Bendrijos valdybos įgaliojimai - susirinkimo rankose

Bendrijos valdybos įgaliojimai - susirinkimo rankose

Sodininkų bendrijų įstatymas numato, kad eilinis bendrijos narių susirinkimas turi būti šaukiamas kiekvienais metais ne vėliau kaip per 4 mėnesius po finansinių metų pabaigos, o bendrijos valdymo organo narius jis renka bendrijos įstatuose nustatytam, bet ne ilgesniam kaip 3 metų laikotarpiui. Dabartinis mūsų bendrijos pirmininkas ir valdyba buvo išrinkti 2013-ųjų birželį. Tuo metu galiojo įstatai, numatę, kad jie renkami "dvejiems arba trejiems metams". Registrų centre užregistruotame to susirinkimo protokole nenumatyta, kokiam laikotarpiui jie buvo išrinkti. Pernai rudenį buvo priimti ir įregistruoti nauji įstatai, numatantys, kad valdybos nariai renkami 3 metų laikotarpiui. Jei eilinis bendrijos narių susirinkimas šiemet bus sušauktas, kaip ir numato įstatymas - iki balandžio pabaigos, ar jis gali rinkti naują valdybą ir jos pirmininką, ar dėl to turi būti šaukiamas neeilinis susirinkimas birželį?

Advokatų profesinės bendrijos 3 law "Miškinis ir partneriai" teisininkės Vytautės Janušaitytės teigimu, bendrijos narių susirinkimas yra aukščiausias bendrijos valdymo organas.

"Atsižvelgiant į išimtinę bendrijos narių susirinkimo teisę iš bendrijos narių rinkti ir atšaukti bendrijos valdymo organo narius, jis, nuspręsdamas išrinkti naują bendrijos valdybą, gali taip pat nuspręsti ir dėl momento, nuo kurio ji įgis įgaliojimus. Tačiau bendrijos narių susirinkimas yra saistomas bendrijos įstatų, todėl toks sprendimas bus teisėtas tik tuomet, jeigu bendrijos įstatuose nėra specialių nuostatų dėl sprendimų įsigaliojimo. Jeigu tokių nuostatų nėra, eilinio bendrijos narių susirinkimo metu galima išrinkti naują valdybą bei jos pirmininką, nurodant, jog jie savo kadenciją pradės nuo tam tikros dienos ar įvykio", - aiškino teisininkė.

Ji pažymi, kad tokia procedūra bus teisėta tik tada, jeigu bus laikomasi privalomos pagal įstatymą ir pagal bendrijos įstatus susirinkimo sušaukimo ir sprendimų jame priėmimo tvarkos. O įstatyme yra įtvirtinta, kad bendrijos narių susirinkimo sprendimai dėl valdymo organų narių rinkimo priimami paprasta balsų dauguma, kurią nustato bendrijos įstatai ir kuri turi būti didesnė kaip pusė visų susirinkime dalyvaujančių narių balsų. Be to, kiekvienas bendrijos narių susirinkimas turi būti protokoluojamas. Visi bendrijos narių susirinkimo priimti sprendimai registruojami ir skelbiami bendrijos įstatuose nustatyta tvarka.

Klausimus teisininkams ir kitiems specialistams galite siųsti el. paštu [email protected] arba užduoti tel. (8 46) 411 305.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder