Dėl J. Basanavičiaus gatvės architektūros paveldo ir jos istorinio, architektūrinio įvaizdžio

Dėl J. Basanavičiaus gatvės architektūros paveldo ir jos istorinio, architektūrinio įvaizdžio

Palangos istorinė miesto dalis yra kultūros paveldo - istorinė urbanistinė vietovė (žr. KPD registre, unikalus kodas 12613; saugoma valstybės). Šios dalies pagrindinės gatvės - dr. Jono Basanavičiaus, vedanti prie Baltijos jūros tilto, ir Vytauto gatvė, jungianti bažnyčią su Tiškevičių dvaro rūmais ir parku.

Atviras laiškas Palangos merui

Būtent, dr. J. Basanavičiaus gatvėje yra architektūros paveldo XX a. objektai - vertingiausios vilos. Tačiau jos yra užgožtos priestatais, pavėsinėmis ar net kioskais.

Sekant Vilniaus Gedimino prospekto pavyzdžiu, į J. Basanavičiaus gatvės rekonstrukciją buvo įdėtos milijoninės lėšos tvarkant gatvę ir Rąžės upelio pakrantes. Bet bendras gatvės ir jos aplinkos statinių architektūros įvaizdis yra labai prastas. Dabar J. Basanavičiaus gatvę galima būtų įvardinti priestatų bei kitokių statinių "architektūriniu kiču". Dabartinė gatvės aplinka iš esmės atspindi tik verslo funkciją su prasčiausia statinių architektūrine kokybe.

Siekiant pagerinti šios gatvės aplinkos architektūrinę situaciją pirmiausia reikėtų su Palangos miesto savivaldybės mero, jos Tarybos, miesto verslininkų ir bendruomenės pagalba aptarti ir rasti geresnį šios gatvės ir jos pastatų funkcinį bei architektūrinį sprendimą. Siūloma šiame procese aktyviai dalyvauti Kultūros paveldo departamento institucijai bei Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos skyriui. Manyčiau, kad tai reikėtų atlikti gerai apgalvotais etapais.

J. Basanavičiaus gatvės, jos esamų pastatų ir statinių bei jų sklypų dominuojančią komercinę funkciją būtina keisti ieškant kitokio sprendimo tarp istorinių, kultūrinių funkcijų bei verslo, jų derintino balanso. Gal galima būtų miesto centrinėje dalyje su verslininkais numatyti verslui ir jo plėtrai priimtinas kitas gatves. Reikėtų tartis ir su miesto verslininkais, ir su architektais bei kultūros paveldo specialistais.

Dabar Palangoje turime J. Basanavičiaus paminklą (mecenato Bronislovo Lubio dovana), liūdnai žvelgiantį į jo vardu pavadintą vieną iš pagrindinių Palangos gatvių. O verta prisiminti, kad J. Basanavičius, kaip Lietuvių mokslo draugijos pirmininkas (nuo 1907 m.), 1911 m. išgelbėjo Vilniaus miesto Gedimino pilį nuo carinės valdžios numatyto vandentiekio rezervuaro statybos. Taip J. Basanavičius praktiškai parodė pagarbą išgelbėdamas istorinį paveldą.

Rašau šį laišką su skaudančia širdimi, išgyvendamas dėl Mūsų Palangos, jos istorijos bei urbanistinio, architektūrinio paveldo.

Tad gerbdamas Lietuvos patriarcho dr. Jono Basanavičiaus atminimą kviečiu Palangos miesto tarybą bei visuomenę svarstyti šiame laiške iškeltą problemą ir imtis konkrečių veiksmų, kad galėtume vėl didžiuotis šios gatvės harmoningu architektūros įvaizdžiu.

Dr. Jonas GLEMŽA, Vilniaus dailės akademijos profesorius, architektas-paveldosaugos tarptautinis ekspertas

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder