Lietuviškas teisingumas

Lietuviškas teisingumas

Išimčių gali būti aibės ir jų visų neįmanoma reglamentuoti įstatymais ar poįstatyminiais aktais, - dažniausiai tvirtina valdžios atstovai. Net tuo atveju, kai dėl įstatymų kūrėjų ar leidėjų neapsižiūrėjimo eilinis žmogus patiria didžiulę skriaudą.

Beveik prieš dvejus metus "Vakarų ekspresas" aprašė situaciją, kai į absurdiškas įstatymų pinkles pateko klaipėdietė, paveldėjusi žuvusios mamos namą, kuriam įsigyti velionė buvo paėmusi paskolą iš banko. Mokėti kas mėnesį po nemenką sumą bankui moteris neturėjo galimybės, tad pardavė būstą už tą pačią sumą, už kurią mama buvo įsigijusi, ir grąžino bankui paskolą.

Mokesčių inspekcija po šio sandorio konstatavo, kad turtas parduotas nesuėjus trejiems metams po paveldėjimo, tad paveldėtoja privalo sumokėti mokestį nuo skirtumo tarp vidutinės rinkos kainos, kuri buvo 40 000 litų mažesnė, ir pardavimo sumos. Paprastai tariant, moteris turėjo sumokėti tūkstančius litų siekusius mokesčius nuo pajamų, kurių negavo, nes visas jas atidavė bankui. Nepaisant to, kad ji pati turi būsto paskolą bankui, augina du vaikus, valstybė bejausmiu biurokratiniu veidu stūmė nelaimės ištiktą moterį į bėdą.

Kiek vėliau ta pati moteris papasakojo, kad po ilgų ir nesėkmingų kelionių įvairiausių institucijų koridoriais jai pavyko patekti pas Mokesčių inspekcijos darbuotoją, kuri pasižiūrėjo ne vien tik į sausą įstatymo raidę, bet, supratusi situacijos absurdiškumą, pritaikė kitą punktą, leidusį gerokai sumažinti mokestį, kurio, logiškai mąstant, ir taip neturėtų būti.

Naujoji valdžia irgi prikepė įstatymų, kurie prasilenkia su logika. Visiškai suprantamas valdančiųjų noras užkirsti kelią iki tol vešėjusiam piktnaudžiavimui motinystės pašalpomis. Tačiau kodėl reikia įstatymą suregzti taip, kad motinystės ar tėvystės atostogų metu suradusioms laisvo laiko jaunoms mamos ar tėčiams nevalia būtų užsiimti net kūrybine veikla, nes už bandymus sunkmečiu papildyti neįspūdingus šeimos biudžetus valdžia mažins mokamas pašalpas. Sankcijas valdžia nusprendė taikyti net tais atvejais, kai darbas padarytas iki nėštumo, o pajamos už jį gaunamos motinystės atostogų metu.

"Toks įstatymas", - sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tarnautojai. Tačiau juk įstatymas turėtų užtikrinti teisingumą ir tarnauti žmogui, padėti spręsti jo problemas, o ne atvirkščiai.

Martynas VAINORIUS

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder