Mokestis už šiukšles - pagal kiekį

Noriu žinoti, kuo pagrįstas atliekų surinkimo mokestis gyventojams kotedžuose: konteinerio talpa, apytikriu svoriu ar kitais kriterijais? Pagaliau kiek kainuoja išvežimo ir kiti kaštai 1 kg atliekų?

Atliekų žymiai sumažėjo, kai pradėjome jas rūšiuoti. Išvežimui liko labai mažai: tik įpakavimo maišeliai ir kitos smulkmenos, t. y. 2-3 maišeliai, kurių svoris (bendras) nesiekia 5 kg. Per mėnesį susidarytų ne daugiau nei 20 kg, o kaina - 2-6 Lt (metams 321 Lt).

Ne kiekvienas namų ūkis "pagamina" vienodą atliekų kiekį. Tai priklauso nuo požiūrio į gamtą.

Kotedžuose yra galimybė kompostuoti visas pūvančias atliekas, stiklą ir plastmasę išvežti į konteinerius, kartoną ir makulatūrą priduoti į priėmimo punktus. Metalinius dangtelius ir konservų dėžutes išvežti kartu su metalo laužu į priėmimo punktus.

Todėl norėtume, kad atliekų išvežimo kaina būtų adekvati kiekiui.

Šis mokestis labai paprastai išspręstas Kopenhagos kotedžų kvartaluose: į uždaras dėžes atliekoms įdedamas daugiasluoksnis popierinis maišas, į kurį telpa ne daugiau nei 3-4 maišeliai su atliekomis. Jeigu atliekų daugiau, tai ir mokestis daug didesnis, t. y. gyventojai privalo pirkti brangiai kainuojančius "šventinius" maišus.

V. Klovienė

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder