Po žaliųjų politinių organizacijų lankas

Po žaliųjų politinių organizacijų lankas

Paskutiniais metais Lietuvos politinėje padangėje pasirodė naujos politinės organizacijos, kurių pavadinimuose - „žalieji“. Senosiose Europos šalyse tai nieko naujo – jos yra tradicinės partijos, turinčios gan tvirtas pozicijas. Lietuvoje tai naujas reiškinys.

Šiandien Lietuvoje yra 2 politinės žaliųjų organizacijos - Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir Žaliųjų partija. Pirmoji yra persiformavusi valstiečių partija, praplėtusi savo matymo ir interesų lauką, Žaliųjų partija – kelianti ekologijos problemas.

Suprantama, tarp jų esama panašumų, o taip pat ir ryškių skirtumų. Beje, tiek viena, tiek kita politinė organizacija kelia savo kandidatą į LR prezidento postą bei dalyvaus Europos Parlamento rinkimuose. Žaliųjų partijai vadovauja buvęs prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai – verslininkas Ramūnas Karbauskis. Žaliųjų partija savo kandidatu kelia L. Balsį, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – Ignalinos savivaldybės merą Bronį Ropę.

Nors ir po permainų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turi struktūrą visos Lietuvos mastu, regionuose jų narių daug išrinkta į savivaldybės tarybas. Tuo tarpu Žaliųjų partija yra daugiau vieno asmens ir tik Vilniaus kontoros partija (oficialiame puslapyje nurodomi vos keli besikuriančių skyrių kontaktai) su skardžiu ruporu L. Balsiu, kuris sugeba aktualiai kalbėti. Tam turi gebėjimų: pasitraukęs iš prezidentės komandos dėstė žurnalistiką ir viešuosius ryšius Vilniaus universitete. Suprantama jau tada ruošėsi tolimesniems politiniams manevrams – įkūrė ir vadovavo 2011–2012 m. „Žaliosios politikos institutui“, kol tapo Seimo nariu.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis taip pat politikos senbuvis. Kelias kadencijas buvęs Seimo nariu, Seimo vicepirmininku, sėkmingas ūkininkas, verslininkas mecenatas („Naisių vasarą“ ir kiti projektai) valstiečių (liaudininkų) sąjungos kryptį pasukęs žaliųjų vertybių link.

Tad galiausiai žvilgterėkime kuo šios politinės organizacijos panašios ir kuo skiriasi. Beje, iš pirmo žvilgsnio žiūrint, L. Balsio parija kai kuriais punktais net labiau atitinka europinių žaliųjų partijų standartą – ekologijos, žaliosios atsinaujinančiosios energetikos plėtra. Tačiau iš esmė apie tą patį kalba ir Valstiečių ir žaliųjų sąjunga tik dar su kai kuriais papildomais klausimais.

Beje, yra ir įdomių skirtumų: tradicinės žaliųjų partijos Europoje kovodamos su neekologiškomis korporacijomis savo kitos srities ideologijoje palaiko liberalų, socialistų nuostatas tokiais klausimais kaip abortų visuotinė teisė, kontracepcijos verslo plėtra ir pan. Europos žaliųjų globalistinės nuostatos, mano galva, pilnai perkeliamos ir į Lietuvos žaliųjų partijos ideologiją. Čia, manyčiau, ir yra esminis dviejų Lietuvos politinių organizacijų skirtumas veikiančių po „žaliųjų“ vardu.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga labiau pasisako už tradicines šeimos vertybes (šios partijos atstovė Seimo narė Rima Baškienė savo laiku vadovavo Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisijai), LVZS akcentuoja tautinių vertybių išsaugojimą ir puoselėjimą - tai taip pat akivaizdus skirtumas nuo L. Balsio „žaliųjų“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą aiškiai pasisako už sveikos gyvensenos puoselėjimą visuomenėje, taip savaime sprendžiant kai kurias ekologines problemas, akcentuoja esminių sveikatos politikos pokyčių būtinumą, tuo tarpu L. Balsio „žalieji“ apie tai visai tyli. Nekalbant jau apie tai, kad partijos kūrimosi pradžioje L. Balsio „žaliuosius“ pinigais parėmė alkoholio pramonė ("MG Baltic").

Abi žaliųjų politinės organizacijos pasisakė prieš skalūninių dujų išgavimą Lietuvoje, prieš naujos atominės elektrinės statybas, vietoj to siūlant plėtoti ekonomiškesnę „žaliąją energetiką“. Tačiau dėl referendumo, kuriuo siekiama sumažinti būtinų parašų kiekį norint surengti referendumą nuo 300 tūkst. iki 100 tūkst. bei dėl žemės pardavimo užsieniečiams, požiūriai visiškai išsiskyrė. Jei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga pajungė visus esančius resursus, skyrius ir rėmėjus parašų už piliečių referendumą rinkimui ir iki šiol aktyviai dalyvauja procese, tai L. Balsio vadovaujami „žalieji“ tylėjo, parašų suprantama nerinko, kol galiausiai prabilo, kad yra be jokių išlygų už žemės pardavimą užsieniečiams.

Kitas klausimas, kuris išskiria šias politines kryptis - euro įsivedimas. L. Balsio partija tai laiko kuo greitesne siekiamybe, kaip ir kitos politinės partijos, kai R. Karbauskio – laikosi požiūrio, kad pats euro įvedimas ekonominio postūmio neturės, o geriau palaukti, nes būtent euro zonoje padėtis nėra stabili ir nematoma reikalo į tą chaosą įšokti būtent šiuo metu.

Taigi, „žaliųjų“ lankos kai kuo panašios, bet kai kuo ir labai skiriasi. Paskutinių apklausų duomenys rodo, kad „žaliųjų“, ekologijos, sveikos gyvensenos, tautinių, tradicinių vertybių rinkėjų ženkliai daugėja. Svarbiausia rinkėjams nesusipainioti tarp ideologijų ir pavadinimų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder