Sveikiname su pragydusiu Stalinu

Sveikiname su pragydusiu Stalinu

Seimas priėmė Kriminalinės žvalgybos įstatymą. Jis leis saugumiečiams, kontražvalgybininkams ir policijos operatyvininkams 3 paras sekti žmogų. Gavus tik savo tiesioginio viršininko ar jo pavaduotojo leidimą. 3 paras nereikės teismo sankcijos.

Keista, kad šis prieš žmogaus teises, laisves ir privatumą nukreiptas įstatymas buvo priimtas net 64 pritariamaisiais seimūnų balsais. Tik 4 pasipriešino, o dar 12 neutraliai pradreifavo.

Sveikiname. 64 Seimo sovietikus. Ir pragydusį Staliną. Dar apsnūdusį, bet atsigaunantį. Sveikiname su primirštos diktatūros ir visuotinio sekimo pavasariu. Kiekvienas KAM, VSD ar kriminalinės policijos „operas“ galės tris paras nevaržomas slapčia knaisiotis nusižiūrėtojo žmogaus būste. Kuistis jo automobilyje. Sekioti, slankioti iš paskos. Gavęs bet kokį kerštingo, apspangusio ar suinteresuoto žmogelio plepalą. Vadinamą operatyvine informacija.

Tarkime, „opero“ viršininkas užsimano patikrinti savo kaimyną. Nes kaimyno šuo per garsiai loja. Arba užsimano padėti savo svainiui surinkti žinių apie konkurentą. Mat abiejų kioskai, kebabinės ar barai pernelyg arti stovi. Arba „opero“ viršininkui pasiūloma pasidomėti kokio nors koncerno, banko vadovu. Todėl, kad jis asmeniškai nepatinka. Pretenduoja į per didelę rinką. Arba - per artimas žmonos draugas.

Operatyvininkai nėra apaštalai. Jie, kaip ir visi homo, turi asmeninių interesų, simpatijų bei antipatijų. Jaučia kerštą, pavydą ir t.t. Seimas visiems tiems fiziologiniams instinktams atrišo rankas. Tris paras galės siautėti nevaržomai. Tarkime, net atlikti pramoninį ar finansinį šnipinėjimą. Sužinoti objekto silpnybes, įpročius, planus ir t.t. Net ir tai, kokius geria vaistus. Surinkti apie nieko neįtariantį objektą pačią intymiausią informaciją.

Įstatyme numatyta, kad jei plepalai nepasitvirtina, jie turi būti nedelsiant sunaikinti. O jei nebus? Ir ką reiškia „nedelsiant“? Teisme bylos taip pat nagrinėjamos „nedelsiant“. Tačiau užtrunka kelerius metus. Darius Valys, neatsakydamas į Antikorupcijos komisijos klausimus, jau pademonstravo, kad parlamentinė kontrolė yra visiškas nulis. Ar Stasys Šedbaras tikrai garantuoja, kad bus įvykdyta plepalų sunaikinimo procedūra? Dar neteko girdėti, kad „operai“ kokio nors miesto aikštėje pasistatė aukurą. Ir, stebimi parlamentinės kontrolės komisijos, iškilmingai pleškins nekalto žmogaus sekimo duomenis. Ir net jei toks švarinimosi veiksmas vyktų, vis vien nebūtų garantijos. Kad „operas“ nepasidarė dokumentų kopijos. Be to, jei operatyvinė medžiaga bus naikinama kaip kontrabandinės cigaretės, ir taip aišku, kad apie 20 proc. nebus sunaikinta.

Jei paaiškės, kad per sekimą buvo pažeistos objekto teisės ir laisvės, turės būti informuojamas kriminalinės žvalgybos institucijos vadovas. O kas informuos? Objektas, kuris apie sekimą nežino? Ar „operas“, pažeidęs teises ir laisves? Niekas neinformuos!

Seimūnai iškasė kirvį. Be jokios garantijos, kad kirvis ir jų neapkapos. Koks nors „operas“ neįsėlins į automobilį ar būstą. Netaps Parlamento kontroliuotoju.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder