Valstieti, ar žinai, kad draudimai neveikia?

Valstieti, ar žinai, kad draudimai neveikia?

Šiandien Seimas imsis alkoholinių temų. Iš tekstų, pasakytų blaiva galva, nors tuo sunku patikėti, iš propagandinių straipsnių viešoje erdvėje, atrodo bus be galo įdomu ir linksma. Klausykit, atrodo mūsų, ačiūdiev, dar ne pasaulinė valstietija - kolūkietija visai pablūdo.

Draudimų srityje jie neaplenkiami, o kontrolės?

Pradėsiu nuo toli. Kartą Kopenhagoje teko stebėti vaizdą. Palinkusi virš kanalizacijos vamzdžio itin stipriai žiaugčiojo švedė. Danijos sostinėje žiaugčiojo švedė, prilaikoma draugės. O kas jai - ji, iš alkoholine prasme talibaninės Švedijos, tiltu atkako iš Malmės į Kopenhagą ir prisigėrė. Pasigėrė šalyje, kur alkoholis liejasi laisvai. Vemti niekas nedraudžia, bet jeigu krenti be sąmonės, tai surenka nuo grindinio kaulus. Ta prasme, prižiūri vis tiek.

Toje pačioje Malmėje, prie alkoholinių gėrimų parduotuvės, teko matyti švedukus paauglius, kurie suaugusiųjų kaulyjo nupirkti alkoholio. Greitai nupirko. Ten tas pasų rodymas kasininkei panašėja į parodiją.

Keltas tarp Helsingborgo ir Helsingiorio. Tarp Švedijos ir Danijos. Keltas kursuojantis kas pusvalandį. Ten kai kurie švedai neišlipa iš jo. Plaukioja pirmyn, atgal, gerdami tax free alkoholį. Švedai. Ryte įlipa orus Olavas, vakare išlipa šiltas Olaviukas. Juos kontroliuoja. Vakare parneša namo Helsingborge, pasakoja draugai gyvenantys šiame miestelyje.

Pamenu, kartą Lietuvoje alkoholiu kavinėse leisdavo prekiauti nuo 11 valandos ryto. Žinote, kokiu būdu gerdavo vyrai 9 ryto? Iš kavos puodukų. Starką lupdavo iš kavos puodeliukų. Valstieti, ar pagalvojai, kas kontroliuos devintą ryto puodukų turinį? Policija? Ar draugovininkai raudonais raiščiais su Karbauskio atvaizdu.

Valstieti, ar žinojai, kad ir iki šiol alkoholį buvo draudžiama pardavinėti nepilnamečiams? Tas draudimas veikia? Nebesvaikim. Jis neveikė, o mes dar naujų prisigalvojome.

Beje, o čia mums nepasigirdo? Festivalių metu mus varys į gardus? Gardus, kuriuose bus galima išgerti?

Jūs kuo mus laikote, kumečiais?

Kažkokios konvulsijos. Kovoja su bokalą išgeriančiais, o ne su gatvių klasikais, kurie rytais būriuojasi prie parduotuvių. Kiekvienas prekybos centras turi savo kolektyvą. „Kartais pro tą kompaniją nejauku net eiti“, - kalba moterys.

Nors su klasikais nereikia kovoti. Juos reikia gydyti. O kad jų, kepenų cirozės nešiotojų, gretos nepilnėtų, reikia likusius šviesti. Šviesti ir kalbėti.

Kalbėti apie tai, kad jeigu tu daug gersi, būsi niekas. NIEKAS. Ir pradėti kalbėti jau šiandien. Tuojau pat.

Pablūdo visai valdžia. Bokalo neleis išgerti. O jeigu leis, tai suskaičiuos. Tik kas tai padarys, ką?

Ir pabaigoje testas valstiečiui, kuris šiandien spręs, gerti mums ar negerti. Kur gerti ir su kuo gerti.

Sakykite prašau, nuo kelių promilių mūsų šalyje yra fiksuojamas lengvas girtumas, dėl kurio jau draudžiama vairuoti automobilį. 0.42 ar 0.43 prom.?

Jūs atspėjote. Geriau vairuojant visai negerti. Tačiau jeigu taip atsitiks, kad įkliūsite, tai žinokite, kad 0.42 prom. dar esate blaivus, o 0.43 prom. - jau lengvai girtas. Neleis vairuoti, atims vairuotojo pažymėjimą ir gausit nevaikišką baudą.

Na, štai tokių dalykų nežinojote, o už tautą spręsti einate, ką ji turi gerti, su kuo ir dar ką valgyti, kad būtų tik nulis keturiasdešimt dvi promilės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder