Nebūtas pokalbis su V.Landsbergiu apie tai, kas išties svarbu

Nebūtas pokalbis su V.Landsbergiu apie tai, kas išties svarbu

Sakykite pagaliau - buvo dėdulė ar nebuvo. Tiesiai. Jūs buvęs KGB agentas? Supraskite, žmonės kankinasi nežinioje, visokios prielaidos. Atsakykit ir ramu.

Nesižvalgykite aplinkui. Jūsų asmens sargybiniui ką tik daviau kelis eurus ir paprašiau jums nupirkti ledų...

Jūs drąsus žmogus, sugriovėte blogio imperiją. Kodėl negalite Vasario 16 dieną iš balkono (o aš klausausi jūsų kalbos kiekvienais metais) kreiptis į žmones, - „Pilėnai, pilies žmonės, dar daug blogio tenka mūsų daliai..." - na ir įterpiate tą nelemtą „dėdulę" su KGB ir Rusija.

O dar geriau - iš kito lapelio perskaitote, nes keičiate lapelius, kai kalbate, - „Valdas Vižinis klausia manęs, ar buvau KGB agentu. Nebuvau", - ir lyg niekur nieko skaitote toliau.

Ne, nesu rudnosiuko meškiuko draugas. Ne, manęs pas jus niekas nesiuntė...

Neabejokite. Žiniasklaida iškart paslaugiai pasigaus ir nusineš. Nebuvo! Nuvilnys atsakančio riebumo džiaugsmingomis antraštėmis.

Žmonės atsidus ramiai, baigsis klastingi melai. O aš suprasiu, kad kiekvienas lietuvis jums svarbus. Net aš.

Tik patarčiau atsakyti nedviprasmiškai, nes paslėpti prisipažinimai - jūsų arkliukas. Viename interviu, paklaustas žurnalisto, kodėl žmonės jus kaltina sugriovus kolūkius, mano dideliam nustebimui atsakėte: „O kas jiems trukdo dabar jungtis į kolūkius?" Nustėrau. Ir juk nenuslėpėte.

Labai teisingai - vienu mostu perlaužėte stuburą tarybinei žemės ūkio sistemai. Tuo didžiuotis reikia. O kad vėliau iš kaimų pusė milijono žmonių pakilo ir tiesiog su šeimomis išgaravo šalies gyventojų statistikoje? Tie naivūs kaimiečiai, plūdę kolūkių autobusais į Baltijos kelią, kam jie svarbūs. Tiesa?

Kas subyrėjęs? Mano mąstymo aparatas? Remontuotinas?

O ar žinote, dėl ko dar Konservatorių partija niekada nedominuos Seime? Norit tokį netikėtą asmeninį pastebėjimą?

Mano mamos pusės giminė didelė. Penkios seserys ir dabar jau miręs jų brolis, mano dėdė, kuriam pripažintas laisvės kovotojo statusas. Jos iki šiol kiekvieną dieną po kelis kartus skambina viena kitai, anot mano mamos, laikosi kaip „cviekai".

Tai štai mano vyriausia teta, visą gyvenimą gyvenusi kaimuose ir dirbusi „veterinorka", per konservatorių pinigų reformą prarado trijų kambarių butą Vilniuje. Tokia buvo sukaupto indėlio rubliais vertė. Kitoje giminės pusėje - žmogaus, su kuriuo gyvenu, tėvai, sąžiningi kolūkiečiai, kaimo inteligentai, žinot, net ne Komunistų partijos nariai, po pinigų reformos prarado du dviejų kambarių butus Vilniuje.

Nereikia į mane klausiamai žiūrėti, profesoriau, - taupė dviem savo vaikams, abiem per pusę ir prarado.

Na ir kaip jums atrodo, ką apie jus - Vytautą Landsbergį - tą beveik trisdešimtmetį galvoja mano visa giminė iš abiejų pusių?

Giminė - ne Lietuva? Gerai. Tada kiek tokių giminių Lietuvoje ir, be proto smalsu, - kiek pasibaigus pinigų reformai praradote jūs arba Landsbergių giminė iš abiejų pusių? Vieno kambario, dviejų?

Norite eiti? Jums kuria kryptimi. Policijos? Tada dar keli greiti pastebėjimai...

Kaip atsiradote Sąjūdyje? Pirmeiviai tvirtina, kad jūs nukritote iš dangaus, kaip lietaus lašas į kibirą per kiaurą stogą.

Ir kodėl būtent jums, JUMS, Komunistų partijos CK leido kreiptis į šimtus tūkstančių Vingio parke ir tai buvo lemiamas posūkis jūsų, kaip lietuvių tėvo, karjeroje. Vėliau du žinomi KGB-istai Čepaitis ir Čekuolis iškėlę jus pirmininku Sąjūdyje tik atliko formalumus, kai tikri sąjūdiečiai tą stebėdami tegalėjo žiopčioti.

Ar tik ne dėl KGB vaidmens jūsų šlovingo likimo staigiuose posūkiuose lietuviai taip ir nepaviešino asmenų, bendradarbiavusių su KGB, sąrašo. Kodėl iki šiol konservatoriai maniakiškai atkakliai neleidžia to daryti?

Ar galima tvirtinti, kad jūs - istorinis KGB kerštas Lietuvai?

Neskambinkit policijai, nereikia. Telefonas neveikia? Nedaužykit į stulpą. Reikėjo pakrauti. Ne, savo neduosiu...

Monsinjoras Vincentas Sladkevičius, dirigentas Saulius Sondeckis, aktorius Donatas Banionis jūsų statytinės Burauskaitės apskelbti KGB agentais. Bandėte pamažinti lietuvių autoritetų skaičių ir padaryti daugiau erdvės Vytautui prezidentui? Jūsų didybei pritrūko vietos?

Jūs pernelyg spėriai žingsniuojate, to iš jūsų nesitikėjau... nespėju paskui...

Kodėl jūs taip norite tapti valstybės vadovu? Jums dar to prireiks? Juk turėjote tris dešimtis metų, kad būtumėte išrinktas. Tai ne. Brukotės ir brukotės, ne pro paradinio - pro atsarginio išėjimo - duris, skirtas santechnikams, statybininkams ar produktams įnešti. Jūsų tai nežemino? Siuvote ten atgal, kol susiorganizavote kažkokį popierėlį, tvirtinantį jus vadovu.

Popierėlis jums padės lietuvių akyse tapti tautos tėvu?

Jūs - patyręs politikos autoritetas, bet ar suvokiate, kad pasiorganizavimai jūsų „realpolitic alfa ir omega" - niekur taip ir nenuvedė. Pasiorganizuoti sau valstybės vadovo popierėlį, postą reikalingam žmogui, paorganizuoti Kubilių ir Juknevičienę pliekti ES užkaboriuose, užtikrinti galimybę anūkui šeimininkauti Konservatorių partijoje...

Nejau per tris dešimtmečius taip ir nesupratot - tikros lietuvių meilės ir nesuvaidintos pagarbos Vytautui Landsbergiui pasiorganizuoti neįmanoma.

Valdas VIŽINIS, Visuomenininkas

„Vakarų ekspreso“ redakcijos nuomonė nebūtinai sutampa su Nuomonių rubrikos tekstų autorių nuomone.  Už publikuojamų komentarų, nuomonių turinį atsako autoriai.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder