Žolė ar žolytė?

Žolė ar žolytė?

Sausio mėnesį Klaipėdoje rasti keli lavonai. Mirtys nėra miesto sveikatos požymiai. O priežastis buvo ir narkotikų perdozavimas. Deja, tokių atvejų registruojama ne vienas, dalis lieka tarsi nepastebėti, nepamatyti.

Lietuvoje narkomanija kol kas nepasiekė tų mastų, kurie apima kitus Europos ar Amerikos kraštus. Kol kas galime džiaugtis, bet neilgai. Epidemijos neapeina nepasiruošusių.

Higienos instituto duomenimis, 2015 metais nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo mirė 108, o nuo atsitiktinio apsinuodijimo alkoholiu – 253 žmonės. Pernai nuo narkotikų mirė 27 žmonėmis daugiau nei užpernai.

Pradėsiu nuo vienos citatos iš žurnalo „Visuomenės sveikata“: „Tyrimo rezultatai parodė, kad labiausiai paplitusi narkotinė medžiaga tarp studentų – kanapės. Daugiau vaikinų nei merginų vartojo kanapes bent kartą gyvenime (40,5 proc. ir 25,3 proc.). Kanapių vartojimo paplitimas per paskutinį mėnesį taip pat didesnis tarp vaikinų nei merginų (10 proc. ir 5,3 proc.). Išvados. Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo paplitimas tarp Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų yra didelis“ (Valerij Dobrovolskij, Rimantas Stukas. Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo ypatumai, 2014). Gaila, jog Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas nespėja su laiku. Duomenys pasenę, mokslinės analizės nėra. Bandysiu remtis pasauline patirtimi, jei Lietuvoje tokios trūksta.

ES narkotikų stebėsenos agentūros duomenimis, 2014 metais pusę – 50 proc. – konfiskuotų narkotinių medžiagų sudarė džiovintos kanapės, 24 proc. – kanapių derva, 9 proc. – kokainas ir krekas, 5 proc. – amfetaminai, 4 proc. – heroinas, 3 proc. – kanapių augalai, po 2 proc. – MDMA ir kitos medžiagos. 2014 metais maždaug 60 proc. visų ES konfiskavimo atvejų užregistruoti dviejose šalyse – Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Tais metais kanapių dervos pareigūnai paėmė 574 tonas, džiovintų kanapių – 139 tonas.

Dar vienas faktas. 2015 metais 33091 amerikietis JAV mirė nuo opiatų perdozavimo, o tai yra 91 žmogus per dieną.)

Noriu pabrėžti, kad dažnai į narkomaniją žvelgiama tik kaip į sveikatos problemą, vertinant reiškinį tik kaip piktnaudžiavimą tam tikromis pavojingomis sveikatai medžiagomis, paliekant pagrindinį darbą sveikatos saugos sferai. Tačiau reikia visuomet matyti, kaip ši problema apima ir ekonomiką, ir politiką, ir socialinę visuomenės struktūrą.

Šiuo metu populiariausias legaliai nelegalus narkotikas yra kanapės. Jų vartojimas yra pripažįstamas veik pusėje JAV valstijų, kai kuriose kitose šalyse. Jei vertintume rinkos dydį, kurią užima marihuana kaip prekė, tai manoma, kad 2025 metais prekiavimo apimtis sudarys 55,8 mlrd. dolerių vien JAV. Palyginimui pasakysiu, jog Lietuvos biudžetas yra apie 6 mlrd.

Aišku, jog kalbama apie vadinamąją medicininę marihuaną. Štai viena schema irgi iš JAV ( Kokioms ligoms gydyti ji naudojama: lėtinis skausmas, artritas, vėžys ir kt., bei kainos ar rinkos įvertis milijardais dolerių):

Šaltinis: http://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/medical-marijuana-market

Medicininės marihuanos vartojimas turi netrumpą istoriją Azijos ir Amerikos šalyse. Nesigilinsiu per daug, nes noriu išskirti tik kelis momentus: pinigų srautus, mirusiųjų skaičius, socialinės problemos.

Auginimas. Šiuo metu auginti medicininės kilmės kanapes leidžiama Čekijos Respublikoje, Šveicarijoje ir Olandijoje. Pramoninės kanapės (kurių THC kiekis neviršija 0,2% ir yra sertifikuotos USO-31 sertifikatu) leidžiama auginti visoje Europos Sąjungoje nepažeidžiant įstatymų. Lietuvos įstatymai šiuo metu draudžia augint medicinines kanapes su didesniu nei 0,2% THC kiekiu.

Narkotikų karai ir ekonomika. „Nuo 1971-ųjų metų birželio, kada Ričardas Niksonas paskelbė karą prieš narkotikus, šio „karo“ kaina viršijo 1 trilijoną JAV dolerių dar 2010-aisiais. Pasak Drug Policy Alliance, ne pelno, o žmogiškų narkotikų politikų siekiančio aljanso, kiekvienais metais JAV išleidžia 51 milijardą dolerių kovai šiame kare. Ankstyvos Kolorado valstijos kanapių apmokestinimo schemos ataskaitos rodo, jog naujos pajamos padės mokykloms ir reabilitaciniams centrams. Įdomus faktas, kad Kolorado valstija tapo pirmąja valstija, kuri vos per vienerius metus surinko daugiau mokesčių iš kanapių nei iš alkoholio – 70 milijonų dolerių.

Nusikaltimai dėl narkotikų, kalėjimai. Kai 1971 metais JAV prezidentas Ričardas Niksonas pareiškė, jog priklausomybė nuo narkotikų yra „visuomenės priešas numeris vienas“ ir paskelbė „karą su narkotikais“, buvo smarkiai sugriežtinti įstatymai ir bausmės. Dėl šios politikos itin padidėjo nuteistųjų kalėti skaičius. Dabar JAV kalėjimuose yra per 2 mln. žmonių – proporcingai gyventojų skaičiui daugiausiai visame pasaulyje. Ir beveik pusė jų buvo nuteisti už su narkotikais susijusius nusikaltimus. Jau daugiau negu 100 tūkst. žmonių žuvo arba dingo nuo 2006 metų, kai Meksikos vyriausybė pasiuntė karius kovoti su narkotikų kontrabandininkais.

Socialinis elgesys. Ilgametis socialinio elgesio tyrimas atskleidė, kad kanapės ir priklausomybė nuo alkoholio buvo panašiai susiję su sumažėjusiu mobilumu, asocialiu elgesiu darbo vietoje ir asmeninių santykių konfliktais. Bet marihuanos priklausomybė, atrodo, sąlygoja didesnes finansines problemas nei priklausomybės nuo alkoholio.

Kova prieš marihuaną ir žmogaus teisių pažeidimai. Pasaulyje matomos dvi kraštutinės padėtys: legali „žolė“ ir griežtai draudžiama. Turime Amsterdamą ir Manilą. Nė viena iš pusių neužtikrina visuomenės sveikatos gerėjimo. Marihuanos įteisinimas yra kova prieš kontrabandą ir prekybą, kuri uždirba velnioniškus pinigus, o ne siekis ilginti žmonių gyvenimo ilgumą ar mažinti kitų vaistų vartojimą. Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga sako: „Yra trys dalykai – dekriminalizavimas, kai vartotojas nebaudžiamas už marihuanos turėjimą ir vartojimą. Tai aš palaikyčiau, nes priklausomą žmogų reikia ne bausti, o gydyti. Antras dalykas – medicininių preparatų įteisinimas ir naudojimas. Tam nereikia nieko įteisinti, legalizuoti. Trečias variantas – rekreacinių (pramoginių) kanapių legalizavimas, kai iki tol buvusi narkotinė medžiaga braukiama iš draudžiamų sąrašo, tampa legali. Aš būčiau prieš šį variantą, nes mes ir taip turime problemų ir mums nereikia dar vienos“, - sakė jis.

Šaltiniai

http://edition.cnn.com/2017/02/08/health/opioids-overdose-deaths-epidemic-explainer/index.html

http://www.technologijos.lt/n/mokslas/zmogus_ir_medicina/S-54406/straipsnis/Siulo-iteisinti-marihuana-gydymo-tikslais

http://europe.newsweek.com/regular-marijuana-use-linked-economic-and-social-problems-440107?rm=eu

http://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/lietuva-vokietijos-pedomis-pasekti-neketina-mums-nereikia-dar-vienos-problemos.d?id=73540954

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder