Kreipimasis į Lietuvos piliečius

Kreipimasis į Lietuvos piliečius

Pastaraisiais metais Vyriausybė ir Seimas valstybinei lietuvių kalbai rengia naują iššūkį.

Birželį Seime buvo beveik priimtos pataisos, leidžiančios įrašus valstybine kalba pasuose pakeisti įrašais kitomis, piliečių pageidaujamomis kalbomis. Nors tokį reikalavimą iškėlė Lietuvos lenkų rinkimų akcija, jį Seime aktyviai palaiko ir patys teikia socialdemokratų partijos atstovai Gediminas Kirkilas ir Irena Šiaulienė. Šiai antikonstitucinei ir antidemokratinei iniciatyvai palankią visuomenės nuomonę aktyviai formuoja įtakingi asmenys ir žiniasklaidos kanalai.

Ignoruojamas faktas, kad valstybinės kalbos pakeitimas kitomis kalbomis paso įrašuose prieštarautų lietuvių kaip valstybinės kalbos statusui, ką yra ne kartą išaiškinęs Konstitucinis Teismas ir, jo įgaliota patvirtinusi Valstybinė kalbos komisija. Už įrašų kitomis kalbomis vietoje valstybinės kalbos įteisinimą Seimo nariai balsavo ir žinodami bei nepaisydami šių išvadų. Viešai meluojama, kad tokių reikalavimų išpildyti Lietuvą įpareigoja tarptautinė teisė ir 1994 m. Lietuvos-Lenkijos dvišalė sutartis, jog rašymas pasuose ir kituose dokumentuose nevalstybine kalba yra vyraujanti Vakarų šalių praktika. Visa tai yra ne kartą argumentuotai paneigti mitai, pasitelkiami Lietuvos visuomenei klaidinti.

Lietuvių kalba - vienas pagrindinių Lietuvos valstybės ir ją sukūrusios lietuvių tautos tapatumo pagrindų. Jos kaip valstybinės kalbos pripažinimas buvo vienas pirmųjų Sąjūdžio tikslų ir viena svarbiausių ankstyvųjų pergalių. Šiandien susidariusi priešinga situacija: yra bandoma susiaurinti valstybinės kalbos viešojo vartojimo ribas, dokumentuose pakeisti ją įrašais kitomis kalbomis, o sykiu ir menkinti valstybinės kalbos statusą lyginant su kitomis šalyje vartojamomis kalbomis. Vietoje to, kad stiprintume sunkiai iškovotą valstybinę kalbą, ją sąmoningai silpniname, kartu įteisindami ir okupacijų padarinius.

Politikų pasisakymai liudija pasiryžimą pasų įrašus nevalstybine kalba įteisinti prieš daugumos šalies piliečių, taip pat ir Lietuvai lojalių tautinių bendrijų valią.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra išaiškinęs, kad asmenvardžių rašymas pasuose turi būti reguliuojamas daugumos piliečių patogumui, tai yra taip, kad juos būtų galima suprasti, parašyti ar ištarti kuo daugiau šalies piliečių. Akivaizdus faktas, kad tam patogiausia yra valstybinė lietuvių kalba, kurią turi mokėti ir kurios yra privalomai mokomi visi šalies piliečiai.

Nepaisydama to, Vyriausybei vadovaujanti socialdemokratų partija atvirai linksta priimti būtent Konstitucijai, piliečių valiai ir valstybės interesams prieštaraujantį sprendimą. Šis iš pažiūros simbolinis klausimas kartu yra piliečių savigarbos klausimas. Rengiami pokyčiai grindžiami vieninteliu argumentu - tautinių bendrijų reikalavimais ir Lenkijos spaudimu. Priimdamas juos Seimas kartu parodytų, jog Lietuva bevališkai pasiduoda nepagrįstiems mažumų ir kaimynų reikalavimams. Dar daugiau, tai būtų signalas, jog Lietuvos piliečiai Lietuvoje neturi lemiamo balso ir todėl nėra savo valstybės šeimininkai. Prieš piliečių valią ir valstybės interesus priimtas sprendimas tik didintų įtampas visuomenėje.

Būtent todėl neabejingi piliečiai susibūrė į TALKĄ už Lietuvos valstybinę kalbą. TALKA siūlo pagrindiniame asmens dokumentų puslapyje palikti įrašus tik valstybine lietuvių kalba pagal tarimą, o papildomų įrašų puslapyje arba kitoje tapatybės kortelės pusėje rašyti piliečio pageidaujama kalba. Taip norintiems piliečiams būtų sudaryta galimybė savo pasuose turėti įrašą gimtąja kalba, tačiau ir nebūtų pažeistas lietuvių kaip valstybinės kalbos statusas ir siaurinamas jos vartojimas.

Šis sprendimas jau yra priimtas Latvijoje ir susilaukia Lenkijos vadovų komplimentų. Kad galėtume jį priimti ir Lietuvoje, TALKA turi per du mėnesius (rugsėjį-spalį) surinkti 50 000 iniciatyvą palaikančių Lietuvos piliečių parašų. TALKA kviečia visus Lietuvos piliečius ir politines partijas palaikyti šią iniciatyvą savo parašais, darbu renkant parašus ar viešai išreikšta parama. Kiekvieną, norintį prisidėti prie akcijos savo parašu ar kitu būdu, kviečiame parašyti elektroniniu paštu [email protected]. Šiandien Lietuvai reikalingas kiekvienas jos pilietis!

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder