Naujasis Darbo kodeksas - darbuotojų gerovei.

Naujasis Darbo kodeksas buvo ilgai lauktas ir lygiai taip pat ilgai rengtas dokumentas. Vargu, ar reikia kalbėti apie tai, koks jis yra svarbus kiekvienam dirbančiam žmogui. Darbo kodekso rengime aktyviai dalyvavo ir profsąjungų, ir darbdavių atstovai, todėl tikiuosi, kad jis iš tiesų bus naudingas abiem pusėms.
Ypatinga reikšmė naujajame kodekse tenka kolektyviniams darbo santykiams bei tarpusavio susitarimams, taip pat - Darbo taryboms, kurias rinks darbuotojų kolektyvas. Darbo tarybos, kaip ir profsąjungos, gins darbuotojų interesus.
Svarbiausia kodekso nuostata - darbo sutartis darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės, gali būti nutraukta tik dėl aplinkybių, kurios susijusios su darbuotojo kvalifikacija, profesiniais sugebėjimais ar elgesiu darbe. Darbo sutartis taip pat gali būti nutraukiama dėl ekonominių, technologinių priežasčių ar pertvarkos įmonėje. Jeigu darbo sutartis nutraukiama, o darbuotojo kaltė neįrodyta, išeitinė išmoka mokama atsižvelgiant į darbuotojo nepertraukiamąjį stažą įmonėje. Minimali 1 mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmoka mokama kai stažas iki 12 mėn., maksimali (6 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio) - kai stažas 240 mėn. ir daugiau.
Manyčiau, kad naujasis Darbo kodeksas darbdaviams leis būti lankstesniems: savaip organizuoti darbo laiką, pasirašyti įvairesnes - laikino, papildomo, sezoninio, namudinio darbo, antraeilių pareigų, aptarnavimo - sutartis.
Ūkininkai galės būti ramūs, kad nepažeidžia įstatymų. Kodekse jiems paliekama galimybė organizuoti talkos bei pagalbos darbus, nepasirašant sutarčių. Pagalba kodekse nepriskiriama darbo santykiams.
Darbo kodeksas pirmiausia yra naudingas darbuotojams. Ir tai, mano nuomone, ypač svarbu. Jeigu darbuotojas iš darbo atleidžiamas pasibaigus darbo sutarties terminui, o paskui vėl priimamas į tą patį darbą, jis gali reikalauti neterminuotos darbo sutarties, o pertrauką įskaityti į nepertraukiamąjį darbo stažą.
Darbdavys, įspėjęs darbuotoją apie atleidimą iš darbo, privalės duoti laiko naujo darbo paieškoms. Jeigu įmonės darbuotojus numatoma atleisti dėl ekonominių ar technologinių priežasčių, prieš įteikdamas įspėjimus, darbdavys privalės konsultuotis su darbuotojų atstovais, o įstatymų nustatytais atvejais, netgi gauti jų sutikimą.
Darbo kodeksas pateikia priežastis, dėl kurių darbo sutartis negali būti nutraukta: narystė profesinėje sąjungoje, dalyvavimas byloje prieš darbdavį, lytis, tautybė, pilietybė ir socialinė padėtis, tikėjimas, priklausomybė politinėms partijoms.
Darbo kodeksas draudžia viršvalandinius darbus, išskyrus atvejus, kai jie būtini: šalinamos avarijų, gaivalinių nelaimių pasekmės, remontuojami mechanizmai ar įrengimai, be kurių sustotų darbo procesas. Maksimalus darbo laikas, įskaitant viršvalandžius, per septynias dienas neturi viršyti keturiasdešimt aštuonių valandų.
Mano nuomone, svarbu, kad darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki 14 metų, nuo šiol turės ilgesnes atostogas - 35 kalendorines dienas. Taip pat suteikiama papildomų atostogų galimybė. Jos skiriamos už nepertraukiamą darbą įmonėje, už ypatingas sąlygas.
Dar praeis šiek tiek laiko, kol naujasis Darbo kodeksas pradės galioti. Iki to laiko turėsime gerai pasidarbuoti: parengti, priimti ir pakeisti keliasdešimt įstatymų bei teisės aktų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder