Monkės biznį daro gudrūs Monkės

Monkės biznį daro gudrūs Monkės

2009 metų rugsėjį Aplinkos ministerija į JESSICA Kontroliuojantį fondą, skirtą naujam daugiabučių namų renovacijos finansavimo modeliui įgyvendinti, pervedė 516 milijonų litų Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšų. Į Liuksemburge įsikūrusį Europos investicijų banką.

Tuo metu už Liuksemburge laikomus indėlius bankelis Lietuvos Vyriausybei mokėjo vidutiniškai 0,121 proc. metų (!) palūkanas. Tuo metu biudžeto skylėms lopyti ir šiaip patratinti neaiškiems projektams Lietuvos Vyriausybė iš Jungtinių Valstijų bankelių skolinosi 77 kartus brangiau. Monkės biznis? Taip, Liuksemburgo Monkės uždirbo. O Lietuvos Monkės pradirbo.

Negi tikrai Lietuvoje svarbiausius postus užtūpę žioplieji Monkės? Bet tokį skolinimosi ir indėlių palūkanų skirtumą net žioplas pastebėtų. Gal apsimeta, kad nepastebi? Kai įrodinėjama, kad savo pinigų skolinimas pusvelčiui Liuksemburgui labai naudingas Lietuvai, kyla klausimas, ką laikyti Lietuva? Gal tuos žmones mūsų vyriausybiniame aparate, kurie pusę milijardo Liuksemburgo bankelyje kontroliuoja? Jei taip - tai naudinga Lietuvai.

Tik šios naudos mastai jokiems prokurorams neįdomūs. Nei mūsų pačiai vyriausiajai finansininkei Ingridai Šimonytei, nei vyriausiajam aplinkosaugininkui Gediminui Kazlauskui, nei apskritai visų vyriausiųjų vyriausiajam Andriui Kubiliui.

Ir visuomenei neįdomūs, nes milijonų ir milijardų vertos valstybės sutartys su užsieniečiais visada žymimos grifu "Slaptai". Po paslapčių skraiste žmonės visada ramesni. Nepavojingi valdininkijai. Neateis prie Seimo ir nesudrebins paslapčių kūrėjų.

Ir užsienio bankininkai pasistengė, kad dokumentuose užfiksuoti mūsų ministerijų ryšiai su jais būtų labai kruopščiai užmaskuoti.

Negi pulsi visiems skelbti, kad yra tokia nuostabi šalis Lietuva, kurioje iki šiol dar galima praturtėti kaip ir prieš kelis šimtus metų - ne tik išmainyti su vietiniu veidrodėlį į aukso gabalą, bet ir dar priversti pastarąjį pasijausti laimingą.

Tas gintaro lašelis ant Baltijos kranto ne toks jau ir didelis, tad visiems gali neužtekti.

Ši ekonominė istorija apie būstų renovacijai skirtais pinigais maitinamus užsienio bankus yra kasdienybė.

Juk dar šį pavasarį paaiškėjo, kad Valstybinė ligonių kasa Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas - 700 milijonų litų - skyrė ne sumokėti ligoninėms už jų suteiktas paslaugas ar panaudoti kitoms ligonių reikmėms, bet laikė komerciniame banke kaip indėlius.

Ir čia postus užtūpę žioplieji Monkės? Bet ir žioplas pastebėtų, kad medicinos finansavimas - varganas, atsiskaitymai su ligoninėmis vėluoja, pacientams liepiama už gydymą susimokėti. Gal ir šio lygio žiopliai apsimeta, kad 700 milijonų litų padėjimas į banką už ne visai aiškias palūkanėles yra neapsakomai naudingas valstybei? Na, gal ir naudingas... Nelygu ką laikysime valstybe. Jei tai - klerkai ir politikai.

O paprasti žmonės yra tik valstybės, kurios skola šiandien jau siekia daugiau nei 39,7 mlrd. litų, įkaitai. Jų dalia - sumokėti už visas klaidas ir "klaidas".

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder