Klaipėdoje atsirado Kryžių kalnas?

Vakar pietinėje miesto dalyje, šalia I. Simonaitytės gatvėje esančio kalno, gyvenantys žmonės pastebėjo ant jo pastatytus keliolika kryžių. Vieni svarstė, kad tai gali būti vaikų darbas, kitiems šių kryžių atsiradimas atrodė gana mistiškas.

"Vakar apie vidurnaktį pamačiau, kad ant I. Simonaitytės kalno kažkas žybčioja. Ir taip kokį dvidešimt kartų. Nesu labai tikinti, tačiau šį rytą eidama į darbą pastebėjau, kad toje vietoje atsirado keliolika kryžių. Anksčiau jų ten tikrai nebuvo. Įdomu, kas ten tuos kryžius sunešė?" - vakar "Vakarų ekspresui" pasakojo Aurelija prisistačiusi skaitytoja.

Šalia minėto kalno lapus grėbęs kiemsargis tik gūžčiojo pečiais, paklaustas, iš kur tie kryžiai galėję atsirasti.

"Anksčiau čia jų tikrai nebuvo. Neįsivaizduoju, kieno čia darbas. Juk seniau čia nebuvo jokių kapinių. Dar pats atsimenu, kaip tais laikais, kai čia statė naujus namus, vežėme atlikusias žemes ir pylėme Simonaitytės kalną. Anksčiau čia buvo plynas laukas ir tiek", - pasakojo kiemsargis.

Kiti pro šalį ėję žmonės taip pat sakė niekada anksčiau nematę ant I. Simonaitytės kalno jokių kryžių.

"Tegul stovi, juk niekam netrukdo. O gal čia tik vaikų ar paauglių pokštas. Prisižiūri per televizorių visokių nukritusių meteoritų, ir patys prisigalvoja, kaip žmonėms galvas susukti", - svarstė pro šalį ėjęs vyriškis.

Kadangi daugelis ant kalno pastatytų kryžių padaryti iš paprastų pagaliukų, perrištų virve, daugeliui šalia kalno gyvenančių žmonių tai leido daryti prielaidą, kad artėjant Vėlinėms, vaikai sugalvojo pažaisti ir šitaip imitavo kapines.

Tačiau ant vieno iš kryžių užrašytas lotyniškas tekstas tuo vertė abejoti. Maža to, dar vieni gyventojai teigė matę, kaip savaitės pradžioje vienas jiems pažįstamas religinės atšakos atstovas ant kalno pjovė žolę ir galbūt taip ruošė vietą apeigoms, - darė prielaidą jie.

Praeiviams naujas Simonaitytės kalno "įvaizdis" vakar netrukdė.

Klaipėdos miesto savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjo pavaduotojos Sabinos Simonavičiūtės žiniomis, bendrajame miesto plane nėra pažymėta, kad I. Simonaitytės kalno vietoje kada nors būtų buvusios senos kapinės.

Ji priminė, kad niekur miesto teritorijoje negalima statyti kryžių negavus savivaldybės leidimo.

"Deja, žmonės to nepaiso. Pristato kryžių kur tik sugalvoję ir stumia mus į keblią padėtį - juk niekam ranka nekiltų nuversti kryžių, nors jis ir savavališkai pastatytas", - sakė S. Simonavičiūtė.

Edita GUDAVIČĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder