Po šios krizės turtuoliai taps dar turtingesni, o mužikai lopys skylėtas kojines

Po šios krizės turtuoliai taps dar turtingesni, o mužikai lopys skylėtas kojines

„Nelaukite, jei norite pasiskolinti, skolinkitės dabar ir skolinkitės ne tą skaičių, kuris sugalvotas, o tą skaičių padauginę maždaug iš 2“, - teigia Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius, atėjęs į Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdį. Komanda duota - pult visiems į bankus.

Iš tiesų - tai baisu. Nes tokią žinią, apie brangstančius pinigus, apie tai, kad dabar yra geriausia proga pasiskolinti pinigų, išgirs ir žmonės.

Ir komandą įvykdys, su kaupu. Kaip tą jau padarė prieš dešimtmetį, kai garsiausi šalies finansininkai, vėliau pakilę į aukščiausius postus, sakė: imkit paskolas, pirkit būstus, viskas tik brangs.

Kas buvo paskui? Dar ir šiandien dažnas pasiėmęs prieš krizę būsto paskolą nė pusės jos nėra atidavęs. Nors pats būstas - gerai jei bent trečdalio sumos vertas.

Taigi komanda skolintis duota. Net kalbant apie pagalbą priverstinai sustabdytam verslui, minimos paskolų atostogos, garantijos ir paskolos būtinosioms išlaidoms. Žodžiu, be klimpimo į skolas - niekaip.  

 

 

Nejaugi nėra iš kur paimti pinigų neprasiskolinant? Manau, yra. Pavyzdžiui, rugsėjį „Vakaro žinios“ rašė, kad ilgalaikio darbo fonde tuomet buvo sukaupta 72 mln. eurų. Į šį fondą kas mėnesį dalį procento nuo darbuotojo algos perveda darbdaviai. Jis skirtas tiems, kurie atleidžiami ilgai išdirbę vienoje įmonėje.

Esminis dalykas - žmogus turi būti atleistas, o ne išeiti savo noru, taigi į tą fondą Lietuvoje mažai kas kreipiasi.

Ar negalima būtų šių pinigų dabar panaudoti irgi su algomis susijusioms kompensacijoms mokėti? Ne, negalima - atsakytų protingosios valdžios žmonių galvos. Pinigai ne tam skirti. Kaip ir, pavyzdžiui, negalima būtų sustabdyti suplanuoto Užsienio reikalų ministerijos pastato remonto už beveik 10 mln. eurų.

Nes pinigai juk remontui, o ne kažkokioms krizinėms situacijoms valdyti. Lygiai taip pat negalima iš seimūnų atimti lėšų reprezentacinėms išlaidoms ir už tuos pinigus nupirkti respiratorių medikams.

Nes pinigai ne tam skirti. Lyg tie pinigai kuo nors skirtųsi... Tačiau mintis aiški - valstybėje yra pinigų, tik ne tam, kam dabar labiausiai reikia.

Verslininkai dar sako, kad geriau būtų ne raginti eiti skolintis, o nuimti bent laikinai nuo verslo mokesčių mokėjimo prievolę. Leisti patiems tvirčiau atsistoti ant kojų. Valdžia, aišku to negirdi.

O bankai, matyt, vėl trina rankomis, netrukus gražaus pinigo turės. Palūkanoms lemta stiebtis į viršų, taigi prasiskolins žmonės iki ausų. Ir nesvarbu, kad dabar vienas po kito bankai platina pranešimus, kad nemokės dividentų už praėjusius metus. Patikėkit, atsigriebs po metų.

Taigi ir po šios krizės turtuoliai taps dar turtingesni, o mužikai lopys skylėtas kojines.

 

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder