Uspaskicho neliečiamybę – į rekordų knygą!

Uspaskicho neliečiamybę – į rekordų knygą!

Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą jau derėtų įtraukti į kokią Lietuvos rekordų knygą, kaip nepralenkiamą specifinės srities kolekcionierių. Mano skaičiavimu, šis, nuo 2006-ųjų teisėsaugos persekiojamas politikas demokratinėje šalyse į valdžios institucijas renkamiems personažams užtikrinamu neliečiamybės statusu sugebėjo pasinaudoti bent aštuoniskart. Jeigu, žinoma, aš nieko nepraleidau, vartydamas senus lietuviškos žiniasklaidos pranešimus. Norint surinkti išsamų „neliečiamybių sąrašą“, teko įdėti pastangų.

Kol kas nepralenkiamos p. Uspaskicho kolekcijos sąrašas įspūdingas. Vargu, ar protu suvokiamoje ateityje kas nors sugebėtų jį viršyti. Dar dėl Darbo partijos (DP) lyderio tokio pasiekimo jau kas nors turėtų susisiekti su „Guinesso“ rekordų knygos sudarytojais – žiūrėk, įrašas tokioje kompanijoje būtų ne pats blogiausias politinės karjeros pabaigos akordas. Juo galėtų didžiuotis ne tik pats herojus, bet ir jo šeima, vaikai, vaikaičiais, giminės beigi tikri ir tariami bičiuliai.

Įkiteisminį tyrimą, kuriame p. Uspaskichas buvo pripažintas įtariamuoju, Lietuvos prokuratūra pradėjo 2006 m. Įtarta, kad Darbo partijos lyderis ir formalus pirmininkas, veikdamas kartu su DP iždininke Marina Liutkevičiene DP naudai ir interesais, pažeisdamas Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo reikalavimus, žinodamas, kad 2005 m. DP pajamos buvo apie 10,5 mln litų, iš kurių 8 mln litų neapskaityta partijos apskaitos registre, o išlaidos - apie 9 mln litų, iš kurių neapskaityta 7 mln. litų, siekdamas DP naudai išvengti mokesčių, kartu su iždininke M.Liutkevičiene įrašė į patvirtintą 2005 metų DP finansinės veiklos ataskaitą žinomai neteisingus duomenis apie DP pajamas, turtą ir jo naudojimą. Tokia prokurorų teikimo formuluotė 2006 m. pasiekė Seimą, prašant panaikinti p. Uspaskicho kaip Seimo nario neliečiamybę.

2006 m. saugojo teisinė neliečiamybė, nes nuo 2004 m. buvo Seimo narys.

2007 m. po pusantrų metų slapstymosi Rusijoje, įgijo teisinę neliečiamybę kaip kandidatas į Kėdainių savivaldybę. Ją panaikino Vyriausioji rinkimų komisija (neliečiamybė kandidatams į savivaldos tarybas galioja tik rinkimų kampanijos metu).

2008 m. gavo teisinę neliečiamybę tapęs kandidatu į Seimą ir išrinktas į Seimą (Seimas ją panaikino 2008 m. gruodį).

2009 m. teisinė neliečiamybė įsigaliojo p. Uspaskichui tapus kandidatu į Europos parlamentą ir išrinkus EP nariu.

2011 m. gavo neliečiamybę būdamas EP nariu (EP statusą panaikino 2010 m.), tačiau tapęs kandidatu savivaldos rinkimuose (VRK panaikino prieš rinkimus).

2012 m. teisinė neliečiamybė buvo suteikta DP lyderiui tapus kandidatu į Seimo narius (VRK ją panaikino).

2012 m. po rinkimų neliečiamybė įsigaliojo p. Uspaskichą išrinkus į Seimą (Seimo sprendimu, panaikinta 2012 m. gruodį).

2014 m. teisinė neliečiamybė tapus kandidatu į EP narius ir išrinkus į EP.

Žinia, per trumpas šios epopėjos pertraukas Lietuvoje vyko vadinamosios „DP bylos“ nagrinėjimas. Pagrindinis mūsų herojus spėjo išgirsti nuosprendį – 4 metai realaus laisvės atėmimo. Kas nors, pamėginęs išsamiai suskaičiuoti, kiek kartų ir laiko p. Uspaskicho neliečiamybės klausimu posėdžiavo Seimas ir EP, įvairūs šių institucijų komisijos bei komitetai, įvairios sudėties valdančiosios koalicijos politinės tarybos Lietuvoje, kiek raštų, teikimų rašė Lietuvos prokurorai, galėtų pretenduoti į mokslinę disertaciją.

„Galiu pasakyti Jūsų veiksmų planą. Išvykstate į Briuselį, padirbate du metus, o tada vyks Seimo rinkimai ir Jūsų pavardė bus kandidatų sąraše. Grįšite į Lietuvą ir vėl gausite teisinę neliečiamybę. Taip ir žaisite?“, - š. m. birželį „Lietuvos ryto televizijos“ laidoje „Lietuva tiesiogiai“ p. Uspaskicho klausė žurnalistė Daiva Žiemytė. „Nesuprantu, ko Jūs piktinatės. Ne aš sukūriau imuniteto institutą. Gyvenu savo gyvenimą. Jeigu mano kelionėse yra tas imunitetas, tai prie ko čia aš?“, - visiškai patenkintas savimi tvirtino laidos herojus.

Įvairių lygių teisinės neliečiamybės kolekciją p. Uspaskichas galėjo papildyti šiemet, jeigu būtų apsisprendęs vėl dalyvauti savivaldos rinkimuose. Tačiau tokiu atveju toks statusas būtų galiojęs tik iki rinkimų pabaigos, todėl nesunku atspėti, kad EP nariui suteikiama apsauga nuo teisinio persekiojimo, p. Uspaskicho požiūriu, buvo tvaresnė. Vis dėlto šią savaitę Europos parlamentas vėl panaikino p. Uspaskicho teisinę neliečiamybę. „Teisingumas triumfuoja. Uspaskichas dėjo dideles pastangas tiek užkulisiuose (įdarbindamas liberalų lyderio žmoną), tiek pačioje posėdžių salėje - paskelbė bado streiką, atėjo su ramentais ir užrašais ant pilvo, dar vakar ir šiandien siuntinėjo laiškus visiems parlamentarams“, - apie dramatiškus vaizdelius Briuselyje socialiniame „Facebook“ tinkle trečiadienį rašė EP narys Gabrielius Landsbergis.

Ketvirtadienį, dabar jau formaliuoju Darbo partijos lyderiu tapęs politikas, pasiramsčiuodamas ramentais, iš Briuselio sugrįžo į Lietuvą. Nors žadėjo savaitės bado akciją, regis, EP rūmuose. Pranešė, kad klibins keturis iš penkių DP į Vyriausybę deleguotų ministrų. Įtariu, vienas iš šios iniciatyvos tikslų – iki kritinės ribos (pasikeitus pusei Vyriausybės narių, nauja jos sudėtis turi būti tvirtinama iš naujo, o nuo dabartinio ministrų kabineto sudarymo jau pasikeitė dviejų – Vidaus reikalų ir Energetikos ministerijų vadovai) padidinti įtampą valdančiojoje koalicijoje ir darsykpatikrinti premjero Algirdo Butkevičiaus tvirtumą. Gal pavyks ką suderėti mainais į laisvę. Gaila, kad kiti rinkimai, kurie užtikrintų dar vieną teisinę neliečiamybę – tik po pusantrų metų.

Tik nespėkite lieti ašarų: p. Uspaskichas – kūrybingas žmogus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder