Ar bus pervadinta Atgimimo aikštė?

Ar bus pervadinta Atgimimo aikštė?

Perskaičiau "Vakarų ekspreso" vasario 7 dienos straipsnį "Atgimimo aikštė - galimybių kryžkelėje". Veidą išmušė raudonis, susigėdau dėl savo straipsnio "Ar iš tiesų esame mankurtai?", kuriame, taip pat spausdintame jūsų dienraštyje, siūliau Atgimimo aikštėje įrengti memorialą įamžinant 1923 metų įvykius.

Žmogiška yra klysti. Suklydau ir aš. Prisipažįstu. Tokią absurdišką idėją įrengti memorialą galėjo pasiūlyti tik statybininkas, nors ir diplomuotas. Kitas dalykas, kai aikštės sutvarkymo viziją siūlo diplomuoti miesto architektai. Atsiprašau, kad nesąmone pavadinau jų idėją po aikšte įrengti automobilių stovėjimo aikštelę. Įsigilinęs supratau, koks visapusiškas, racionalus ir pelningas yra pasiūlymas po aikšte įrengti "parkingą".

Manau, šią idėją diplomuotiems architektams skubiai reikėtų užpatentuoti, kol ja nepasinaudojo Lukiškių aikštei sutvarkyti Vilniaus architektai. O gerai pareklamavus, gal ir Vladimiras Vladimirovičius ko nors panašaus užsinorėtų po Raudonąja aikšte. Tik diplomuotiems architektams reikėtų nepasikuklinti ir užsiprašyti idėjos vertų "babkių"!

Kaip diplomuotas statybininkas siūlau diplomuotiems architektams panagrinėti dar vieną idėją - mašinų stovėjimo aikštelę sujungti stikline siena su Danės upe. Miestelėnai arba atvykę svečiai, pasistatę automobilį, už papildomą mokestį kartu su vaikučiais patirtų didelį malonumą stebėdami, kaip iš Darbo biržos atsiųsti dar darbingi "diedukai", susėdę ant Danės krantinės, nuleidę meškeres, vilioja žuvytes.

Plačiai nuskambėjus šiai atrakcijai, Klaipėdą užgriūtų suaugę ir maži iš visos Lietuvos, ir tada pasipiltų didžiulės įplaukos ne tik į miesto biudžetą, atsirastų galimybė paremti ir kitas, skurstančias savivaldybes, o tada suklestėtų ne tik Klaipėda, bet ir visa Lietuva.

Matydamas tokią viziją ir siūlau neskubėti Atgimimo aikštėje įamžinti 1923-ųjų įvykių, pritariu žinomos architektės minčiai palaukti, kol atsiras mintis vertingai skulptūrai, kuri trauks žmones. Taip pat pritariu kito architekto pasiūlymui aikštę iškloti trinkelėmis ir palikti ateičiai. Kad nebūtų pridaryta daugiau žalos negu naudos įamžinant 1923 m. Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos žuvusius savanorius ir sukilimo vadovus Ernestą Galvanauską, Joną Budrį ir kitus.

O kol kas palaukime, kol už idėją po Atgimimo aikšte įrengti automobilių stovėjimo aikštelę diplomuoti architektai už nuopelnus Klaipėdai, o tuo pačiu ir Lietuvai, bus nominuoti Lietuvos nacionalinei kultūros ir meno premijai. Atgimimo aikštė ir bus ta vieta diplomuotų architektų kompozicijai įamžinti (panašiai kaip sovietiniais laikais buvo "Keturi komunarai"), kuri patrauktų žmones. Jeigu būtų įgyvendinta ir mano idėja (natūralus akvariumas), gal atsirastų mažytė vietelė šioje kompozicijoje ir man?

O tada istorinę aikštę reikėtų pervadinti Architektų aikšte, nes Atgimimo aikštėje esame nei gimę, nei atgimę...

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder