Vokiečiai vis dar nepraranda vilties atvažiuoti į Lietuvą su labdara.

Jau vienuolika metų sutuoktinių pora iš Vokietijos, ponai Christa ir Dyteris Daginusai, lanko Lietuvą su labdaros siuntomis, skirtomis ligoninėms, senelių namams ir neįgaliems vaikams bei suaugusiems. Nuo 1992 metų tvirtus, nuolatinius paramos ryšius sutuoktiniai yra užmezgę su Kauno infekcine klinikine ligonine, tiekdami jai dializės aparatus, įvairiausią diagnostinę aparatūrą, slaugos priemones ir medikamentus, transporto priemones. Ilgą laiką jie globojo Kauno maltos ordino senelių namus.
1998 metais Daginusų šeima nukreipė savo humanitarinės pagalbos maršrutą ir į pajūrį. Labdaros siuntų adresatais tapo "Vilties" bendrijos Klaipėdos skyrius, Klaipėdos miesto ir vaikų ligoninės, Klaipėdos socialinės rūpybos skyrius bei kitos pajūrio gydymo įstaigos. Ne kartą į uostamiestį iš Vokietijos keliavo ligoninės lovų, kompensacinės, slaugos bei diagnostinės technikos siuntos. Šia pagalba jau spėjo pasinaudoti ir tebesinaudoja ne vienas pacientas.
Visgi ponų Christos ir Dyterio Daginusų labdaringa iniciatyva neapsiriboja tokiomis humanitarinėmis kelionėmis. Lietuviams jie padeda ir Vokietijoje. Iki šiol sutuoktiniai globojo ir globoja aštuonis sunkiai sirgusius vaikus iš Lietuvos, tarp jų ir iš Klaipėdos, padėdami gauti būtiną medicininę pagalbą Vokietijoje ir rinkdami lėšas jų gydymo išlaidoms padengti. Patys Daginusai, išauginę aštuonias savo atžalas ir prieš metus netekę vienos iš jų, kaip niekas kitas gerai supranta šeimų, turinčių sergančius vaikus, išgyvenimus. Sutuoktiniai negali ramiai reaguoti į pranešimus apie sunkiai sergančius vaikus bei pagalbos ieškančius jų tėvus ir, jeigu tiktai gali, imasi jiems padėti.
Deja, ponų Christos ir Dyterio Daginnusų labdaringą veiklą netikėtai sustabdė Lietuvos automobilių vagys.
Šių metų gegužės mėnesį buvo paruošta eilinė medicininių priemonių - medikamentų, diagnostinės aparatūros siunta Lietuvai, kurią organizavo Zygeno vaikų ligoninės medikai ir ponai Daginusai.
Dėl pono Dyterio ligos sutuoktiniai patys negalėjo vežti humanitarinio krovinio. Buvo sutarta, kad jų mikroautobusu šį krovinį nuveš vienas iš minėtos ligoninės gydytojų dr. Bernhardas Lange. Jis taip pat rūpinasi medicinine labdara Lietuvai.
Minėtoji labdaros siunta pasiekė Lietuvą šių metų gegužės 18 dieną, bet Kauno infekcinė ligoninė, kuriai ši siunta ir buvo skirta, jos negavo. Ponų Daginusų autobusiukas "Volkswagen Caravelle" su visa jame buvusia labdara naktį iš gegužės 18 į 19 d. buvo pavogtas iš privataus Kauno infekcinės ligoninės vadovo pono S. Panavo garažo.
Po publikacijos apie šį įvykį spaudoje interneto komentarų tinklapyje vienas lankytojas retoriškai klausė: "Įdomu, ar tie, kurie vogė, turi vaikų, kurie kada nors buvo sirgę? Tikriausiai, kad ne. Bet kai susirgs, sužinos, kiek tai kainuoja ir kaip "lengva" gauti vaistų, kurių nėra. Vaistus tikriausiai išmes kur nors pakelės griovyje ir toliau tęs užsienietiškos registracijos automobilių medžioklę".
Kaip sako ir pati ponia Christa Daginus, nuostolius ji patyrė didžiulius - neteko būtinos susisiekimo priemonės. Draudimo kompanija dėl įvairių biurokratinių kliūčių nėra linkusi mokėti kompensacijos ir įdėtas darbas renkant bei pakuojant labdarą nuėjo perniek.
Tačiau nukentėjo ne tik jų šeima, bet ir Lietuvos ligoniai - jie negavo būtinų vaistų. Negreit sergantieji inkstų ligomis pasinaudos ir 3 dirbtinio inksto aparatais, kurie stovi ponios Christos rūsyje, laukdami savo kelionės į Lietuvą.
"Kam jie rūsyje reikalingi, kai Lietuvoje tiek daug ligonių, kuriems būtinos dializės procedūros?", - klausia ponia Daginus. Ji su vyru vis dar nepraranda vilties, kad jų nuostoliai bus kompensuoti ir jie galės tęsti savo labdaringą veiklą.
Norėtųsi ir mums patirti, kad Lietuvos teisėsauga gali rasti ne vien prbangias užsienio ministrų mašinas, bet ir paprastų užsienio piliečių autobusiuką su labdara, skirta Lietuvos vaikams.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder