Skverui prie Danės - Ernesto Galvanausko vardą!

Skverui prie Danės - Ernesto Galvanausko vardą!

Apsvarstęs nuskambėjusias nuomones dėl skvero palei Danę naujo krikšto, siūlau ne vieną iš dviejų - Vasario 16-osios arba Dovo Zaunio, tačiau trečią variantą - Ernesto Galvanausko.

Šis vardas yra tinkamiausias Klaipėdai ir priimtinas Lietuvai. Ir būtent - jos 100-mečio proga.

Vasario 16-osios vardas - elementarus, Dovo Zaunio - pernelyg siauras.

Ernesto Galvanausko vardas būtų pats teisingiausias. Laikas atsidėkoti šiam valstybės vyrui, kurio dėka Klaipėdos kraštas šiandien yra Lietuvos dalis. Antraip mes liksime ir nedėkingi, ir akli Klaipėdos istorijai, neteisingi Lietuvos geopolitikai.

POŽIŪRIS. Jeigu nebūtų Aloyzo Kuzmarskio iniciatyva ir pinigais pastatyto Ernesto Galvanausko biusto universiteto miestelyje, Klaipėdoje nebūtų nė vieno pagarbos ženklo šiam didžiam vyrui.
Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Reikalas tas, kad jau pakankamai subrendome 1923 m. sausio 15-ąją vadinti tikru, o ne mitologiniu vardu. Tą dieną Lietuva ginklu prisijungė Klaipėdos kraštą, nebuvo jokio "vidinio sukilimo". Tai buvo labai sudėtinga politinė-diplomatinė akcija, kurios architektas ir vykdytojas - tų metų premjeras ir užsienio reikalų ministras E. Galvanauskas. Tik jo ryžto ir asmeninės rizikos dėka įvyko Klaipėdos krašto karinė operacija, o vėliau - ir sėkminga diplomatinė krašto prijungimo akcija.

Vadovavęs Lietuvai lemiamu laikotarpiu (nuo 1922 m. vasario iki 1924 m. birželio), jis ne tik parengė krašto prijungimo prie Lietuvos planą, bet ir jam pavykus atstovavo Lietuvai 1923 m. kovo 24 d. Paryžiuje prasidėjusiose derybose dėl Klaipėdos krašto konvencijos.

Šiandien statomas paminklas mažai ką bendro su Klaipėdos kraštu turėjusiam Vydūnui (tikrai niekuo neprisidėjusiam prie Klaipėdos atkovojimo), o E. Galvanauskui - nė menkiausio pagarbos ženklo. Jeigu nebūtų Aloyzo Kuzmarskio iniciatyva ir pinigais pastatyto biusto universiteto miestelyje - nebūtų nieko.

Pagaliau E. Galvanauskui vadovaujant Lietuvos ministrų kabinetui jis nutarė atidaryti Lietuvos universitetą Kaune. Tada prasidėjo ir tikrasis Lietuvos šviesos kelias.

Klaipėdos savivaldybei seniai laikas atsidėkoti savo "dvasios tėvui". Tačiau iki šiol nėra net paminklinės lentos ant namo Herkaus Manto gatvėje, kuriame iki pat ateinant Vokietijos Reichui gyveno mūsų politikos didžiavyris.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder