Mažoj širdelėj daug gerumo telpa

Mažoj širdelėj daug gerumo telpa

Gailestingumas ir atjauta - tai raktas, kuris atveria žmonių širdis (Samjuelis Smailsas). Mūsų vis skubančiame pasaulyje nemažai vertybių prarandama. Ne paslaptis, kad nyksta ir atjautos jausmas.

Tai - terminas, kuriuo paprastai nusakomas gebėjimas įžengti į kito žmogaus jausmų pasaulį, suprasti jo problemas, užjausti, rūpintis ir būti atsakingam. Tai svarbu ne tik visuomenei, bet ir augančiai kartai.

Klaipėdos lopšelio-darželio "Obelėlė" direktorei Astai Vainiutei ir meninio ugdymo mokytojai Janinai Žemaičiūnienei kilo idėja paskelbti tarp bendruomenės narių savanorystės akciją "Mažoj širdelėj daug gerumo telpa", kurios metu su vaikais buvo diskutuojama apie jautrumą, vienatvę, senatvę, atjautą ir gailestingumą, o tėveliai buvo paraginti pagal galimybes parūpinti lauknešėlius su šiltomis kojinėmis globos namuose gyvenantiems senoliams.

Spalio paskutinę dieną lopšelio-darželio "Obelėlė" vaikai, suburti į meninės raiškos kolektyvą, atliko gerosios širdelės ambasadorių vaidmenį - vaikučiai, lydimi pedagogių Nijolės Kutniauskienės, Giedrės Jonaitienės ir Audronės Babarskienės, direktorės pavaduotojos ugdymui Stasės Iljinos bei tėvelių nuvyko į Klaipėdos miesto globos namus pradžiuginti jų gyventojų.

Vaikai grojo, šoko, žaidė žaidimus, deklamavo eiles, kartu su senoliais dainavo ir jiems įteikė visos bendruomenės - tėvelių, darbuotojų pripildytus net tris maišus rankomis megztų ir pirktų šiltų kojinių, pirštinių, šlepečių ir net 18 kg įvairių saldumynų. Mat kaip tik šią dieną keli globos namų gyventojai šventė savo gimtadienius.

Pasibaigus šiai akcijai darželio direktorė A. Vainiutė sakė nesitikėjusi, kad tiek daug žmonių atsilieps į kvietimą kartu su vaikais pastebėti šalia esančius galbūt vienišus ar gyvenimo išvargintus žmones.

Koncertavę senoliams ir negalią turintiems žmonėms vaikai įsitikino, koks visiems - tiek jauniems, tiek seniems, tiek sveikiems, tiek ligotiems yra malonus dėmesys.

Labai svarbi, tačiau paprasta visų laikų gyvenimo išminties paslaptis: kiekvienas mažiausias nesavanaudiškas atsidavimas, kiekviena atjauta, kiekviena meilė mus praturtina. Yra sakoma, kad toks žmogus jaučia vienovę su visais žmonėmis, nežemina kito, neįžeidinėja, neišduoda. Jam būdingas pasiaukojimas, bet nepataikavimas. To mokome ir savo ugdytinius.

Janina ŽEMAIČIŪNIENĖ, Klaipėdos lopšelio-darželio "Obelėlė" meninio ugdymo mokytoja ekspertė

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder