Prezidentas į miesto Tarybos kreipimąsi neatsižvelgė.

Šiandien (su meru kalbėtasi penktadienį, gegužės 3 d. - V. Š.) sužinojome, kad prezidentas vis dėlto pasirašė balandžio 23 d. LR Seimo priimtas Rinkliavų įstatymo pataisas, reglamentuojančias mokesčių už įvažiavimą į Kuršių neriją rinkimą. Man labai gaila, kad nebuvo atsižvelgta į Klaipėdos miesto tarybos nuomonę bei oficialų kreipimąsi. Šiame kreipimesi mes prašėme šalies prezidento neskubėti pasirašyti šio įstatymo, raginome jį dar kartą apsvarstyti ir galbūt pakoreguoti taip, kad reglamentuojant rinkliavų rinkimą nebūtų daromos išimtys kuriam nors miestui, o pirmiausia būtų paisoma viso Kuršių nerijos nacionalinio parko interesų. Deja, į tai atsižvelgta nebuvo, prezidentas įstatymą pasirašė ir, matyt, artimiausiu metu galime sulaukti Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje V. Žalos reikalavimo nutraukti gegužės 1 d. pradėtą rinkliavos rinkimą.
Kai kurių abejonių man kelia ir pats įstatymas, nes Savivaldybės specialistai pastebėjo, kad Rinkliavų įstatymo 11 straipsnio 5 punkto pataisos tekstas nevisiškai sutampa su B. Bradausko Seimui pasiūlytos svarstyti pataisos tekstu. Drįstu spėti, kad ši neva klaida gali būti padaryta visiškai sąmoningai. Būtent tai mes ir ketiname artimiausiu metu išsiaiškinti su Klaipėdoje išrinktų Seimo narių pagalba (išsamiau apie šią situaciją "Vakarų ekspresas" jau rašė šeštadienį, gegužės 4 d. - V. Š.).

Premjerui - apie miesto problemas

Antradienį buvau nuvykęs su reikalais į Vilnių, lankiausi Kultūros, Finansų ministerijose, Kūno kultūros ir sporto departamente, taip pat man buvo suteikta galimybė susitikti su premjeru A. Brazausku. Su premjeru aptarėme problemas, iškilusias bandant išspręsti organizuojant kai kuriuos mūsų miesto jubiliejinius renginius, be to, informavau premjerą, kaip vyksta Šiaurinio išvažiavimo iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto projekto įgyvendinimo darbai. Apie viską kalbėjomės ilgiau nei valandą. Premjeras domėjosi ir kitais uostamiesčio reikalais. Daug klausinėjo apie kai kurias Klaipėdos įmones, apie tai, kaip sekasi statyti kruizinių laivų terminalą, domėjosi AB "Vakarų laivų remontas" perspektyvomis, miesto gatvių tvarkymu ir kt.
Premjeras sakė gavęs Klaipėdos savivaldybės raštą, informuojantį apie tai, kad Šiaurinio išvažiavimo iš jūrų uosto projektui įgyvendinti tarptautinis ISPA fondas jau apsisprendė skirti 6,655 mln. eurų (23 mln. Lt) paramą. Tai sudaro net 45 proc. viso projekto vertės. Dabar ypač svarbu kuo greičiau išspręsti šio projekto kofinansavimo klausimą, tiksliau - susitarti dėl to, kokią dalį projekto vertės dengs Klaipėdos savivaldybė, o kokią - valstybė. Mes siūlome bendrafinansavimą tarp valstybės ir Savivaldybės institucijų pasidalyti tokia proporcija: LR Vyriausybė skiria 35 proc. projektui įgyvendinti reikiamų lėšų, o Klaipėdos savivaldybė - 20 proc. Taip pat informavau premjerą, jog tuo tikslu mūsų Savivaldybė ketina imti 10 mln. eurų paskolą iš Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko. Būtent tokią Klaipėdos savivaldybės poziciją jau anksčiau esame išdėstę ir Finansų bei Susisiekimo ministerijoms.

Ministerijose daugiausia kalbėta apie pinigus

Mano vizitų į Finansų, Kultūros ministerijas, taip pat į Kūno kultūros ir sporto departamentą tikslas buvo išsiaiškinti, kokios finansinės paramos galime tikėtis iš Vyriausybės organizuodami Klaipėdos jubiliejui paminėti skirtus renginius.
Vienas iš svarbiausių, ypač didelį rūpestį mums keliančių objektų - Klaipėdos piliavietė. Būtent joje yra numatyti patys prasmingiausi ir iškilmingiausi jubiliejiniai renginiai: rugpjūčio 1 d. - miesto ir pilies muziejaus atidarymas, miesto gimtadienio ceremonija ir kt. Princo Frydricho poternai, kurioje įsikurs minėtasis muziejus, bei jos aplinkai iki galo sutvarkyti reikia 300 tūkst. litų. Deja, esame priversti konstatuoti, kad Kultūros vertybių apsaugos departamentas, po truputį finansavęs piliavietės sutvarkymo darbus nuo 1998 m., šiais metais lėšų neskyrė.
Kitas didžiulis valstybinės reikšmės renginys - Šiaurės ir Baltijos šalių chorų festivalis. Vienintelė vieta, kur jį galima organizuoti - mūsų vasaros estrada. Vien jos stogui sutvarkyti reikia 300 tūkst. litų. Pinigai šio festivalio išlaidoms apmokėti kaupiami iš Kultūros ministerijos, Savivaldybės ir pačių festivalio dalyvių lėšų, tačiau šiais metais Kultūros ministerija savo žadėtosios sumos - 150 tūkst. litų - vis dar neskyrė.
Žinia, Sporto departamentas ir Lietuvos gimnastikos federacija Klaipėdoje organizuoja Pasaulio aerobikos čempionatą. Bendra šio renginio sąmata - apie 800 tūkst. litų. Kol kas iš Sporto departamento esame gavę tik 80 tūkst. litų...
Visur, kur tik man teko lankytis, buvau labai įdėmiai išklausytas, todėl tikiuosi, kad ši mano kelionė sostinėn duos rezultatų. Manau, kad Vyriausybė iš savo rezervo vis dėlto padės visas čia mano suminėtąsias problemas sėkmingai išspręsti, nes nuo to, mano įsitikinimu, priklauso ne tik Klaipėdos, bet ir visos šalies prestižas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder