Už jūsų ir mūsų laisvę.

Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto dekanas Aleksandras Žalys prieš penkiolika metų į Sąjūdį atėjo kviečiamas Vytauto Čepo. Ir tuojau buvo "įkinkytas" vadovauti mitingams bei piketams. Mat jis turėjo ir organizatoriaus, ir oratoriaus gebėjimų.
Iš Sąjūdžio laikų Aleksandras Žalys švenčiausiu laiko šūkį "Už jūsų ir mūsų laisvę". Tai net ne Sąjūdžio laikų, o 1831 ir 1863 metų sukilėlių šūkis apie laisvę. Sąjūdis tą laisvę davė. Bet, pasak Aleksandro Žalio, toji laisvė, nepripažįstant kitų teisių ir laisvės, tampa smurtu. Ir laimingoje nelaimingoje Lietuvoje tą puikiai matome. Tačiau tos minties A. Žalys nenorėtų absoliutinti. Vis dėlto būdami laisvi, turėtume galvoti ir apie kitų laisvę.
Apgailestaudamas Aleksandras Žalys pastebi, kaip šiandien niekas nenori grįžti prie Sąjūdžio dokumentų, siekių. Kai kas netgi apsimeta, kad tokių dokumentų nėra ir gal net nebuvo. Tarp daugelio nuostabių Sąjūdžio pareiškimų, nutarimų ir šūkių buvo ir "Sąjūdžio geros valios pareiškimas". Jo žodžiai nė kiek neprarado savo aktualumo: "Už vienybę - prieš skaldymą. Už pasitikėjimą - prieš įtarumą. Už kūrimą - prieš griovimą. Už gaivinimą - prieš slopinimą".
"Visose Lietuvos gyvenimo srityse esame pasiryžę siekti taikos ten, kur rasime nesantaiką, tiesos ten, kur rasime klaidinimą, darnos ten, kur rasime netvarką, šviesos ten, kur rasime tamsą" (Lietuvos persitvarkymo Sąjūdis. Steigiamasis suvažiavimas. V., 1990, p.193).
Beje, Sąjūdžio įkūrimo sukakties minėjime Seimo posėdyje apie tai kalbėjo Meilė Lukšienė, Justinas Marcinkevičius, Romualdas Ozolas. Jie irgi pasigedo Sąjūdžio dokumentų atminties. Ką deklaravome, ko siekėme? Ir - ar pasiekėme? Tuomet apie Europos Sąjungą kalbama nebuvo. Kiekvieno galvoje - tik nepriklausomybės siekis. Ir tai jau buvo laisvė. Bet ne vien sau pačiam, negerbiant kitų.
Aleksandras Žalys taip pat apgailestavo, kad kai kas į Sąjūdį atėjo ir veikloje dalyvavo todėl, kad įžvelgė asmeninę naudą. Tai laiko perspektyvoje ypač išryškėja. Atėjo kovoti dėl savo laisvės, negalvodami apie laisvės esmę, nes ji yra arba visiems, arba jos iš esmės nėra. Laisvės siekimas Sąjūdžiui buvo pats svarbiausias dalykas. Ir kada laisvės klausimas iškreipiamas - nebėra ir Sąjūdžio.
Sąjūdis atvėrė galimybes atsiskleisti asmenybėms. Bet, jei nesupranti, kad ne kitų žmonių laisvės sąskaita, esi dvasios skurdžius.
Aleksandras Žalys teigė esąs laimingas, kad Atgimimo laiku ir galėjo būti ir buvo savimi. Beje, jis dideliu mūsų epochos herojumi laiko Michailą Gorbačiovą. Tai jo pradėta "perestrojka" leido be kraujo, per diskusijas, tegul ir nelengvai, įsigalėti tarptautinei teisei.
Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto dekanas Aleksandras Žalys Sąjūdžiui yra dėkingas už tai, kad jis suvedė su daugeliu žymių Klaipėdos ir visos Lietuvos kultūros asmenybių. Pasak jo, tai tapo dideliu dvasiniu turtu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder