Škotai tarė "ne" – investuotojai lengviau atsikvėps?

Škotai tarė "ne" – investuotojai lengviau atsikvėps?

Praėjusios nakties Škotijos nepriklausomybės referendumas baigėsi taip, kaip daugelis ir tikėjosi. Tiesa, suvokimas, kas nutiktų Škotijos atsiskyrimo atveju, rinkas gerokai gąsdino.

Artėja kiti rinkimai

Nors visų apygardų duomenys penktadienį ryte dar nebuvo aiškūs, galutinis rezultatas, prognozuojama, sieks apie 55 proc. „prieš“ atsiskyrimą ir 45 proc. – „už“. Tai yra gerokai palankesnis rezultatas sąjungos šalininkams nei rodė pastarųjų dienų kampanijų rezultatai, todėl netikrumas ir nerimas dėl škotų pasirinkimo tvirtumo artimiausiomis dienomis turėtų kiek sumažėti.

Tačiau tai tikrai neužbaigia debatų dėl Škotijos nepriklausomybės – dabar dėmesys kryps į 2015 metų gegužės Didžiosios Britanijos visuotinius rinkimus. Taip pat panašu, kad ateityje į tą patį vandenį Didžioji Britanija nebus linkusi bristi. Pats faktas, kad referendumas įvyko po dvejų metų aktyvios atsiskyrimo kampanijos signalizuoja, jog dabartinis valstybės modelis turės keistis, galimai - migruoti link didesnės decentralizacijos ir sprendimų galių iškėlimo iš Londono.

Rinkos turėtų kilti

Kaip ten bebūtų, šiai dienai Škotija pasaulį nuramino. Po visų šios savaitės įvykių rinkos, kaip ir tikėtasi, teigiamai sureagavo į referendumo rezultatus – Didžiosios Britanijos svaras sterlingų pabrango visų pagrindinių valiutų atžvilgiu, biržose brango ir ateities sandoriai. Didžiosios Britanijos svaras sterlingų per parą pabrango apie 0,8 proc. (per metus jis yra pabrangęs 7 proc.), JAV akcijų indeksai šiąnakt pasiekė eilinius visų laikų rekordus. Tuo tarpu Europos akcijų indeksai kol kas atsilieka, aukso kaina yra žymiai nukritusi ir šiuo metu siekia 1,223 JAV dolerių už Trojos unciją (nuo šių metų aukščiausio lygmens aukso kaina yra nukritusi 11,5 proc.).

Manome, kad penktadienį finansų rinkų dalyviai ir toliau bus optimistiškai nusiteikę – „saugaus prieglobsčio“ ieškantys investuotojai vėl atsigręš į rizikingesnes investicijas.

Naftos ištekliai ir valstybės skola

Škotijos ekonomika yra labai glaudžiai susijusi su kitomis Jungtinės Karalystės ekonomikomis ir tai buvo vienas šio referendumo svarbiausių akcentų. Beveik pusė Škotijos eksporto yra nukreipta į Angliją, atitinkamai, didelė Anglijos eksporto dalis keliauja į Škotiją. Tačiau svarbiau yra keletas kitų veiksnių.

Pirmiausia, didžioji dalis Jungtinės Karalystės dujų ir naftos resursų glūdi Škotijos teritoriniuose vandenyse ir akivaizdu, kad atsiskyrimo atveju būtų kilę daug keblių diskusijų šiuo klausimu.

Antra, Škotijos atsiskyrimo atveju tektų spręsti daug sudėtingų klausimų: jei Škotija liktų prie svaro sterlingų, kaip dalytis ir ar dalytis buvusią Jungtinės Karalystės valstybės skolą, kokie būtų naujos Škotijos valstybės skolinimosi kaštai, ar Jungtinė Karalystė toliau dalyvautų fiskalinėje Škotijos politikoje.

Investuotojai lengviau atsikvėps

Šių glaudžių Škotijos ekonomikos ryšių su likusia Jungtinės Karalystės fone referendumas leido rinkoms lengviau atsikvėpti – išnyko nežinomybė ir nepasitikėjimas neapibrėžta politine situacija. Manome, kad tai teigiamai atsilieps tiek vartotojų, tiek investuotojų elgsenai – ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir kitose rinkose. Įdomu tai, kad rinkos eilinį kartą patvirtina, jog jų atmintis be galo trumpa – kariniai konfliktai Ukrainoje, Irake šiandien yra nuėję į antrą planą ir primiršti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder