Neišvengiama, būtina, neatidėliotina

Neišvengiama, būtina, neatidėliotina

Prisimenu, tėvukas nunešė jaunam, šviežiai į miestelį atsikėlusiam laikrodininkui sugedusį laikrodį. Tas, radęs sulūžusį kažkokį sraigtelį, vietoje jo įtaisė labai "mandrą", padarytą iš kažkokios retos ir labai kietos medžiagos. "Laikys šimtą metų!" - garantavo tėvukui.

Neišvengiama

Nelaikė! Po metų laikrodis pradėjo tai vėluoti, tai skubėti, kol visai sustojo. Kai laikrodininkas vėl atvėrė mechanizmą, sveiką rado tik tą "mandrą" sraigtelį, visa kita buvo išklibę arba sudilę.

Istoriją su tėvo laikrodžiu prisiminiau ne šiaip sau. Jau daug metų nenurimsta diskusijos ir ginčai dėl sveikatos sistemos reformos.

Vieni siūlo keisti finansavimą, kiti - stambinti sveikatos įstaigas, treti - keisti licencijavimo tvarką, dar kiti - ligoninių valdymo modelį ir t.t. ir pan. Ir tada viskas bus gerai!

Panašiai ir darė, o į žmonių protus pasėjo mintį, kad pakanka reformuoti kurį nors vieną sveikatos apsaugos segmentą, ir visa sistema pradės tobulai funkcionuoti.

Paprastai tariant, mąstė ir darė kaip tas jaunas miestelio laikrodininkas, "reformavęs" vieną sraigtelį ir taip išderinęs visą laikrodžio mechanizmą.

Dabar, matyt, tik labiausiai užsispyrę protai nenori pripažinti, kad Lietuvai neišvengiamai reikalingas ne blusinėjimasis po atskirus, sistemą mažai veikiančius, o po "reformos" neretai jai ir kenkiančius dalykus, bet visaapimanti struktūrinė sveikatos sistemos reforma.

Tiesos dėlei reikia pripažinti, kad tai, kas iki šiol buvo daroma, nenuėjo perniek.

Minimalus efektas buvo pasiektas: sveikatos apsaugos sistema tapo dinamiškesnė, imlesnė naujovėms, žmonės pradėjo geriau suprasti sveikatinimo naudą.

Tačiau kartu paaiškėjo, kad eidami tokiu keliu laukiamo efekto nepasiekėme: šeimos gydytojai kažkaip nepastebimai tapo dispečeriais, netrumpėja eilės poliklinikose, konsultavimo paslaugų tenka laukti mėnesiais,sunkiai įsisiūbuoja įvairios prevencinės programos, ir toliau neefektyviai naudojami finansai...

Akivaizdu, vaizdžiai sakant, kad atskirų laikrodžio sraigtelių keitimas laukiamo efekto nedavė.

Tokiomis pripuolamomis reformomis jau baigia nusivilti tiek patys medikai, tiek pacientai.

Dėl to Sveikatos apsaugos ministerija paruošė, o Vyriausybė ir Seimas pritarė struktūrinės reformos sveikatos srityje įstatymų pakeitimo projektams,apimantiems ne atskirus sistemos elementus, bet visą struktūrą, pradedant sveikatos priežiūros tinklo optimizavimu, baigiant vadovų reputacija.

Tokia reforma neišbalansuos visos sveikatos apsaugos sistemos, leis maksimaliai trumpiausiu laiku pasiekti numatytų rezultatų, t. y. sveikatinti visuomenę ir, esant reikalui, operatyviai, kokybiškai ir efektyviai teikti aukščiausio lygio gydymo paslaugas.

Būtina

Kad ir kokius svarius argumentus pateiktų reformos priešininkai, ko gero, ir jie sutiks, kad taip, kaip yra dabar, neturi būti.

2001 metais atlikta išsami analizė labai aiškiai parodė, kokioje apverktinoje situacijoje yra mūsų sveikatos apsaugos sistema ir kad jai yra būtinos radikalios reformos.

Deja, tuo "parodymu" viskas ir baigėsi! Per 17 metų reikalai taip ir nepajudėjo iš vietos.

Rinkimai keitė rinkimus, politikai pripažindami reformų būtinumą ir žadėdami, jei tik bus išrinkti, "griebti jautį už ragų", nieko nedarė, o artėjant naujiems rinkimams, baimindamiesi susigadinti reitingus, sveikatos apsaugos reformą ir visai užmiršdavo.

Medicininiais terminais kalbant, negydoma liga plėtėsi, jos žala organizmui kaskart darėsi vis pavojingesnė, kol gydymo nebebuvo galima atidėlioti - atėjo laikas priimti itin sudėtingus ir radikalius, o daugeliu atvejų labai nepopuliarius sprendimus.

Mūsų sveikatos apsaugos sistema, kaip teigia ekspertai, o ir patys matome, yra per brangi.

Tiesą sakant, pigi ji niekada ir nebus, tačiau racionaliai tvarkantis mūsų mokesčių mokėtojams tai kainuotų kur kas mažiau.

Juk dabar valstybė išlaiko 130 ligoninių, iš kurių trečdalis yra nuostolingos, o lovų ligoninėse turime net 35 proc. daugiau nei yra ES vidurkis. Be viso kito, kas trečia lova rajonų ligoninėse tuščia!

Situacija pagerėtų atsisakius paslaugų dubliavimo, neūkiškumo, kada pinigai panaudojami ne pagal paskirtį arba gerai neišanalizavus regiono poreikių tiesiog paleidžiami vėjais.

Būtina didinti ir paslaugų efektyvumą. Niekam ne paslaptis, kokius vargo kelius tenka nueiti ligoniui, kad patektų pas konsultantą. Kartais tai trunka keletą mėnesių.

Per tą laiką žmogus neretai ir pats pasveiksta, tačiau dažniausiai liga tampa lėtinė.

Efektyviai, operatyviai, laiku suteikti ligoniui paslaugas, yra būtina kaip paukščiui būtinas dangus.

Daug kalbama apie sveikatos priežiūros paslaugų kokybę, kuri akivaizdžiai turėtų būti geresnė, antraip Lietuvos žmonių gyvenimo trukmė nebūtų trumpiausia ES, o mirtingumas vienas didžiausių!

Vėlgi kosmetiniais pagražinimais esmingai situacijos pakeisti nepavyks, būtini ryžtingi, o dažnai ir labai skausmingi sprendimai.

Visos šios ir kitos bėdos seniai visiems bado akis ir akivaizdu, kad be struktūrinės visos sveikatos apsaugos sistemos reformos kitų būdų jai išspręsti nėra.

O spręsti būtina!

Neatidėliotina

Vargu, ar čia dera dar kartą kalbėti apie alkoholio kontrolės įstatymus, sulaukusius neregėto pasipriešinimo, patyčių ir apokaliptinių pranašysčių dėl, neva, valstybės biudžeto žlugimo ir žiauraus žmogaus teisių pažeidinėjimo.

Šis mažutis žingsnelis visoje žmonių sveikatinimo programoje puikiai iliustruoja, kokių reikia pastangų siekiant, rodos, visiems vienodai suvokiamo tikslo - ribojant alkoholio prieinamumą mažinti jo sukeliamų ligų procentą.

Suprantama, buvo galima dar kartą viską atidėti, be galo ir krašto diskutuoti apie laisvą žmonių valią prisigerti, apie laisvės varžymą, apie tai, kad valdžia laiko piliečius avinais, kuriuos reikia vedžioti už pavadėlio.

Tačiau žingsnis buvo žengtas, ir nieko baisaus neatsitiko! Nesubyrėjo biudžetas, laisvių ir teisių taip pat nesumažėjo, o ir bendrapiliečių niekas už pavadėlių nevedžioja.

Už tai sumažėjo alkoholio pardavimas, vakarais gatvėse tapo saugiau, o ir nemažai jaunimo rado kitokias, kur kas sveikesnes veiklas, nei maukti alų.

Jau dabar medikai pastebėjo, kad sumažėjo nuo psichozių ir kitokių alkoholio sukeliamų ligų kenčiančių pacientų skaičius.

Vieno garsaus Sovietų Sąjungos vadovo žodžiais tariant - procesas pajudėjo! Pajudėjo, deja, ne taip greitai kaip tikėtasi.

Štai prezidentė vetavo Seimo priimtus įstatymus, reglamentuojančius sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarką (Sveikatos sistemos, Sveikatos priežiūros įstaigų, Visuomenės sveikatos priežiūros, Medicinos praktikos, Viešųjų įstaigų, Sveikatos draudimo, Vietos savivaldos).

Daug? Be abejo! Tačiau kilus abejonėms dėl jų atitikimo Lietuvos Konstitucijai - pasitikrinti reikia.

Dabar belieka tikėtis, kad Seimas operatyviai atliks savo darbą, valstybės vadovės abejonės bus arba išsklaidytos, arba įstatymai, jei reikės, suderinti su Konstitucijos nuostatomis. Aišku, galima ir toliau viskuo abejoti, prieštarauti, ginčytis dėl smulkmenų ir kitų neesminių dalykų ir taip palaidoti idėją.

Bet žmonės laukia, jiems per trisdešimt nepriklausomybės metų nusibodo klausytis apie reformas, ir matyti kaip malimas liežuviais nieko nekeičia.

Judėti reikia dabar ir šito jau nevalia atidėlioti.

Kito varianto paprasčiausiai nėra. Veikti reikia dabar!

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder