Melas. Kur jis kenksmingiausias

Melas. Kur jis kenksmingiausias

Nebūsiu moralizatoriumi ir neauklėsiu blogiukų. Tiesiog pasiūlysiu pažvelgti į kai kurias reklamas. „100 procentų saugumas“, „100 procentų efektyvumas“, „100 procentų patikimas“ ir dar daug kitokių panašių lozungų galima rasti internetinėje erdvėje ar net ant popieriaus.

Kalbant apie vaistus arba gydančias procedūras. Iš karto noriu atkreipti dėmesį į tai, kad tai nepatikimumo arba apgavystės ženklai. Nė vienas vaistas ar gydanti procedūra negali užtikrinti absoliutaus rezultato. Visi vaistai kenkia arba bent turi pašalinį poveikį.   

Taigi, kaip atskirti informaciją apie vaistus nuo reklamos ir labai nepatikimų žinių? Internetas daug ką atsimena. Radau ir tokį verslo siūlymą:

Netikri vaistai

Padiskutuokim

Verslo įdėja:
Gaminti vaistus(arba papildus) į kuriuos įeina random žolelės (su super savybėmis).

Verslo eiga:
Pagaminti placebo efektą sukurianti produktą.
Atlikti tyrimus, patvirtinančius kad vaistas veikia. Kaip žinome placebo efektas labai galingas, tad tereikėtu sužaisti su gautais duomenimis ir sudaryti kuo įspudingesnį rezultatą.

Reklama ir galiausiai pardavimai.

Ką manote? 

Šį pranešimą redagavo Andriuslink: 2013-03-30 15:21

https://uzdarbis.lt/t262999/netikri-vaistai/

            Gal toks verslas ir gali būti pelningas, o tie, kurie bandys tuo daiktu gydytis, jei ir numirs, neturės kur tiesos ieškoti. Aišku, kad tokių „verslininkų“ yra daugybė, bet tai kiek kita tema. Apibendrinant galima tvirtinti, kad tokie vaistai bus grupuojami:

1.Padirbti;

2.Nepatikrinti;

3.Nepatikimi dėl šalutinio poveikio.

Dėl paskutinių grupių: „Amsterdamo universiteto Medicinos tyrimų centras pranešė, kad anksčiau, nei numatyta, nutraukia klinikinius farmaceutinio sildenafilo tyrimus, nes, įtariama, nuo šio preparato mirė vienuolika naujagimių. Dar anksčiau, liepos pradžioje, buvo išgąsdinti Lietuvos gyventojai, sergantys hipertenzija, širdies nepakankamumu ar neseniai patyrę miokardo infarktą. Paaiškėjo, kad šioms ligoms gydyti skirtas vaistas valsartanas, pagamintas Kinijoje, "Zhejiang Huahai Pharmaceuticals" farmacijos kompanijoje, gali sukelti vėžį. : http://kauno.diena.lt/naujienos/sveikata/sveikata/ispeja-siurkscios-klaidos-farmacijoje-prazutingos-874741

Specialistai įspėja, kad „nesaugu vaistus pirkti ir turguje ar iš žmonių internete, net jei jie ir pagaminti teisėto gamintojo. Jei vaistas pakliūva į neteisėtą platinimo grandinę, jis tampa falsifikatu. Saugūs vaistai yra tik tie, kurie yra tinkamai gabenami ir laikomi, kurių galiojimo laikas nepasibaigęs, pakuotės yra originalios t. y. vaistai neperpakuoti, o tokį saugumą gali garantuoti tik legalūs vaistų pardavėjai.“ https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/sveikata/specialistai-ispeja-apie-internete-reklamuojamus-netikrus-vaistus-nuo-neisgydomu-ligu-1028-1050312?copied

Dar vienas pavyzdys apie procedūras arba gydymus: radau tokia reklamą: „Limfodrenažinis masažas – tai mechaninis drenažo metodas, atliekamas „LYMPHA-MAT“ aparatu, kuris suaktyvina veninę ir limfos cirkuliaciją, medžiagų apykaitą, pašalina iš organizmo šlakus ir audiniuose susikaupusius skysčius bei pagerina savijautą.

Limfodrenažas naudojamas, kompleksiškai gydant kraujotakos ir limfotakos sutrikimus: esant lėtiniam kojų venų nepakankamumui, limfostazei po traumų ir operacijų, bet kokios kilmės patinimams, išsiplėtus kojų venoms, turint antsvorio, siekiant mažinti kūno apimtis, celiulitą, stangrinti odą, stiprinti imuninę sistemą.“ Netęsiu visų „teigiamų“ savybių sąrašo. Aparatas veikia beveik kaip universalus vaistas – nuo visų ligų, gal ne nuo visų, bet....  Kai gydo nuo visko, tai nepagydo nuo nieko.

Antras pavyzdys dar aiškesnis apie homeopatiją: pradžia iš „pagiriamojo“ žodžio:

Homeopatija tai labiau placebo efektas, nei tikras gydymas…

Mokslinės studijos parodė, kad homeopatija skiriasi nuo placebo efekto. Ne kartą atlikti įvairūs tyrimai padėjo įrodyti, kad žmogus gali pasveikti pasitelkdamas homeopatiją.

Homeopatija užsiima tik šundaktariai ir tie, kurie neturi medicininio išsilavinimo pagrindų…

Daugelyje pasaulio šalių homeopatija praktikuojama kvalifikuotų gydytojų, tų pačių, kurie baigę tradicinės medicinos studijas. Homeopatijos atradėjas, Dr. Samuelis Hahnemann’as, buvo vokiečių mokslininkas. Daugelis homeopatijos specialistų taip pat prieš tai yra buvę įprastos medicinos šalininkais.

Homeopatija daro stebuklus ir gali pagydyti bet kurią ligą.

Homeopatija tai ne panacėja. Juk net ir įprastoji medicina nuo visko nepagydo.

 

http://naturalus.sveikas.lt/lt/homeopatija/faktai_ir_mitai_apie_homeopatija/

Dabar mediko atsakas: Homeopatija patraukli medicininių žinių stokojantiems žmonėms, tačiau sąmoningumas didėja ir suvokiama, kad tai nėra veiksminga, LRT RADIJUI sako šeimos gydytoja Emilija Trumpaitė. Kaip teigia ji, homeopatijos veikimas gali būti prilyginamas nebent placebo efektui, gydytojai neturėtų siūlyti preparatų, kurie iš tiesų neefektyvūs.

– Homeopatija tapo labai populiari XVIII a. pabaigoje, kai ją išrado Samuelis Hahnemannas. Vėliau, XX a. pradžioje homeopatinius preparatus išstūmė medicinos pasiekimai. Tačiau tai vėl grįžo ir tapo populiariu dalyku. Kaip tai paaiškinti? – S. Hahnemanno laikais medicina neturėjo ko pasiūlyti žmonėms. Buvo daug mirtinų ligų, nebuvo galimybių operacijoms atlikti, dar neišrasta anestezija. Gydymas buvo tikrai žiaurus – tai ir kraujo nuleidimas, karštų metalų pridėjimas ir pan.

Šiais laikais medicina kelia žmonėms kitokių baimių. Tai susiję su brangia kaina, prieinamumu, sunkiai suvokiamu vaistų veikimo principu. Homeopatija turi paprastą šūkį – kuo susirgai, tuo ir gydykis. Tai suprantama žmogui, neturinčiam medicininio išsilavinimo, mažiau apsiskaičiusiam. Homeopatija reklamuojama kaip saugus, jokių pašalinių reiškinių neturintis gydymas. Žmonėms tai patrauklu. https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/gydytoja-atvirai-pasake-ka-mano-apie-homeopatija.d?id=76470879

Taigi, kiek apibendrinsiu. Nė vienas vaistas, nei viena gydymo procedūra nėra 100 procentų saugi. Jei juos pristatant pamatysite ar išgirsite pradžioje pateiktus šūkius, tai bus netikros arba falsifikuotos žinios apie mediciną. Prie tokius dalykus yra dvi priemonės: kritiškas požiūris ir šaltinių vertinimas. Europoje jau vyksta projektai, kurie užsiima antimedicinos prevencija. Norinčius plačiau pažvelgti į galima nukreipti į interneto puslapį https://www.informedhealthchoices.org/ .

Kritika didina sveikatos lygį, mažina susirgimų skaičių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder