Lietuva ir Vakarų šalys gali daugiau padėti Ukrainai

Lietuva ir Vakarų šalys gali daugiau padėti Ukrainai

Padėtis pietryčių Ukrainoje darosi katastrofiška. Galima sakyti, kad Rusija jau yra pradėjusi dalinę tiesioginę intervenciją (tik neoficialią ir dar neigiamą) į Donbasą. Jei ne ši tyli intervencija ir akivaizdi pagalba Donbaso separatistams savanoriais ir ginkluote, tai Antiteroristinė operacija, turbūt, jau būtų ir pasibaigusi, nes Ukrainos kariuomenė tampa tikrai rimta jėga, gebanti ginti ukrainiečių tautą nuo visokių valstybei priešiškų ginkluotų elementų. Tokie priešiški Rusijos valdžios veiksmai neleidžia ukrainiečiams pasiekti greitos pergalės, todėl ištęsiamas karas Donbase ir Rusijai susidaro puikios galimybės tyliai ir po truputį pradėti karinę agresiją Ukrainoje. Tenka tik užjausti karo zonoje esančius taikius gyventojus, kurie gyvena nežmoniškose sąlygose ir kiekvieną parą dreba dėl savo gyvybės. Privalome padėti Ukrainai ir pagal galimybes pagelbėti karo zonoje esantiems žmonėms.

Nors Europos Sąjunga, JAV ir kitos Vakarų valstybės pradėjo sankcijomis lėtai diplomatiškai ir ekonomiškai spausti Rusiją, tačiau to aiškiai nepakanka. Rusijos ekonominis atsakas(importo draudimai) rodo, kad ši šalis nusiteikusi toliau kovoti ir nėra linkusi atsisakyti savo užmojų. Rusija (2,86% pasaulio ekonomikos) ekonomiškai yra nepalyginamai silpnesnė negu jai paskelbusios ekonomines sankcijas Vakarų šalys, Japonija, Australija, kurios sudaro liūto dalį pasaulinės ekonomikos. Be to, net teritorija NATO yra didesnė negu Rusijos , o visos Vakarų šalys(kelis ir daug daugiau kartų) yra galingesnės visais pagrindiniais materialiais parametrais už atitinkamus Rusijos parametrus (gal išskyrus branduolinį ginklą). Atrodytų nelygiaverčių priešininkų konfliktas, tačiau įvertinus Rusijos visuomenės mobilizaciją ir ištvermę, dėl ko istorijoje buvo pasiekta ne viena pergalė, spec. tarnybų gebėjimus ir Vakarų ekonomines, socialines, politines ir netgi vertybines problemas vaizdas pradeda keistis. Pavyzdžiui, Europos Sąjungoje – nuolatinė ekonominė krizė. Todėl ilgas ekonominis karas ir konfliktai Europoje jai gresia dideliu ekonominiu nuosmukiu ir neramumais. Be to, šalių blokas pakankamai nevieningas, neturintis bendros vizijos ir dvasios, stovintis ant euro žlugimo ribos yra milžinas molinėmis kojomis. Jei ES nusileis Rusijai, tai jos įtaka ir autoritetas pasaulyje skaudžiai kris, nes parodys milžino bejėgiškumą. JAV tas negresia, nes jos turi stipriausias pasaulyje karines pajėgas, propagandą, technologijas ir kitas supervalstybę atitinkančias jėgas ir įtakas, kurios leis jai toliau vaidinti pagrindinį vaidmenį pasaulyje. Tai bus jai skaudus pralaimėjimas ir susilpnėjimas, bet esmingai nepakenkiantis, galbūt net labai laikinas(priklausomai nuo ES pasirinkimų).

Todėl Europos Sąjunga privalo visokeriopai padėti Ukrainai ir dėti visas pastangas stabdyti Rusijos agresiją. Prisipažinsiu, mane labai stebina Rusijos ryžtas po Krymo aneksijos eiti taip toli konfliktuojant su visu Vakarų pasauliu. Juk okupavus Krymą buvo užimta gera pozicija ir galimybė kiršinti JAV su ES, bet per greitas juridinis aneksijos įforminimas ir imperines ambicijos veda prie pasaulinės izoliacijos ir perėjimo į gynybą. Tiesa, tam variantui V.Putinas jau demonstratyviai ruošiasi. Kitas keistas dalykas: stebint rusiškas TV kanalų žinias ir Rusijos elgesį tarptautinėje arenoje atrodo, jog prezidentas V.Putinas siekia ne tik imperinių tikslų, bet kartu jaučiasi taip, jog Vakarų šalys pavojingai organizuoja jo režimo nušalinimą, todėl jis užbėga už akių ir smogia pirmas. Šiuo atveju kenčia Ukraina. O po to, galbūt, Pabaltijo šalys, kurios būtų pelningos ir jau beveik paruoštos prijungimui prie Rusijos kuriamos Eurazijos sąjungos.

Tenka pripažinti, JAV ir ES iki šiol per mažai padeda kariaujančiai Ukrainai ir nejautriai reaguoja į humanitarinę katastrofą Donbase. Tuo Rusija pasinaudojo ir išsiuntė humanitarinės pagalbos koloną. Vietoj to, kad Raudonasis Kryžius derintų ir reguliuotų daugelio šalių teikiamą humanitarinę pagalbą, priverstas užsiimti vienos Rusijos humanitarinės kolonos problemomis, kas yra labai pavojinga. Tik po Rusijos humanitarinės pagalbos iniciatyvos Vakarų šalys sukruto dėl pagalbos karo zonoje esantiems žmonėms! ES skyrė kelių milijonų pagalbą ir kitą smulkmeną, bet rimtesnės - gailima. Net Lietuva pastarosiomis dienomis skyrė beveik šimto tūkstančių litų paramą, kas yra irgi labai mažai, tačiau daug rimčiau negu ES keli milijonai. Donbase žmonėms trūksta maisto ir kitų būtinų žmogui prekių. Europoje dėl Rusijos sankcijų susidarė perteklius pieno, mėsos, vaisių ir kt. dėl ko, pavyzdžiui, ūkininkai gali pilti pieną į laukus. Ar nebūtų galima šį susidariusį perteklių siųsti Donbaso žmonėms, ten kovojantiems kariams ir jų šeimoms, galų gale sužeistųjų reabilitacijai ir visų jų pagalbai? Turime suprasti, jog vien moralinio Ukrainos palaikymo- neužtenka.

O Donbaso gyventojams norėčiau palinkėti taikos. Imkite pavyzdį iš Lietuvos, kaip ji taikiai vadavosi iš TSRS ar dabar Škotijos, kuri referendumu spręs dėl savo nepriklausomybės. Juk susikompromitavusio prezidento V. Janukovyčiaus nuvertimas, be jokių išankstinių atsiskyrimo diskusijų bei už ir prieš įvertinimo, tikrai negali būti priežastis Donbasui atsiskirti nuo Ukrainos. Tai Rusijos suorganizuotas maištas ir sukeltas karinis konfliktas.

Mindaugas Pliauga

www.totas.lt

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder