Senamiesčio paštas: viltys ir tikrovė

Senamiesčio paštas: viltys ir tikrovė

Viskas kaip visada. Susirūpiname, kai kas nors nepadoriai subyra: vaikų saugumu - kai tie pradedami skandinti šuliniuose, smurtu šeimose - kai koks nors amžinai akis užsipylęs tipelis užmuša savo žmoną, miesto planavimu - kai kokia nors dešimtmečiais šunų šaikiojama miesto dykra staiga tampa vos ne sakralinė vieta, nes kažkas ją nusipirko ir suprojektavo pastatus... Rašau tai turėdamas galvoje senamiesčio paštą Aukštojoje gatvėje, kurio mansardoje ketvirtį amžiaus gyvenu su savo šeima.

Iš karto nuliūdinsiu tuos, kurie "žino", kad tą paštą noriu "prichvatizuoti" ir kad tik dėl to jis esą yra uždarytas. Atvirkščiai - esu entuziastingas pašto išsaugojimo šalininkas ir darysiu viską, kad bent simbolinės pašto paslaugos ten liktų. Tačiau ta proga noriu pasidalinti pastebėjimais, kurie daugumai miestelėnų yra nežinomi.

Negaliu tiksliai pasakyti, kada paskutinį kartą tas dar 1847 m. pastatytas namas buvo remontuotas, bet gerai žinau, kad per paskutinius tris dešimtmečius jo priežiūrai lėšų nebuvo skirta. O niokojama buvo nuolat! Atvirai sakant, niekam jis nerūpėjo. Lėtai griuvo plytų tvora, saugojusi paštą ir kiemą nuo Daržų gatvės pusės, vieną naktį kažkas pavogė unikalius vartus, vėliau kažkoks furgonas aplamdė virš pašto durų dailininko Vytauto Karčiausko sukurtai paukštei sparnus, o po kiek laiko ir jie dingo. Specialiai paštui sukurtos reto grožio durys buvo iškeltos iš vyrių ir išvežtos neva restauruoti. Kur jos dabar - vienas Dievas težino.

Bet tai - toli gražu ne viskas. Didžiausios bėdos prasidėjo, kai paštas nustojo naudoti pusę patalpų, vėliau ten atjungė šildymą, langinėmis užaklino langus. Po kurio laiko šilumą atjungė ir veikiančioje pusėje, tad paštininkė vėsų rudenį ir šaltą žiemą sėdėdavo apsižergusi elektrinį šildytuvą, o temperatūra patalpoje vargiai perkopdavo per +10 laipsnių. Nenaudojamoje pusėje ji buvo tokia, kaip lauke!

Taip eksploatuojant patalpas pradėjo smelktis drėgmė, nuo jos ėmė aižyti kapitalinės sienos, kristi tinkas, į pastatą įsimetė grybelis, rūdijo dešimtmečiais neremontuojama santechnika, biro elektros instaliacija, puvo grindys. Trumpai tariant, vyko tai, kas, taip elgiantis su pastatu, yra neišvengiama. Tad drąsiai ir be išlygų sakau - pašto patalpos yra kapitališkai nugyventos ir eksploatacijai netinkamos! Be abejo, tai buvo viena iš pagrindinių priežasčių, dėl ko Lietuvos paštas filialą uždarė.

Per tą laiko tarpą teko nemažai bendrauti su pašto vadovais, pačiam dažyti grafičiais subjaurotas sienas, tvarkyti stogą, mėnesių mėnesiais derinti tvoros projektą, kartu su kaimynais samdyti statybininkus, mokėti jiems. O paštas vis griuvo, pro nesandarius, gal šimtamečius langus košė vėjas, nuo sienų luposi dažai, byrėjo tinkas.

Na, o mums, mansardos gyventojams, sunkiausia būna žiemą, kai iš nešildomų pašto patalpų per grindis į viršų skverbiasi šaltis. Gali pleškinti dujas kiek patinka, be vilnonių kojinių, šiltų šlepečių ir megztinių - sušalsi. Pavyko išsiaiškinti, kad gretimai ir apačioje esančiose patalpose oro temperatūra privalo būti ne žemesnė kaip 15 laipsnių. Su pašto vadove pavyko sutarti ir nenaudojamoje pusėje pastatė porą elektros šildytuvų. Deja, jų nauda buvo minimali - kaip šalome, taip šąlame, o už šilumą šaltaisiais žiemos mėnesiais suplojame kone po 200 eurų.

Nors esu už Senamiesčio pašto išsaugojimą, bet viską patyręs savo kailiu, ko gero, labiau nei kas kitas suprantu, kad toks, koks jis yra dabar, likti negali.

Taip, tai istoriškai vertingas pastatas, romantiška pašto balandžių legenda, taip - tai unikalus V. Karčiausko sukurtas interjeras, taip - tai puiki vieta, gera atrakcija turistams ir filatelistams, bet... Bet jei ir toliau viskas bus palikta pūti, būsiu už tai, kad šita unikali vieta atitektų rūpestingam šeimininkui, kuris pasirūpintų tolesniu pastato likimu, neleistų jam nugrimzti į nebūtį.

Puiku, kad miesto meras Vytautas Grubliauskas palaikė pašto ar bent kai kurių jo funkcijų išsaugojimo idėją. Esu informuotas, kad Lietuvos paštas sutiko pastatą perleisti Savivaldybei, tačiau čia regiu dvi dideles problemas. Pirmiausia - kas bus vietoje pašto: meno galerija, muziejaus filialas, menininkų kolonija, kūrybinės dirbtuvės, turizmo informacijos centras, senamiesčio seniūnija, kūrybinės organizacijos patalpos, bibliotekos filialas, knygynas, kamerinių parodų salė, Dailės akademijos dizaino centras ir panašiai? Kol nėra aiškios idėjos, tolesnis pašto, tiksliau, kai kurių jo paslaugų ir, suprantama, interjero išsaugojimo klausimas lieka labai komplikuotas. Ir jis gali tapti dar labiau probleminis, jei Savivaldybei perėmus pastatą nežinosime, kas ten turi būti.

Antras ne mažiau svarbus dalykas yra pinigai. Prieš perimant pastatą turime ne tik žinoti, kiek tai kainuos miesto biudžetui, bet kada ir iš kur tas lėšas paimsime.

Jei bent kiek abejojame ar galvojame, kad pirma paimkim, o paskui žiūrėsime, kas išeis, tada geriau net nepradėkime.

Entuziazmas yra didelis, kalnus verčiantis dalykas, bet po jo visada turi ateiti racionalūs ir, deja, ne visada populiarūs sprendimai. Jei jų nebus,entuziazmas netruks išblėsti, liks tik nusivylimai, nuoskaudos ir sunykęs paštelis, kurį visi labai norėjo išsaugoti.

Informacija

Susibūrusi Klaipėdos senojo balandžių pašto išsaugojimo iniciatyvinė grupė šiandien, 17 val., prie šio pašto (Aukštoji g. 13) rengia akciją "Sparnuotas Tavo laiškas". Jos metu ant specialių atvirukų, kuriuose įamžinti menininko Vytauto Karčiausko kūriniai, likę uždarytame pašte, kiekvienas galės parašyti susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui, kuo šis paštas svarbus kiekvienam miestiečiui ir Klaipėdai.

Iniciatyvinė grupė, siekianti išsaugoti veikiantį paštą, per dešimt dienų jau surinko daugiau nei 200 miestiečių parašų.

Kitas šios grupės planuojamas renginys - Atvirų durų diena Senajame balandžių pašte, kur galima bus plačiau susipažinti su jo istorija ir jo interjerą dabinančiais kūriniais. Renginio data ir laikas dar derinami su pašto vadovybe.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder