname elementarių rašybos klaidų, be jokių užuolankų priekaištaujama, kodėl minėjimo metu reikėjo įsisegti neužmirštuolės simbolį, su kuriuo jos vaikas grįžo namo. Mokyklos vadovo nuomone, kadangi laiškas ultimatyvus, reikalaujantis pasiaiškinti, „tikintis, kad tai nepasikartos“, jam būtinas viešas komentaras, o gal ir skaitytojų nuomonės.

Mokinio mama minėtame laiške išsakė įtarimą, esą vaikai mokykloje yra klaidinami iškreipiant istoriją ir LR Konstitucijoje įtvirtintus simbolius. Ji nuogąstauja, kad tie vaikai, kurie nesegės šios gėlės žiedo, turi bijoti, jie esą bus smerkiami, žeminami kaip tautos išdavikai.

„Ar tai yra įtraukta į vaikų tautiškumo ugdymą, jei taip, prašome pateikti atitinkamus Švietimo ministerijos patvirtintus dokumentus?“ – rūsčiai teiraujasi ir reikalauja pasiaiškinti mokinio mama. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja  Nomeda Barauskienė „Bangai“ paklausus dėl pasipiktinusios  mokinio mamos laiško, akcentavo, kad neužmirštuolės simbolis nėra privalomas, nėra reglamentuotas jokiose švietimo programose. Tai – kiekvienos mokyklos pasirinkimas, ar jį naudoti Sausio 13-osios minėjime, ar ne. Aišku, tai ir kiekvieno mokinio asmeninis pasirinkimas, niekas negali nei tyčiotis, nei priversti nešioti vienokį ar kitokį ženklą.

Niekada nebus pamiršta

Neužmirštuolės simbolis, kuriuo norėta pažadinti jaunimo patriotinę dvasią ir įdiegti suvokimą, kad Sausio 13-oji niekada nebus pamiršta, jau penkerius metus visuomenėje kelia diskusijas. Dalis diskutuojančiųjų pasisako, kad svarbiausi simboliai yra Trispalvė, Vytis, Gediminaičių stulpai. Būtent su jais žmonės ėjo ginti 1991-ųjų sausį Lietuvos nepriklausomybės, o esą neužmirštuolės ženklas yra panaudotas giliau nesusimąstant, jis esą kelia dviprasmiškas sąsajas: kai kam primena sovietinius, o kai kam nacistinius ar net masonų simbolius.

2014 m. pirmąkart Sausio 13-ąją Lietuvos gyventojai buvo paraginti prisijungti prie iniciatyvos ir į atlapą įsisegti ženkliuką – neužmirštuolės žiedą. Tai ženklas, kad kritę už Lietuvos laisvę – nepamiršti. „Sausio 13-ąją raginame įsisegti prie savo širdies neužmirštuolės žiedą – atminties ir pagarbos laisvės kovotojams ženklą bei taip priminti, kodėl esame laisvi“, – neužmirštuolės ženklo idėjos prasmę aiškino Mantas Zakarka, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas.

Prieš penkerius metus buvo paskelbta, kad be žymių visuomenės, meno ir politikos veikėjų, akcijoje dalyvauja Politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, Jaunųjų konservatorių lyga, Sausio 13-osios brolija, Tautinė lietuvių studentų korporacija „Neo-Lithuania“, Jaunieji krikščionys demokratai, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, Atlanto sutarties Lietuvos bendrija, VU TSPMI studentų korporacija „RePublica“, pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacija „Juodai balta“, Jaunųjų profesionalų programa „Kurk Lietuvai“, partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.


KOMENTARAS

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas PETRAVIČIUS

– Visos rajono švietimo įstaigos vienokia ar kitokia forma praėjusią savaitę paminėjo Laisvės gynėjų dieną. Dauguma mokyklų atsiliepė į Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti pilietinę iniciatyvą „Atmintis gyva, nes liudija“. Dvyliktą kartą Lietuvoje vykusioje akcijoje dalyvavusios mokyklos languose uždegė žvakes, simbolizuojančias gyvybę, šviesą, teisingumą. Ši iniciatyva nėra įteisinta teisės aktais, bet dėl jos priekaištų netenka išgirsti.

Neužmirštuolės naudojimas, pažymint Sausio 13-ąją, kasmet populiarėja, nors taip pat nėra įteisintas. Visą savaitę, stebėdami viešąją erdvę, galėjome matyti aukščiausio rango šalies vadovus, politikus, kurie segėjo neužmirštuolės žiedą, taip pagerbdami Laisvės gynėjus, Sausio 13-osios aukas. Neužmirštuolę nešiojo ir ne vienas rajono švietimo įstaigos vadovas, mokytojas, segėjo mokiniai. Lietuvoje šiemet nuomonių, pasvarstymų dėl neužmirštuolių naudojimo gal ir daugiau nei ankstesniais metais. Manau, kad viena iš priežasčių – prasidėjęs rinkimų laikotarpis.

O kad ateityje nekiltų bereikalingų diskusijų, tikslinga būtų, kad oficialią poziciją dėl neužmirštuolių naudojimo Lietuvoje, pažymint Laisvės gynėjų dieną, pateiktų Seimas ar Vyriausybė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder