Tarp žinių ir reklamos

Tarp žinių ir reklamos

Skaitau daug laikraščių, kartais žurnalų, nuolatos vartau beveik visus lietuviškus internetinius puslapius. Tiesa, skaitau ne viską, o tik tai, kas vienaip ar kitaip veikia sveikatą. Matau vieną labai aiškią problemą – kas netingi, tas meluoja.

Per savaitę gali atrasti bent trejus ar ketverius vaistus, kurie amžiams apsaugos jus nuo parazitų, slogos ar kepenų cirozės. Bus pateiktas koks nors savotiškas augalinis ar aliejinis darinys, purškalas, gal procedūra. Va ir neturite grybelio, slogos ar plaučių.

Įdomu ir tai, kad randasi vadinamųjų sveikatos puslapių, kurie solidžiai reklamuoja nereikalingus vaistus. Buvo pasirodęs ir puslapis, prisidengęs Sveikatos ministerijos aureole. Tiesa, buvo skubiai nurodyta, kad jis klaidinantis.

Taip pat dažnai gaunu nuorodas, vedančias pas kaimyninėse šalyse įsikūrusius specialistus, kurie už santykinai nedidelę kainą išgydo sąnarių stuburo ligas. Prieš keletą metų sveikatos parodoje mane nustebino „stebuklingas“ masažuoklis, apie kurį sukurtas filmas,  pateiktos fizikos mokslų daktaro rekomendacijos.

Gražu, bet per brangu. Brangu visomis prasmėmis: išmesti pinigai, sugaištas laikas, galimi net nauji susirgimai. Todėl vis tenka prisiminti klasiką „Saugokitės netikrų pranašų“. Tiesa, tai skamba gana švelniai. Galiu būti ir kategoriškesnis, taigi mintį pateikiu pilną: „Mt 7,15. Saugokitės netikrų pranašų, kurie ateina pas jus avių kailyje, o viduje yra plėšrūs vilkai.“

Šiuos kelis tūkstančius metų nelabai pavyksta atskirti tikrus nuo netikrų. Net pinigus, ir tuos padirbinėja. O ką jau sakyti apie vaistus. Paskaičiuota, kad padirbtų vaistų pasaulyje yra apie 10 procentų. Ir tai oficialūs duomenys. Nes kai kuriose šalyse net pusė visų parduodamų vaistų yra netikri.

Apibrėžimas: vaistais galima pavadinti bet kokią gydymo tikslams vartojamą medžiagą, kuri daro poveikį organizmui, sukeldama biologinių funkcijų pakitimą. Visiškai saugių medikamentų nėra. Vieni vaistai gali sukelti lengvesnius, kiti sunkesnius šalutinius poveikius. Prieš jų vartojimą visada reikalinga specialisto konsultacija.

O dabar vienas oficialus interneto puslapis:

  • „Visų mirčių statistikoje farmacija sudaro 35–40 proc..
  • Nors oficialiai teigiama, kad dažniausiai žmonės miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio, naujausi tyrimai rodo, kad jas pralenkia šiuolaikinės medicinos pasekmės.
  • Amerikoje nuo vaistų kasmet miršta maždaug 310 tūkst. gyventojų.
  • Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, apie 40 proc. atvejų vaistai pasirodė neveiksmingi sergantiesiems depresija, apie 75 proc. – bronchine astma, cukriniu diabetu ir šizofrenija, apie 70 proc. – opa, apie 60 proc. – migrena, apie 50 proc. – artroze.“ Nuoroda: http://terapijatau.lt/80-proc-vaistu-negydo/

Dabar privalu grįžti prie klausimo – kuo tikėti, kaip vertinti? Atsakymas keistas. Prieš kelis šimtmečius Rusijoje buvo toks satyrikas Kozma Prutkovas (šiuo literatūriniu slapyvardžiu pasirašydavo keli autoriai). Jam priskiriamas aforizmas: “Jei ant buivolo narvo parašyta asilas, netikėk savo akimis“. Manau, kad mums nuolat tenka susidurti su tokia situacija. Ir toliau teks.

Ne kartą rašiau apie klaidinančią reklamą, todėl nenoriu kartotis. Siūlau laikytis keleto žinių patikimumo principų:

1. Skirkite informaciją nuo reklamos;

2. Tikrinkite pateiktą žinią pagal jos šaltinius;

3. Kritiškai įvertinkite siūlomas žinias: ar jos neprieštarauja jau esančioms, ar nesivaiko pigaus dėmesio.

4. Pagrindinis reklamos poreikis – įpiršti prekę ar paslaugą, kai jos visai nereikia, sukurti poreikį.

Labai norisi rasti daiktą, panašų į burtų lazdelę, mostelėjai, ir - stebuklas! Gyvenime tokių dalykų retokai pasitaiko. Žinoti, kas kenkia ir kas padeda sveikatai, sudėtinga. Dėl to nuolat ginčijasi gydytojai ir sveikatos specialistai, šamanai, šarlatanai bei fitoterapijos šalininkai, politikai ir valdininkai.

Kadangi taip ir neturime instrukcijos, kaip elgtis susidūrus su vaistų ar gydymo pasiūlymais, tenka remtis savo bei artimųjų sugebėjimais. Nepadeda visagalis internetas, ginčams pabaigos nematyti, o gal to ir negali būti. Manau, kad visada išliks posakis: „Negalima nusipirkti sveikatos, galima tik išmesti pinigus“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder