Valstybė dar liko. Žemėlapyje

Valstybė dar liko. Žemėlapyje

Prieš 758 metus, 1253 metų liepos 6-ąją, buvo karūnuotas Lietuvos karalius Mindaugas. Ši data laikoma Lietuvos valstybės pradžios diena.

Istorijai lėmus, Lietuvos valstybė tai nerdavo į užmaršties ūką, tai vėl iškildavo prieš pasaulio akis. Kariavo. Priešinosi. Jungėsi į įvairias priverstines unijas, imperijas, sąjungas. Ir per mažai pabuvo niekieno nepuolama, niekieno nežalojama nacionaline valstybe. Per mažai mums buvo duota visiškai saugių istorijos tarpsnių. Kad iš tikrųjų pajustume nepriklausomos Lietuvos laisvę. Mus visada stengėsi kažkur įvilioti, apgauti, nukariauti, pavergti. Visada jaustis atsiliekantiems. Nuo kažkokių progresyvesnių pasaulio raidos judesių. Krikštytis. Polonizuotis. Germanizuotis. Rusifikuotis. Dabar - globalizuotis. Tačiau niekada nedavė lietuviams laiko ramiai save identifikuoti. Saugiai ir ramiai išjausti Lietuvos valstybę. Be jokios saviplakos, kad kažkam iš šalies atrodome ne visai priimtini. Anksčiau - užsispyrę pagonys. Vėliau - užsispyrę litvomanai. Dar vėliau - kitokia Pribaltika. Dabar tarsi tapome nepakankamai sparčiai perimantys vakarietiškas "vertybes". Esą per dideli homofobai. Per maži globalistai. Per daug įsikibę į jau atgyvenusią nacionalinės valstybės sampratą.

[CITATA]

Nacionalinės valstybės dabar užkariaujamos diplomatiniais ir ekonominiais svertais. Pavyzdys - Graikija. Šią senovės Antikoje gyvavusią valstybę iš pradžių jėga prisijungė Romos imperija. Vėliau - Osmanų imperija. Dabartinė Graikija savo nepriklausomybę atgavo tik 1828 metais. Ir vėl ją praranda! Nes, įstojusi į Europos Sąjungą, jau prasiskolino Vokietijos bankams. Turi aklai paklusti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) reikalavimams. Graikijos tarsi niekas neokupuoja. Su tankais. Atėnų gatvėse liejasi tik graikiškas kraujas. Nes moderniame pasaulyje valstybės okupuojamos su paskolomis ir beviltiškais įsiskolinimais. O tų moderniai okupuojamų valstybių piliečiai dar tarpusavyje žudosi, mušasi. Nustoja pasitikėti savo nacionaline valdžia, klusniai vykdančia TVF rekomendacijas.

Schema aiški. Valstybėms leidžiama likti žemėlapyje, tačiau neleidžiama būti realybėje. Valstybių vietinės valdžios tampa Europos Sąjungos administracijos ir bankų valios vykdytojomis. Ir kasmet to diktato bus daugiau. Šie procesai pastebimi ne tik Graikijoje, Latvijoje ar Portugalijoje. Šie procesai vyksta ir Lietuvoje. Valstybės vis labiau junta centralizuotą tarptautinę kontrolę, o tų valstybių piliečiai vis labiau decentralizuojami. Išsisklaido globalioje darbo rinkoje. Atitrūksta nuo savo nacionalinių šaknų. Nuo savo nacionalinių valstybių. Išsivalstybina. Tai atspindi ir pakitęs mąstymas.

Migruojantys žmonės keičia valstybę į kitas sąvokas. Istorinė Tėvynė. Gimtinė. Gimimo vieta. Sąvokos jaukios. Sentimentalios. Tačiau trūksta reikšmingesnio sentimento. Lietuvai kaip visiškai nepriklausomai ir savarankiškai valstybės formai. Nors trečiadienį, kai švęsime Valstybės dieną, oratoriai neminės, kiek Lietuva praskolinta. Kiek jau atsisakėme tikros laisvės vizijos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder