R. Paksas: bus taikomos griežtos sankcijos

R. Paksas: bus taikomos griežtos sankcijos

Seimas vėl stabdo Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimo dėl Rolando Pakso galimo kandidatavimo rinkimuose vykdymą. Iš opozicijos nesulaukus palaikymo, vakar nepritarta valdančiųjų teiktai Konstitucijos pataisai, kuri leistų per apkaltą iš prezidento pareigų pašalintam Rolandui Paksui dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose.

Seimas vėl atmetė Konstitucijos pataisas

Tam, kad R.Paksui būtų suteikta teisė vėl dalyvauti Seimo ir prezidento rinkimuose, pritrūko parlamentarų palaikymo. Už teiktas Konstitucijos pataisas balsavo 78, „prieš“ buvo 15 parlamentarų, susilaikė - 4. Kad pataisos būtų priimtos, reikia, jog per priėmimą už jas dar du kartus balsuotų ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Jurgis Razma siūlė registruoti du atskirus Konstitucijos straipsnių pataisos projektus. Kaip pareiškė J.Razma, tyčia, siekiant vilkinti teismo sprendimo vykdymą, siūlomas perteklinis įstatymo projektas, todėl šio klausimo niekaip nepavyksta išspręsti. Todėl reikalingi du projektai. „Vienas, kuris leistų priesaiką sulaužiusiam R.Paksui dalyvauti Seimo rinkimuose, bet ne prezidento. Už tokį projektą mes mielai balsuotume teigiamai. Kitas - dėl jo dalyvavimo prezidento rinkimuose“, - sakė J.Razma. Pasak opozicijos atstovų, negalima leisti siekti aukščiausio šalies posto - priesaiką sulaužęs žmogus negali pretenduoti į svarbiausias valstybės pozicijas.

„Mes gerbiame Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą ir tikrai manome, kad reikia Konstitucijos keitimu suteikti teisę kandidatuoti į Seimą priesaiką sulaužiusiam asmeniui. Atrodo, kad visi sutarėme, kad tas terminas gali būti po 10 metų, kaip dabar įrašyta. Bet niekada nepritarėme tam, kad būtų suteikta tokiam asmeniui teisė kandidatuoti į prezidentus. Niekada nebuvo norima išgirsti šito racionalaus pasiūlymo. Dabar į projektą vėl sudėta ir teisė kandidatuoti į Seimą, ir į prezidentus. Todėl mūsų frakcijos nariai negali balsuoti už tokį projektą“, - kalbėjo J.Razma.

Valdantieji teigė, kad R.Paksas buvo teigiamai vertinamas, kai buvo Vilniaus meru. Vėliau jis buvo geras kaip prezidentas. O kai tik atsisakė parduoti „Mažeikių naftą“, iš karto tapo „blogiečiu“. Neleidžiant jam kandidatuoti, negerbiamos žmogaus teisės. Tai aiškiai nurodyta teismo sprendime.

„Valstietis“ Mindaugas Puidokas sprendžiant R.Paksui aktualių pataisų klausimą siūlė atmesti emocijas ir vadovautis tarptautinėmis institucijomis. Politikas svarstė, kad sprendimui prieštaraujanti opozicija ilgą laiką, stabdė šią iniciatyvą, nes, pasak jo, bijojo R.Pakso konkurencijos.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė irgi pasisakė itin aštriai. „Apsispręskite, ar jūs einate su Rusija ir norite trauktis, ar su Europos Sąjunga. Gėdinga situacija“, - replikavo parlamentarė.

Nors valdantieji tvirtino, kad jų teikiama pataisa yra siekis įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimus, tam prieštaravo ir liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas. Pasak jo, galimybė R.Paksui vėl dalyvauti prezidento rinkimuose būtų perteklinė. Politikas palaikė J.Razmos siūlymą, kad valdantieji privalo atskirti pataisas, numatančias galimybę dalyvauti prezidento rinkimuose, nuo pataisų, leidžiančių dalyvauti Seimo rinkimuose.

Valdantieji siūlo suteikti galimybę R.Paksui kelti savo kandidatūrą Seimo ir šalies prezidento rinkimuose. Šiam tikslui pasiekti yra pateiktos Konstitucijos 74 straipsnio pataisos, numatančios, kad teisė siekti minėtų postų asmeniui būtų grąžinta praėjus dešimčiai metų nuo pašalinimo.

Primename, kad R.Paksas prezidento posto neteko 2004 m., kuomet Konstitucinis Teismas pripažino jį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją skubos tvarka finansiniam rėmėjui suteikiant Lietuvos pilietybę.

Tačiau Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) 2011 metais nusprendė, kad draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose yra neproporcingas ir turi būti pašalintas.

„Prezidento rinkimuose dalyvausiu“

„Mano nuostata, kokia buvo vakar, dalyvauti prezidento rinkimuose su visomis iš to išeinančiomis pasekmėmis - tokia lieka ir šiandien. Tik dar labiau tvirtesnė“, - paaiškėjus balsavimo rezultatams tvirtino R.Paksas. Jis akcentavo, kad daugybė žmonių jį remia ir yra pasiryžę palaikyti per ateinančius prezidento rinkimus.

Politikas įspėja, kad Seimo nariai, kurie nepalaikė Konstitucijos 74 straipsnio pataisų projekto, turi ruoštis, kad artėjantys šalies vadovo rinkimai tarptautinės bendruomenės bus pripažinti negaliojančiais ir nedemokratiniais.„Dabartiniai balsuotojai prieš projektą ir Lietuvos politikai turėtų pasiruošti tam momentui, kad būsimieji prezidento rinkimai gali būti pripažinti nedemokratiniais, pažeidžiantys žmogaus teises ir kartu nelegitimūs“, - teigia R.Paksas.

Politikas savo teiginius grindžia tuo, kad, Seimui nepritarus pataisoms, šalyje tiesiogiai įsigalios tarptautinė teisė, kuri, anot R.Pakso, gina jo interesus.

„Lietuva yra tarptautinių institucijų narė, ji yra pasirašiusi visas tarptautines konvencijas, tarp jų ir Žmogaus teisių chartiją, yra Junginių Tautų narė. Ir kai yra patinė situacija tarp nacionalinės ir tarptautinės teisės - galioja tarptautinė teisė. Ji tokiu atveju galioja tiesiogiai“, - kalbėjo europarlamentaras.

R.Paksas griežtai atmeta ir absurdišku laiko opozicijos aiškinimą, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas, nurodęs, jog priesaiką sulaužiusiam politikui draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose yra neproporcingas, kartu nereikalauja grąžinti teisės dalyvauti ir prezidento rinkimuose.

„Jeigu opozicijai būtų galima leisti, ką ji norėtų man skirti, jie, matyt, man ant nugaros nupieštų geltoną taikinį ir tik su juo leistų vaikščioti. Opozicija galėtų nubalsuoti, kad aš galėčiau būti Šventosios seniūnu, ir galbūt man to užtektų“, - ironiškai juokaudamas kalbėjo R.Paksas.

R.Paksas neatskleidė strategijos, kaip atrodytų jo dalyvavimas rinkimuose, kuriuose teisė dalyvauti būtų nesuteikta.

„Aš būčiau labai prastas politikas, jeigu išpasakočiau, kaip aš tą darysiu“, - mįslingai atsakė politikas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder