"Sodros" įmokų "lubos" leis dalinti vokelius ir į kairę, ir į dešinę

"Sodros" įmokų "lubos" leis dalinti vokelius ir į kairę, ir į dešinę

V.Uspaskichas vis dar įkyriai kartoja, kad „Sodros“ įmokų lubos padidintų šalies prestižą ir padėtų pritraukti aukštos kvalifikacijos specialistų. [CITATA] Seimas tokius pasiūlymus svarstys jau rudenį, o viešojoje erdvėje diskutuojama labai jau paviršutiniškai – pabrėžiama, kad lubos taikomos daugelyje ES valstybių, skaičiuojama, kiek papilnės Seimo nario kišenė, ir tiek.

Iš esmės tai paprasčiausias būdas įteisinti „vokelius“, parklupdyti darbuotoją prieš darbdavį, nuskurdinti ir taip jau milijardinėse skolose skendinčią „Sodrą“. Siūloma tvarka ne tik leistų tyčiotis iš mažesnį nei 5000 litų atlyginimą gaunančių darbuotojų, bet ir leistų nebrangiai įmonėse išgryninti pinigus. Kaip?

Asmeninius pinigus dovanoju kam noriu

Įsivaizduokite, kad turite savo įmonę, į kurios darbuotojų atlyginimų fondą kas mėnesį prikapsi 100 000 litų. Šiandien jūs juos paskirstote darbuotojams, sumokate „Sodros“ mokesčius, grįžęs namo nusikeikiate, kad didelę dalį tenka atiduoti valstybei.

Toliau dar gražiau. Su savo pinigais jūs darote, ką norite. Jūs galite juos padovanoti geriausiai už minimalią algą dirbantiems savo įmonės darbuotojams, galite juos paskatinti premijomis, naujais kompiuteriais ar telefonais. Ir nesuklydote, nemokėdami jokių papildomų mokesčių „Sodrai“.

Ką gero gali duoti „Sodros“ lubos? Neapsimokės mokėti algų, artimų 5000 Lt? Reikės dar geriau pagalvoti prieš kritikuojant savo bosą? „Vokeliai“ jau niekam nekels baimės, nes bus pradėta visuotinė vokelizacija?

Plovimo skylę užveria progresiniai mokesčiai

Sodros lubos – apribojimai socialinio draudimo įmokoms, t.y. maksimali socialinio draudimo įmoka. Siūloma, kad nuo atlyginimo sumos, viršijančios 5000 litų, nebūtų mokamas „Sodros“ mokestis.

Pasisakantys už projektą dažniausiai savo nuomonę grindžia faktu, jog socialinio draudimo mokesčio „lubas“ yra įvedusios dauguma ES valstybių. Tačiau toji pati dauguma valstybių taiko ir progresinius pajamų mokesčius, taip užverdamos pinigų gryninimo, plovimo galimybes.

Jei nuo 100 000 litų atlyginimo tektų sumokėti ne 15 proc., o 40 proc. pajamų mokesčio tarifą, vargu ar pats V.Uspaskichas garsiai šauktų ir norėtų „lubų“, kurios lengvai sugriautų visos mokesčių sistemos pamatus. Vargu ar kokios nors įmonės akcininkai vargintųsi mokėti pelno ir dividendų mokesčius, jei galėtų pasinaudoti tokia akivaizdžia „lubų“ skyle.

Kita vertus, minėto asmens noras legaliai mokėti „vokelinius“ atlyginimus savo darbuotojams, sumokant kuo mažiau mokesčių į biudžetą, yra sveikintinas apsukraus verslo žmogaus žingsnis.

Tik keista, kad Seime išrinktieji diskutuoja ne apie tokių projektų atveriamas mokesčių skyles, per kurias prilijęs lietus gali apsemti ne vienam sąžiningam darbuotojui kojas, o apie savo padidėsiančius atlyginimus.

Pagaliau, kur tie verslūs "Sodros" vadybininkai su savo elektroniniais skaičiuokliais? Gal su V.Uspaskichu taip pat jo įmonėse buvo, alų, midų gėrė, tik burnoje nieko neturėjo?

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder