Šaunusis septynetas

Šaunusis septynetas

Balandžio mėnesio viduryje septyni kandidatai, siekiantys įsikelti į rezidenciją Daukanto aikštėje Vilniuje,  pradėjo rinkiminę kovą. Neabejotina šios kompanijos lyderė yra Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurios reitingai jau keletą metų, nepaisant konkurentų pastangų, išlieka stabiliai aukšti.

Dauguma politikos apžvalgininkų ir politologų prognozuoja nesunkią Dalios Grybauskaitės pergalę gal jau pirmajame rinkimų ture. Rusijos agresija Kryme tarsi specialiai buvo sugalvota siekiant pakelti ir taip jau aukštą prezidentės populiarumą, o jos griežta pusiau karinė retorika tinka laikmečiui, kuriame gyvename. Kai praeitais metais Lietuva pirmininkavo Europos Sąjungoje, prezidentės nuotraukos su Viktoru Janukovyčiumi, Jose Manueliu Barroso ar Angela Merkel neišnykdavo iš pirmųjų spaudos puslapių. Amerikiečiai, kalbėdami apie stambias korporacijas, turi tokį posakį „Too big to fall“ („Per didelis, kad žlugtų“). Tačiau yra ir kitas posakis – „Kuo didesni jie yra, tuo skaudžiau jie krenta“. Atrodė, kad Valdas Adamkus lengvai nugalės tiek 2002, tiek 2004 metų rinkimuose, tačiau pirmą kartą juos laimėjo Rolandas Paksas, o antrą kartą Kazimierai Prunskienei pritrūko visai nedaug...

Socialdemokratų partijos kandidatas Zigmantas Balčytis atrodo yra patikimas ir korektiškas kandidatas, bet daugelis pastebi, kad rinkimų laimėti jis labai nesiveržia. Matyt, turi kitų planų.

Ištraukęs septintą numerį Vilniaus meras Artūras Zuokas pasivadino Džeimsu Bondu, agentu 007. Ir tikrai – ne kiekvienas kandidatas galėtų leisti sau nusipirkti tokius laikrodžius, kokius filmuose nešioja Jamesas Bondas ar už 100 000 eurų parduoti naudotą automobilį ir taip valstybinei mokesčių inspekcijai pagrįsti savo pajamas... Galbūt taip ir yra, tiktai reikia nepamiršti, kad  Jamesas Bondas yra Iano Flemingo išgalvotas personažas ir visi jo nuotykiai, švelniai tariant, yra abejotini, o finalinėse scenose jis, apsikalbinęs eilinę merginą, automobiliu šauniai nurūksta tolyn palikdamas visus kitus šalikelėje.

Taip ir Vilniuje – tebesklando didingos mero idėjos apie Gugenheimo muziejų, metro, stadiono statybas, tačiau miesto skolos beveik viršija metines pajamas, viešosios paslaugos prastėja, o kai kurios senamiesčio gatvės panašėja į arabų kvartalų rajonus. Jeigu jau meras nesusitvarko Vilniaus mieste, tai kaip jis susitvarkys valstybėje?

Dar vieno kandidato, vadinančio save nesisteminiu, – Naglio Puteikio rinkiminę retoriką nesunku nuspėti iš anksto. Jam nepatinka prezidentės D. Grybauskaitės linija, teismai, prokurorai, policija, VSD, sisteminės partijos, kai kurios žiniasklaidos priemonės... Vienu žodžiu, beveik viskas. Ir ši retorika dažnai transliuojama rinkėjui pakeltu ir nervingu tonu. Ką jau padarysi – nesisteminis kandidatas.

Artūras Paulauskas, kurį iškėlė Darbo partija,  turėjo galimybę tapti Lietuvos prezidentu 1997 metais, kuomet vos puse procento atsiliko nuo Valdo Adamkaus. Po to jau daug žadanti ateitis, už kurią reikėtų dėkoti Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui, liko praeityje.

Lenkų rinkimų akcijos kandidatas Valdemaras Tomaševskis yra dar vienas sisteminis kandidatas. Tiktai ne tos sistemos. Geopolitinė krizė atskleidė daugiau informacijos apie kandidatų politines pažiūras ir simpatijas, kurias anksčiau buvo galima tik nuspėti. Valdemaro Tomaševskio retorika primena Rusijos propagandinėje erdvėje sklandančias  „Ruskij mir“ idėjas. LRT laidoje Ritos Miliūtės paklaustas apie Rusijos politiką Kryme, jis atsakė Kremliaus propagandos žodžiais pateikdamas Kosovo pavyzdį. O kaipgi kitaip? Planuojami ne tik Šalčininkų ar Vilniaus rajono gyventojų, bet ir Vilniaus ir Klaipėdos rusakalbių, kurių pozicija dažnai yra priešinga daugelio lietuvių nuomonei, balsai. O visos tos idėjos apie istorinę lenkų ir lietuvių kovą XIX amžiuje prieš Moskoviją, tautas sutaikančios Jerzy Giedroyco  ir Czeslawo Miloszo mintys jam buvo ir yra svetimos. Artėjantis gegužės 9-osios, kuri dar vadinama Pergalės diena, minėjimas jiems yra svarbesnis už Katynės tragedijų paminėjimą. O tai jau kai ką sako apie kandidato pažiūras.

Rinkimai prasideda. Kaukės nukrinta. O gyventojams belieka palinkėti gausiai ateiti į rinkimus. Kitaip už jus nuspręs kiti.

Komentaras skambėjo per LRT radiją.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder