Senėjimas yra didžiausia lėtinė liga

Senėjimas yra didžiausia lėtinė liga

Yra daug aforizmų apie gyvenimą, gražių ir nelabai, protingų ir kvailų, bet tiesos mėgsta mokslo kalbą, gana sausą, bet tikslią. Perskaičiau eilinį straipsnį apie senėjimą, kuriame buvo vardijamos tos priežastys, kurios šiuolaikinės gerontologijos įvardijamos kaip svarbiausios arba žinomos. Apibendrintai galima tvirtinti, kad vienintelės priežasties šis procesas neturi, bent taip teigiama dabarties mokslo. Tiesa, yra žinoma, kas greitina šį procesą ir kas jį lėtina. Nors ir sunku atskirti vadinamąją sveikatinimo reklamą nuo empiriškai pagrįstų dalykų, bet tai įmanoma kiek kritiškai mąstančiam ir patikima informacija besiremiančiam žmogui.

Vieną aksiomą reikėtų įsisąmoninti iš karto. Žmogus pradeda senti tik ką gimęs. Augimas yra tam tikras vystymo(si) procesas, jame ne tik įgyjama, bet ir netenkama. Tačiau noriu atkreipti dėmesį į tai, kad nuo pat žmogaus kilmės pradžių yra labai svarbu žinoti ir mokėti jį kreipti į tuo dalykus, kurie stabdo senėjimą ir netrukdo pilnam biologinių ir kitų galimybių atsiskleidimui. Paaiškinsiu. Mažas ar jaunas vaikas gali tapti baleto šokėju, muzikantu, sportininku ir panašiai. Senesnį organizmą ne visada gali „pritaikyti“, nes jis automatiškai turi gerokai mažiau tokių gebėjimų. Galima tapti rašytoju, kai tau per 50, tačiau kompozitoriumi, sportininku profesionalu ar kitokiu talentu vargu ar sugebėsi. Vaikas turi beveik neribotas galimybes skleistis į visas puses, augant galimybės mažėja. Taip pat ir žmogaus kūnas. Pradžioje jis pagal koduotą programą augina raumenis, vysto reprodukcinį aparatą, dauginasi, vėliau kažkodėl degraduoja. Raumenų kokybė ir masė mažėja, galimybė daugintis išnyksta. Randasi dalykų, kurie dar ne visai suprantami. Bet svarbu yra tai, kad žmogus sugeba kaip bloginti, taip ir gerinti savo organizmo galimybes. Nekartosiu visiems žinomas tiesas apie narkotikus, nikotiną ar alkoholį, pervargimą ar nepakankamą miegą, pertemptas akis ir sugadinamą klausą. Visa tai gerai žinoma, bet ...

Žmogus artėja prie savo organizmo biologinių ribų: sporte didesni pasiekimai padaromi milisekundžių diapazone, žmonių ilgas gyvenimas apsiriboja 100 ir dar vienu kitu dešimtmečiu. Būčiau sakęs, tiek dievas davė, tik nežinau kuris – Dzeusas ar Perkūnas? Taigi gamta skyrė ribas mūsų kūnams, tik ar pilnai jas išnaudojame? Prieš kelis šimtmečius vidutinis gyvenimo ilgis buvo apie 30 metų, dabar jis artėja prie 80. Nemažas žingsnis, gal ir ne paskutinis. Vienas iš pagrindinių jo pagerėjimo būdų buvo higienos ir sanitarijos radimasis. Dėl to sumažėjo tik ką gimusių vaikų mirtys, sumažėjo užkrečiamų ligų plitimas, aš jau nekalbu apie paskutinius vėžio, tuberkuliozės ar infekcinių ligų gydymo būdus. Dabar jau būtina kalbėti apie kitus žingsnius. Įvardinsiu kelis stabdžius, kurie trumpina žmogaus gyvenimą: bloga mityba (tiek kokybė, tiek kiekybė), sėdimas gyvenimas, videoprietaisai, elektrofoninė ir kita pavojinga aplinka.

Žmogus yra kilęs iš gyvūnų, kurie nuolat judėjo ir maitinosi viskuo, kas nebuvo nuodinga. Tuo metu nebuvo taršios aplinkos, todėl DABAR tampa aiškesnės galimybės prailginti statistinį gyvenimo ilgį. Visų pirma judėjimas yra mūsų visos fiziologijos pamatas. Deguonies tiekimas ląstelėms, sugebėjimas jį išsaugoti, aprūpinti raumenis ir organus juo vadinamas medžiagų apykaitos gebėjimu. Medžiagų apykaitą palaiko kūno judėjimas. Pastarasis skatina audinių atsinaujinimą, hormonų paleidimą odos ir raumenų remontui, nuotaikos pagerinimui ir padeda laikyti mūsų kūną homeostazės būsenoje. Be tikslingų kūno apkrovų jis genda tiesiogine fiziologine prasme, išderina veik visus kūno veiklos procesus. Todėl naudinga fizinė veikla ne tik palaiko kūno tonusą, bet ir aktyviai stabdo senėjimo procesą bet kuriuo asmens buvimo pasaulyje metu.

Svarus gyvenimo stabdymo ar aktyvinimo faktorius yra maistas (ir gėrimas). Kūdikiai geria mamos pieną ir vaiko sveikata daugiau priklauso nuo motinos mitybos. Jei jos valgymas bus su kenksmingomis priemaišomis, tai ir kūdikis nebus per daug sveikas. Esu skaitęs ir fantastines istorijas, jog žmogus gali „pasimaitinti“ tablete ar kokiu fantastiniu kokteiliu, bet noriu ryžtingai priminti, jog žmogus turi skrandį, kepenis, žarnas, inkstus ir kitus organus, kurie, deja, turi dirbti. Vadinasi, teks pritaikyti produktus prie esamo kūno poreikių ir formų. Jie gal kada ir pasikeis, bet organų adaptacija bus lėta. Neįmanoma aprašyti visų valgymo rekomendacijų, nes jos tiesiog prieštarauja vienos kitoms. Čia ne tik nėra aiškumo, bet ir akivaizdžiai reiškiasi noras pralobti kai kurių farmacijos organizatorių bei netikrų specialistų. Galima sakyti, kad gyvenkime kaip gyveno mūsų tėvai ir seneliai, bet jų gyvenimas buvo gerokai trumpesnis. O mums tai nelabai patinka.

Vienintelis labai blogai suvokiamas ir žinomas dalykas yra mūsų gyvenamoji aplinka plačiąja to žodžio prasme. Nors esu ne kartą rašęs apie ekologiją mieste, tačiau dabar jau matyti gerokai didesnės ateinančios problemos. Ne tik blogas oras, triukšmas, vibracijos ir pan., bet ir elektromagnetiniai laukai tampa tuo įtaką darančiu dalyku, kurio nebuvo prie gerą šimtą metų. Pirmosios elektrobanginės krosnelės skleidė žmogui pavojingas laukus, tiesa, dabar jau to nebėr. Bet taip buvo ir veik niekas nežinojo ir nevertino. Lygiai taip pat nelabai aišku, kaip veikia žmogaus sveikatą prietaisai, kurie persodinti į organizmą. Aš jau nekalbu apie šiuolaikinę palatą ligoninėje, kur tokia prietaisų galybė, kurios nerasi ir fizikos laboratorijose.

Ko gero, niekuomet nesibaigs senėjimo problemų įvardinimas. Jų net nemažėja. Tačiau reikia vis dar pabrėžti – kad ir kas besirūpintų sveikata: valstybė, privatūs fondai ar gydytojai, tačiau tikrasis ‚rūpintojėlis“ gali būti tik pats asmuo arba asmenybė ir jo aplinkiniai žmonės: šeima ir artimieji. Nė viena ir pati geriausia institucija negali pakeisti nuolatinio rūpesčio savo kūnu ir psichika. Jau mažas vaikas turi būti to išmokytas, augant reikia išmokti pačias naujausias sveikatos priežiūros formas ir būdus. Suaugęs privalo žinoti, jog rūpintis, kaip išlikti sveikam, gyventi ilgai ir nesirgti - tai strateginis uždavinys, sprendžiamas kasdien. Gyventi nuolatiniame kūno ir dvasios atsinaujinime – tai ilgo gyvenimo receptas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder