Pasirinkimo sudėtingumai

Pasirinkimo sudėtingumai

Labai, labai seniai vienas žymus žmogus pasakė: „Laisvė - tai suvoktas būtinumas.“

Tai buvo Spinoza. Mažai kas gilinosi į šią mintį, nes tam nebuvo jokio reikalo. O dabar šiuolaikinė vaikų karta – pirmoji, kuri auga pertekliuje.

Svarbiausia savybė yra išmokti atsirinkti. Tai mus verčia daryti nuolatinis arba kasdienis susitikimas su melu. Netikros žinios užgrobė vadinamąsias masinės informacijos priemones. Televizijoje – ekstrasensų mūšis, internete – apgaulingi straipsniai, laikraščiuose - klaidinančios reklamos ir t.t. Net gatvėje prišokęs nepažįstamas žmogelis tau pasiūlys megztinį ar kokį puodą, kuris bus „labai pigus“, o tu jį nusipirkęs tapsi be galo laimingu.

[CITATA]

Apgaulė, melas ir net kažkieno klaidos verčia mažai kuo tikėti ar pasitikėti.

Tokiame pasaulyje lengva rastis „pranašams“. Nesvarbu kokioje srityje: politikoje, filosofijoje, medicinoje ar net pasaulėjautoje. Atėjo gydytojas į televiziją – ir jau guru. Atėjo bankininkas į politiką – ir jau politinis lyderis. Gavo dėstytojas užsakymą ką nors apdergti – ir jau profesorius.

Tęsti šią seką galima, tik ar reikia?

Dar senovės romėnai vis sielojosi: „O laikai, o papročiai.“ Nelabai ir mes pasikeitėme. Tik žmonija dar nežlugo, o netikri pranašai neišnyko „kaip dūmas, neblaškomas vėjo“. Čia klasika. Net ir autorius žinomas. Išprususiems.

Markas Tvenas sakė, kad žinios apie jo mirtį kiek perdėtos. Žmonija nežūva - ir net nesiruošia. O štai pavieniai žmonės ar nedidelės grupės turi nuolat reaguoti į grėsmes, nes gali pranykti.

Lietuvos politinė sistema dar tik radosi. Tie keli dešimtmečiai jau sukūrė naują nomenklatūrą, kuri sustabarėjo. Keista, bet radosi vaistų. Kai kurios partijos suskilo dėl atsinaujinimo, o sistema net pritaikė naują darinį – komitetą.

Tai naujausi demokratijos augimo taškai. Aišku, kad didesnė jų dalis išnyks, tačiau iš kai kurių rasis naujos politinės jėgos, kurios išstums mirusias partijas ir konkuruos su sustabarėjusiomis. Tai matome Prancūzijoje, Italijoje. Taip yra ir Lietuvoje.

Politika - tai procesas. Jeigu jis sustoja – apmiršta. Nesunku tai matyti diktatoriškose šalyse. Pasikeitimai vyksta ir tokiose, bet ne per rinkimus, o per sprogimus, pilietinius karus ar revoliucinius perversmus.

Bijai pokyčių – bijai ateities. Dabartis taip greitai kinta, kad nespėji jos suprasti, įsisąmoninti, o ji jau nubėgusi tolyn. Ir gaudyk ateitį, kaip kiškį laukuose. Todėl receptas paprastas: nereikia vytis, reikia daryti. Nes kuriantis vienaip ar kitaip valdo, stenantis tik stebi ir sielojasi.

Netikrų pranašų buvo visais laikais. Yra jų ir dabar. Belieka galvoti, kaip juos atskirti nuo tikrų. Keista, tačiau tai taip pat žinoma jau keli tūkstančiai metų. Apie žmogų spręskite pagal jo darbus, o ne pagal jo žodžius. Žadinys – sapne radinys. Kas moka dirbti, pramoks ir valdyti.

Rinkimės patys, nes ir kiti tai gali padaryti, o mums teks atsakyti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder