Žaliosios Klaipėdos senamiesčio "salos": būti ar nebūti?

Žaliosios Klaipėdos senamiesčio "salos": būti ar nebūti?

Viena didžiausiu savaitgalį praūžusios Jūros šventės staigmenų tapo magiškos Teatro aikštės metamorfozės. Tiek čia pasiūlytos programos turinys – šilta ir gyva bardų muzika, tiek išorinis vaizdas daugelį privertė čia jeigu ne nutūpti ant baltų krėslų visam vakarui, tai bent jau stabtelti ir ištarti: „wow...".

Skoninga, kultūringa, ŽALIA... Tokie epitetai pirmiausiai sukosi ant liežuvio galo žvelgiant į naująjį Teatro aikštės veidą. Daugelis turbūt neprieštarautų, jeigu medžiai ir krūmai, atvežti vos vienam savaitgaliui, čia būtų likę, o ir kitose senamiesčio erdvėse atsirastų daugiau žalumos bei miestiečių poilsiui pritaikytų zonų.

Visgi panašu, kad uostamiesčio valdininkai kurpia visai kitokius planus – patrauklias viešąsias erdves, žalius plotus „užsodinti" komercinės paskirties pastatais. Gal Klaipėdos senamiesčiui jų išties reikia? Gal nebeišsitenka čia verslininkai? Tai išties abejotina, bet galbūt savivaldybės klerkai gali svariais argumentais pagrįsti komercinio užstatymo poreikį. Bet kuriuo atveju, planai daug potencialo turinčias žaliąsias senamiesčio „salas" naikinti nusipelno viešos diskusijos su miestiečiais. O galbūt baksnosime į bėdas ir vėl dejuosime dėl apmirusio senamiesčio tada, kuomet šaukštai bus jau po pietų – kai vietoje jaukių erdvių prisėsti ant suoliuko arba vaikų žaidimo aikštelės stūksos nauji pastatai?

Apie vaikų žaidimo aikštelę šiame tekste prabilta neatsitiktinai – jos atsiradimo senamiestyje yra užsibrėžusi siekti čionykštė gyventojų bendruomenė, vienijanti ir garbaus amžiaus miestiečius, ir mažylių turinčias šeimas. Ne tik pastarosios svajoja apie tokią erdvę – tikėtina, kad ir kitose Klaipėdos dalyse gyvenantieji dažniau į pasivaikščiojimų maršrutus dažniau įtrauktų senamiestį, jei čia atsirastų atrakcijų vaikams.

Yra ne tik svajonė, bet ir potenciali vieta jai įgyvendinti – apleistas stadionas, esantis tarp Parodų rūmų ir Vilniaus dailės akademijos padalinio (geriau daugeliui žinomo „vydūnkės" pavadinimu) pastato. Būtent pradėjus domėtis galimybėmis šioje vietoje numatyti erdvę vaikų žaidimo aikštelei ir išniro faktai – šioje vietoje suplanuotos komercinės teritorijos, kurių aukcioną jau greitai ruošiamasi skelbti...

Aukcionui išrikiuoti ir kiti gardūs Klaipėdos senamiesčio „kąsneliai": žemėlapyje kaip pardavimui numatyta komercinė teritorija jau pažymėta dalis Dienovidžio skvero, šiuo metu tuščia erdvė, esanti šalia „Vero Cafe" Tiltų gatvėje, aukciono plaktuko ketinama suknežinti ir simpatišką skverelį su fontanu šalia „Žvejų baro", komercine teritorija turėtų virsti pievelė su nuostabiu vaizdu į „Meridianą", esanti prieš barą „Vinvino"...

Nejau esame tokie turtingi patraukliomis viešosiomis erdvėmis, kad jomis ryžtamasi žongliruoti aukcionuose? Taip, kol kas yra dar nemažai vietų senamiestyje, kurios nėra tinkamai išnaudotos ir netarnauja miestiečių poreikiams, jų poilsiui taip, kaip turėtų, tačiau tam tikri žingsniai yra daromi. Juk apleistame stadione prie Parodų rūmų yra buvusios ir filmų peržiūros po atviru dangumi, ir menininkų pasirodymai, Dienovidžio skvero skulptūrų pievelė teikia tikrą atgaivą akims, „Žvejų baro" siena jau dusyk tapo ekranu įspūdingoms projekcijoms su legendiniu senamiesčio Kaminkrėčiu (o jei nebūtų erdvės šiam reginiui stebėti – juk nebūtų ir paties reginio!)… Galbūt šiuo metu dalis senamiesčio žaliųjų „salų" yra apleistos ir tarsi be funkcijos arba tas funkcijas įgyja tik švenčių metu, tačiau tai yra išskirtinio potencialo turinčios erdvės, kuriose gali atsirasti gražūs landšafto dizaino elementai, vaikų žaidimo aikštelė, lauko treniruokliai senjorams, sėdmaišių oazė arba dar kažkas, kas paskatins klaipėdiečius dažniau išeiti į senamiestį, jame leisti laiką. Juo didžiuotis.

Klaipėdos savivaldybė įvairių progų metu neretai meta Sveiko miesto kortą – neva kaip nuostabu, kad esame vienintelis miestas Lietuvoje, kuriam Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra suteikusi tokį vardą. Tad ar nebūtų savaime suprantama išnaudoti senamiesčio erdvių potencialą tokiu būdu, kad žaliosios „salos" teiktų atgaivą, įkvėptų daugiau būti lauke, judėti, patirti bendravimo malonumą?

Ar SVEIKO miesto vadovams užteks SVEIKO proto priimti toliaregiškus sprendimus ir sustabdyti šių erdvių pardavimą? Galima tikėtis, galima abejoti, tačiau aišku viena – garsiai diskutuoti apie šių erdvių ateitį yra būtina. Dabar, o ne po kelerių metų – skėsčiojant rankomis naujai iškilusių mūrų šešėlyje.

Planas

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder