Vaizduotės sukurti pasauliai

Vaizduotės sukurti pasauliai

„Žmogaus protas dėl savo ypatumo lengvai įsivaizduoja esant didesnę daiktų tvarką ir vienodumą negu mato“, – XVII amžiuje rašė anglų filosofas Francis Baconas. O daiktus apibrėžiančių žodžių netvarka ir neaiškūs jų apibrėžimai šiuolaikinėje politikoje yra jos atpažinimo ženklas.

Logikos po Antrojo pasaulinio karo buvo mokama Lietuvos SSR mokyklose. Šiandien mokymo programos yra tiek pergrūstos, kad apie tokio dalyko mokymą nėra net kalbos. Logikos kursas beveik nedėstomas ir Lietuvos aukštosiose mokyklose, tad racionalus mąstymas ir loginė minčių seka užleidžia vietą vaizduotės sukurtiems pasauliams, kaip rašė tas pats F. Baconas.

Štai Lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, duodamas interviu  žiniasklaidos priemonėms, pastebėjo: „būkim „biedni“, bet teisingi“. Na, na. Pajamų ir turto deklaracijoje įrašyta, jog 2014 metais  buvęs kandidatas  į prezidentus V. Tomaševskis deklaravo privalomo registruoti turto už 287 400 Lt, piniginių lėšų –360 366 Lt, o  europarlamentaro metinės pajamos sudarė 329 682 litus.  Kur jau čia „biedni“. Kad taip kiekvienas Lietuvos gyventojas toks „biednas“ būtų...

O dėl teisybės.... Duodamas interviu apie buvusios viceministrės Renatos Cytackos atleidimą, V. Tomaševskis pažymėjo jos kompetenciją energetikos srityje. Ši kompetencija apsiriboja teisės studijomis Gdansko universitete ir darbu Šalčininkų rajono, kuriame gyvena kokie 35 000  gyventojų,  mero patarėja. Dar ji dirbo Vilniaus rajono savivaldybės Tarybos sekretore. Turėdamas 12 metų darbo Klaipėdos miesto savivaldybės Taryboje patirtį galiu pasakyti, jog su kompetencija energetikos ir energetikos politikos srityje mero patarėjo ir Tarybos sekretoriaus, kurio pagrindinė funkcija yra organizuoti Tarybos sekretoriato darbą,  veiklos nėra niekaip susijusios.

„Viešai esate pasirodęs su Georgijaus juosta. Kieno interesams atstovaujate jūs? – paklausė „Lietuvos ryto“ žurnalistė lenkų politiko, kuris atsakė: „ Žinote, kas panaikino šitą juostą? Po Pirmojo pasaulinio karo ją panaikino bolševikai ir tik 1943 metais ji buvo grąžinta. Tai daugiau teigiamas ženklas, tai Švento Jurgio ženklas.“

Visų pirma, tai Rusijos imperijos ženklas, o 1945 metų sovietų pergalės simboliu buvo raudona vėliava su kūju ir pjautuvu.  Bolševikai jį panaikino, bolševikai jį ir sugrąžino, o bolševikinio mąstymo žmonės jį naudoja kaip rusiškos imperijos simbolį, kaip imperinio „Ruskij mir“ projekto atpažinimo ženklą.

Bet yra ir įdomesnių vaizduotės žaismo pavyzdžių. Prieš keletą metų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nardė Tamanės įlankoje ir vos panėręs  surado dvi VI–VII a. graikiškas amforas. Čia tai bent! Klaipėdos universiteto profesorius Vladas Žulkus, daug metų dirbantis povandeninės archeologijos srityje, turėtų  mirti iš pavydo.

2010 metų vasaros pabaigoje: V. Putinas, vairuodamas automobilį „Lada Kalina“, 11 dienų keliavo po Tolimuosius Rytus ir Sibirą. Pasakos mažyliams. Šioje kelionėje Rusijos prezidento automobilį lydėjo didelis kortežas, o iš paskos buvo vežamos dvi tokios pat mašinos tam atvejui, jeigu V. Putino vairuojama rusų gamybos mašina neatlaikytų rusiškų kelių.

Ne mažiau juokinga yra V. Putino pajamų ir turto deklaracija. 2011 metais kandidato į prezidentus V. Putino nekilnojamąjį turtą sudarė 1500 kvadratinių metrų žemės sklypas Maskvos srityje, 77,7 kvadratinių metrų butas Sankt Peterburge, garažas Sankt Peterburge, 153,7 kvadratinių metrų butas Maskvoje, kuris jam buvo skirtas Maskvos vyriausybės nurodymu. „V. Putino automobilių parką sudaro daugiausia seni sovietinės gamybos automobiliai, – rašė žiniasklaida. –1960 m. GAZ M21, 1965 m. GAZ M213, 1987 m. automobilio priekaba „Skif“, o taip pat 2009 m. LADA 21214.“ Priekaba „Skif“... Na ir kam Rusijos prezidentui reikalinga ta 1987 metų gamybos priekaba „Skif“?

Kaip galima tikėti bent vienu Rusijos prezidento Vladimiro Putino žodžiu, kuomet visa jo įvaizdžio kūrimo sistema yra paremta melu? Tad į visus Rusijos prezidento pažadus geriausiu atveju reikėtų žiūrėti kaip į vaizduotės žaismą. Jis sako, kad yra už Ukrainos teritorinį vientisumą. Bet jeigu jau vadovas meluoja dėl tokių smulkmenų, tai ką jau kalbėti apie didelius dalykus?

Komentaras transliuotas per LRT radiją.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder