Medicininių kanapių legalizavimas ar migla ligoniams?

Medicininių kanapių legalizavimas ar migla ligoniams?

Dar 2018 m. spalio mėnesį Lietuvos Seimas įteisino medicinines kanapes. Nuliūdinsiu visus sergančiuosius – deja, medicininių kanapių ar plačiai aptarinėjamo kanapių aliejaus, maisto papildų, kurių sudėtyje yra CBD ir THC veikliųjų medžiagų, ligoniams gauti Lietuvoje nepavyks. Bus galima įsigyti tik vaistus, savo sudėtyje turinčius kanapių veikliųjų medžiagų.

Tačiau toli gražu ne kiekvienas sunkiai sergantis ligonis pasieks šiuos medicininius preparatus. Kanapių turinčių medikamentų prekyba bus leidžiama tik specialią licenciją prekiauti II ir III sąrašų narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis turinčiose vaistinėse. Tokių vaistinių Lietuvoje tėra 227. Nestipriems ligoniams pasiekti vieną iš jų gali tapti keblia užduotimi.

Pasiekus vaistinę ligoniai susidurs su dar viena kliūtimi – kaina. Tokie vaistai kainuos nuo 100 eurų per mėnesį, iš viso išlaidos gali siekti ir 400 eurų per mėnesį. Žinoma, tai tikrai ne vienintelis vaistas, kurio reikia ligų kamuojamiems žmonėms, todėl kanapių turintys medicininiai preparatai daugeliui taip ir liks neįkandami. Nors politikai dažnai užsimena apie galimybę kompensuoti šiuos medikamentus ateityje, tačiau tai kol kas sunkiai įsivaizduojama. Daugelis Europos šalių susiduria su kompensavimo sunkumais dėl didelių vaistų gamintojų nustatytų kainų, tad Lietuva nebus išimtis.

Džiugina, kad Lietuva bausmių kontekste žengė didelį žingsnį kanapių legalizavimo medicinoje klausimais. Bet dar ilgas ir sunkus kelias laukia priešakyje.

Nepamirškime, kad vis dar gresia absurdiškos baudos už disponavimą mažu kiekiu kanapių asmeniniams tikslams. Vien 2018 m. dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis neturint tikslo jų platinti buvo nuteisti 1429 asmenys. Baudžiamoji atsakomybė už suktinės turėjimą – perteklinis reguliavimas, juk į baudžiamąjį persekiojimą patenka ne tik recidyvistai. Dažnai tai pirmą kartą pagautas jaunuolis, kurį sunku sulyginti su narkotikų platintoju, todėl teisėjai priversti taikyti jaunuoliams įvairias įstatymo išimtis.

Taigi, tenka konstatuoti, kad užuot ėmusis aktyvesnės švietėjiškos narkotikų prevencijos, Lietuva vis dar taiko baudžiamąją atsakomybę.

Europa sparčiai juda kanapių legalizavimo kryptimi, medicininės kanapės legalizuotos Ispanijoje, Nyderlanduose, Suomijoje, Čekijoje, Slovėnijoje, Portugalijoje, Graikijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Slovėnijoje ir netgi kaimyninėje Lenkijoje, tačiau Lietuvoje skintis kelią liberalesnių įstatymų įteisinimui vis dar sudėtinga.

Gintaras Vaičekauskas, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Seime

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder