Švietimo sistemoje pirmiausia keisčiau šiuos 5 dalykus

Švietimo sistemoje pirmiausia keisčiau šiuos 5 dalykus

Jei aš galėčiau bet ką pakeisti mūsų švietimo sistemoje, tai pradžioje keisčiau šiuos 5 dalykus:

1. Klasių mažinimas iki 18 vaikų. Taip būtų lengviau ne tik mokytojams, bet ir vaikams - mokytojai galėtų skirti daugiau dėmesio kiekvienam vaikui individualiai ir taip kurti tikresnį santykį tarp mokinio ir mokytojo.

2. Mokinių diferencijavimas. Mokytojams tikrai sudėtinga dirbti su mokiniais, kurių lygiai ženkliai skiriasi.

Vieni supranta greičiau, kiti daug lėčiau. Ir taip mokytojas ieškodamas balanso nusistato savo tempą, ko pasekoje, gabiesiems tampa nuobodu, o tiems, kurie nesupranta, tokį lygį pasiekti yra per sudėtinga ir jie apskritai nustoja stengtis ir siekdami gauti dėmesio pradeda trukdyti pamoką.

O kai klasėse yra panašaus gebėjimo lygio vaikai, tai mokytojas nustato atitinkamą visų gebėjimams tempą, ko pasekoje- visų pasiekimai išauga.

3. Privalomai atėjus į mokyklą telefonus palikti spintelėse. Žinau, kad būtų didžiulis pasipriešinimas, tačiau naudos daug daugiau. Vaikai geriau koncentruotų dėmesį, mažiau pavargtų nuo ekranų ir žinoma - mokytųsi tikrojo bendravimo su bendraamžiais.

4. Sudaryti sąlygas bent 1 val. privalomai pabūti kieme - pertraukos, pamokos, projektai.

5. Mokyti vaikus mokytis. Ne iškalti, praslysti, o suprasti ir išmokti. Skiepyti mokymosi kultūrą, kad nereikia bijoti klysti, nes ne pažymys svarbu, o žinios. Ir tėvams su vaikais liktų daugiau laiko ne pamokas ruošti, o žaisti ir bendrauti.

Mano nuomone tai nėra labai sudėtingi dalykai, bet rezultatas tikiu būtų puikus. Mokytojai taptų pozityvesni, o vaikai - savarankiškesni ir labiau motyvuoti.

O ką manote jūs?

Apie autorę: 


Lektorė Jūratė Bortkevičienė, UAB „Galimybių Arsenalas“ įmonės įkūrėja. Konferencijos „Atsakinga tėvystė“ idėjos autorė. Knygos „Atsakinga tėvystė: kelias į darnius tėvų ir vaikų santykius“ autorė. Jūratė 2000 metais Klaipėdos Universitete įgijo edukologijos bakalauro laipsnį, 2004 metais Vilniaus Universitete įgijo psichologijos bakalauro laipsnį, o 2006 metais apgynė organizacinės psichologijos magistro laipsnį.

Personalo valdymo srityje dirba nuo 2002 metų. Konsultuoja ir teikia rekomendacijas darbuotojų mokymo bei personalo ugdymo klausimais. Jūratė turi daugiau nei 9000 valandų patirtį vedant įvairius personalo mokymus. Pasižymi aktyviais ir netradiciniais mokymų metodais.

Kita Jūratės veiklos sritis – tai mokymai ir konsultacijos tėveliams bei pedagogams, vaikų auklėjimo ir ugdymo klausimais. Kaip pati lektorė teigia: „Tai skirtingos mano veiklos sritys, tačiau stipriai susijusios.

Dirbdama su vadovais ir tėveliais pastebėjau, kad problemos panašios, visi nori, kad jų aplinkoje esantys žmonės būtų sėkmingi.“ Būtent to lektorė ir siekia! Skatina tiek vaikučius, tiek suaugusiuosius tapti sėkmingais ir atskleisti savo potencialą.

Jūratė - trykštanti energija, entuziazmu, idėjomis. Jos darbo principas – teorija per praktiką. Savo klientams suteikia ne tik žinias, bet ir geros nuotaikos dozę. Tai ir yra jos sėkmės paslaptis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder