Lietuvos šviesulys Vydūnas nusipelno paminklo!

Lietuvos šviesulys Vydūnas nusipelno paminklo!

Klaipėdoje naujoms gatvėms suteikiami pavadinimai, bet vėl pamirštamas Lietuvai svarbaus asmens įamžinimas. Kodėl? Laikas taip greitai bėga, kad 2018 metai atlėks, ir nepastebėsime. Ar ne metas susirūpinti?

150 - gražus jubiliejus! Ar verta apie tai kalbėti? O gal palikime vokiečiams jį įamžinti? Ar mokame vertinti savo šviesuolius ar jų bijome? Dabartinė tautos sąžinė nublankusi, gal mes per toli nuo jo postulatų ir todėl nenorime jo įamžinti garbingiausioje Klaipėdos vietoje?

Vokietijoje ruošiamasi vieną gatvę pavadinti Vydūno vardu, o ar Klaipėda turi tokią gatvę? Susimąstykime, kaip mes gerbiame tautos žiedą? Detmolde, kur gyveno Vydūnas, jau yra jo bronzinis biustas, pro kurį eidami miesto gyventojai prisimena mūsų tautos šviesuolį. O mes? Beje, name, ant kurio kabo Vydūno biustas, yra didžiulė ekologiško maisto parduotuvė, pritraukianti daug pirkėjų, nes Vydūnas buvo vienu labiausiai žinomų miestelio gyventojų. Kunigas M. Danys (Vokietija), dalyvavęs Klaipėdos Vydūno draugijos susitikime, ypač daug padarė, kad ši asmenybė nebūtų pamiršta Detmolde. Vydūno biustas ir paminklinė lenta Detmolde buvo atidengta per Europos kultūros, vienybės dienų minėjimą. Vydūno kūrybinis palikimas skirtas ir šiandienai, Europos ir pasaulio tautų taikiam susitarimui.

Ir mūsų, klaipėdiečių, laukia dideli darbai. Reikia miesto centre 2018 metais pastatyti Vydūnui paminklą. Miesto valdžios kategoriškumas tuo klausimu stebina. Atgimimo aikštėje turėtų stovėti paminklas Vydūnui - žmogui, kuris skelbė, kad tauta turi tobulėti per dvasinę kultūrą, dorovę, grožį. Dvasinė kultūra, dorovė, grožis yra tautas jungianti, o ne griaunanti jėga.

Ar neturėtų ta problema susidomėti Lietuvos kultūros ir švietimo ministerijos? Ar nereikėtų parašyti peticiją, po kuria rinktume visos Lietuvos žmonių parašus, kad įrodytume Vydūno svarbą visai Lietuvai, pasauliui?

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder