Neapibrėžties akivaizdoje

Neapibrėžties akivaizdoje

Per visus 2019-uosius metus žodžiai „veido kaukės“ spaudoje buvo paminėti 215 kartų. Per septynis šių metų mėnesius – 142 336 kartus. Tie, kurie nepatikėjo, gali patikrinti, t.y. patys suskaičiuoti.

Bet žinau, kad tikrai atsiras tokių, kurie šiais mano atsitiktinai klaviatūroje suspaudytais skaičiais patikėjo besąlygiškai. Nes mes, lietuviai, tikime (arba netikime) ne skaičiais ar faktais: dažniausia tikime (arba netikime) tais, kurie tuos žodžius ar faktus iš tribūnų arba per televiziją sako.

Todėl jau esu citavęs ministrą, kuris įtikinamai Lietuvai pasakojo, kad kaukės nuo viruso nesaugo, kad jos, girdi, tiesiog nereikalingos. Bet po mėnesio ar dviejų tas pats ministras kaukes įtikinamai rekomendavo.

O dabar (tas pats ministras, kartu su kitais ministrais) už veido kaukių nedėvėjimą įtikinamai gąsdina penkiašimtinėmis baudomis. Ir ne tik gąsdina. Jau ir baudžia. Tiesa, nė vienas, tokią baudą gavęs, nuotraukos į feisbuką ar instagramą dar neįdėjo. Ir tai yra keista.
 
Dar keisčiau yra, kad kaukių karštligė Lietuvą padalino į dvi nelygias dalis. Iš vienos pusės dėl tų kaukių jau pilasi keiksmažodžiai. Kai kam – dar kol kas ne valdžiai - jau daužomi ir veideliai. Štai, Vokės parduotuvėje „Maxima“ kažkoks Dimitrijus nepakluso apsaugininko reikalavimui apsikaukiuoti ir vyrai susirėmė. Po smūgio apsaugininkas nugriuvo.

Ačiū Dievui, apsiribota 700 eurų neturtinės žalos atlyginimu. Ogi galėjo būti beveik berlynietiško mitingo pradžia. Bet sumaištis ir su tuo mitingu: viena lietuviška spauda pranešė, kad net 20 tūkst. berlyniečių jame už laisvę gyventi be kaukės kovojo. O kita savo brolį kaip šunį aplojo: girdi, ne 20 tūkst. dalyvavo, o du šimtai tūkstančių!

Tokia skaičių kraipyklė Lietuvoje – nieko naujo. Teisingi jie būna, tik kai lietuviškas pensijas su vokiškomis lygini. Bet, jei gerai įsiklausysit (įsiskaitysit), kai ką ir naujo rasit. Mat pastarosiomis dienomis protinguoliais kaimynai ėmė vadinti jokių didelių mokslų nebaigusius.

O kai kurie – intelektualais save įvardinantys – tų prasčiokų akyse ėmė ir sukvailėjo. Žinoma, patys jie to neįžiūri. Nes jau virš antakių apsiputojo: girdi, šitoj šaly visos laisvės ir visos teisės laužomos, girdi, visur pasaulyje lygybė-brolybė, o Lietuvoje - tik priespauda ir šantažas.

Tik vienas po kito sekantys žmogaus teisių pažeidimai ir priverstinis antsnukiavimas. O kas paprastam piliečiui paaiškins, kodėl reikia kaukę dėvėti? Jūs manot, kad atsakymą rasite Google? Atsiverskit: rasit atsakymą į klausimą, KADA dėvėti. Sužinosite, KAIP. O kaip ji nuo viruso apsaugo – nerasit.

Mes ministru nebetikim, nes nuomonę keitė. Daktarais tikėti? Nežinia, kuriais? Lietuviškais ar pasauly garsiais? Visaip elektroninė spauda rašo. Visaip televizorius rodo. Todėl tenka imtis protingų knygų.   
 
Tos protingos knygos mokė: kai silpnumus su stiprybėmis imsi lyginti, visuomet per balto lapo vidurį nubrėžk storą liniją. Ir kairėje tebūna pliusai, o dešinėje – minusai. Išdėliok juos. Ir sau nemeluok. Todėl šiandien apie minusus.


KAUKIŲ NEREIKIA. Pirmomis rugpjūčio dienomis internete didžiulėmis raidėmis ėmė plisti 3 puslapių informacija: „Kauno klinikos siunčia žinią medicininių kaukių vagims: nuo koronaviruso jos neapsaugo“. Trys puslapiai! Ir gal tik kas dvidešimtas skaitytojas perskaitė mikroskopinėmis raidelėmis atspaustą datą: 2020-03-01.
 
JAV. Čia itin populiaria tapo medicinos profesoriaus S.Neilsono brošiūra „The surgical mask is a bad fit risk reduction“ (chirurginė kaukė nemažina užsikrėtimo rizikos).

Aprašomi bandymai JAV, Japonijoje, Korėjoje, ir teigiama, kad per Hadžą Mekoje 2018 m. gripu susirgusiųjų buvo daugiau tarp tų, kurie ratus aplink Kaabą suko su kaukėmis. Naujausi sociologiniai tyrimai JAV: prieš kaukes pasisako 45 proc. gyventojų. Mažoji pusė? Taip. Tačiau toji „puselė“ yra 160 milijonų! Ir, kaip teigia tuos sociologinius tyrimus atlikusieji, pagrindinė priežastis yra... baimė pasirodyti silpniems. Kad bailiu nepavadintų.
 
Ir todėl dabar leisiu sau paminėti keletą Lietuvos piliečių, viešai pavardes skelbiančių internete: ar ne tos pačios minties vedini jie rašo taip: „Mirė 80, nuskendo 81. Tai gal užcementuot reikėtų ir vandens telkinius?“ (Goda Juocevičiūtė – Honkongo, Kinijos ir Tibeto tyrinėtoja, med. kaukių priešininkė). „...Vėl pasižabosime kvėpuoti trukdančiais prietaisais? Tas, kuris taip sugalvojo yra nemąstantis fanatikas. O fanatizmas – aukščiausios rūšies bukumo ir fantazijos mišinys!“ (Angelina Zalatorienė, astrologė).

Kažkoks Jonas Pirmadienis rašo: „Mirė keli nusenę asmenys, o tie biznieriai neturi kur dėt prisipirktų kaukių, tai ir mums  liepia vėl pirkti“. (Na, tiesos šiuose žodžiuose tiek pat, kiek jis yra Jonas ir dar tiek, kiek Pirmadienis. Bet nervina. Poveikis tam tikrai auditorijos daliai yra).
 
O kai ateina vakaras ir įsijungiame TV, į mus kreipiasi autoritetingi profesoriai – Vytautas Kasiulevičius, Saulius Čaplinskas, Daumantas Matulis. (Pastarasis – itin retai). Jie kalba rimtai, dalykiškai, mokslu ir užsienio naujienomis pasiremdami. Bet, pripažinkime, ne rajono maisto parduotuvėje dirbančiai Onutei ir ne laidos „TV pagalba“ žiūrovui Vincui skirta jų neįdomi šneka. (Nenorėčiau įžeisti profesūros, bet po žodžiu „neįdomi“ paslėpiau kitą paprastą žodį – „žmoniška“.)

Kaip su tom kaukėm elgtis niekada „žmoniškai“ nepaaiškino nei ministras, nei jo pavaduotojai.

O pamokėlių reikėtų. Nes TAI tęsis dar ilgai. Kaip keista bebūtų – netgi po rinkimų.
 
Kol internetas pilnas lietuviškos saviraiškos (jos tik gausės), kol nepritrūkom kaukių (nors manau, kad pirmiausia pritrūksim medikų aprangos), kol – laikinai! – dar neužlūžo garsioji e.sveikata, laikas televizijoms vietą ruošti dar vienos srities profesoriams. Tokiems kaip filosofas Kristupas Sabolius. Negirdėjote tokio? Galėjote ir neišgirsti, nes kalbėjo seniai – gegužės pradžioje. Pasakojo apie tai, kad koronaviruso tema tikrai turi ką pasakyti ir filosofai, ir teisininkai.

Apie tai, ar nebuvo pažeisti įstatymai, įvedant daug žmonių laisves ir teises varžančių ribojimų. Neginčiju: ribojimai buvo teisingi. Bet abejonių kelia autokratinis jų pateikimas. Ir dar daugiau abejonių nemandagus – beveik chamiškas – Seimo kultūros komiteto pirmininko klausimas televizijoje šio antradienio vakarą.

- O ką Prezidentas nuveikė per koronaviruso epidemiją? – paklausė tas „kultūros“ žmogus.
Atsakymas, žinoma, yra sudėtingas. Bet vietoje atsakymo pageidaučiau dar vieno klausimo: „O ką tu pats, klausėjau, nuveikei?“
Lietuvoj visuomet taip: vos pradedam kalbėti apie medicinines veido kaukes – tuoj nueinam į asmeniškumus. Kad taip nebūtų, cituoju filosofijos profesorių Kristupą Sabolių:

- Korona labai gerai išreiškia Lietuvos pasimetimą ir apskritai visų mūsų būklę neapibrėžties akivaizdoje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder