Konsulas nutarė nesibylinėti su profesinės sąjungos pirmininku.

Panašu, kad galiausiai išsisprendė ginčas tarp Klaipėdos miesto ir apskrities profesinės sąjungos ir Švedijos garbės konsulo Vakarų Lietuvoje Leifo Anermalmo.
Vakar Klaipėdos apylinkės teisme turėjo būti pradėta nagrinėti civilinė byla dėl Švedijos Karalystės piliečio L. Anermalmo garbės ir orumo gynimo, tačiau posėdis neįvyko. L. Anermalmas nutarė nesibylinėti - civilinė byla dėl garbės ir orumo nutraukta.
Priminsime, kad konsulas kreipėsi į teismą iškilus konfliktui tarp jo ir Klaipėdos apskrities darbininkų sąjungos, vadovaujamos Edvardo Šalkausko.
Darbininkų sąjungos, nuo šiol pervadintos į Lietuvos profesinės sąjungos "Solidarumas" Klaipėdos miesto ir apskrities profesinę sąjungą, pirmininkas E. Šalkauskas teigė, kad Švedijos konsulas tyčiojosi iš sąjungos skyriui priklausančių bendrovės darbininkų, neva vadino juos "bananais", o taip pat, vyriškio teigimu, ir jam rodė įžeidžiančius ženklus. E. Šalkauskas tvirtino apie tai pranešęs darbininkų teises ginančiai organizacijai LO Švedijoje bei Švedijos Karalystės nepaprastajam ir įgaliotajam ambasadoriui Lietuvoje Janui Palmstiernai.
Tuo tarpu pirmininko teiginiais pasipiktinęs Švedijos konsulas L. Anermalmas kreipėsi į teismą, prašydamas atlyginti moralinę žalą. Anot konsulo, E. Šalkausko kalbos neatitinka tikrovės ir žemina jo garbę bei orumą. L. Anermalmas prašė paneigti Švedijos Karalystės ambasadoriui adresuotame rašte išdėstytus ir, anot jo, tikrovės neatitinkančius teiginius, esą jis yra pagrindinis "Tremos" akcininkas, tyčiojosi iš darbininkų ar buvo tai pavedęs daryti kitiems asmenims, bei turįs privačių interesų UAB "Genčių nafta". Konsulas prašė iš Klaipėdos apskrities darbininkų sąjungos priteisti 1000 Lt moralinės žalos atlyginimui.
Nesutarimai prasidėjo tada, kai darbo nebeturėjusi Agluonėnuose (Klaipėdos r.) įsikūrusi medžio apdirbimo bendrovė "Trema", kurios akcininkams atstovauja L. Anermalmas, pradėjo mažinti darbuotojų skaičių. Nedidelei grupei bendrovėje pasilikusių darbininkų, priklausiusių profesinei sąjungai, už keletą mėnesių nebuvo išmokėti atlyginimai. E. Šalkauskas tada patikino ginsiąs darbininkų interesus ir neleis, kad iš jų būtų tyčiojamasi, mat jis teigė esąs įsitikinęs, jog pinigai nesumokami specialiai. Tuo tarpu "Tremos" atstovai teigė, kad atlyginimų darbininkams jie negali sumokėti todėl, kad bendrovė nebevykdo veiklos.
Vis dėlto liepos pabaigoje "Trema" visiškai atsiskaitė su visais 4 bendrovėje likusiais darbininkais - jiems išmokėti atlyginimai, kompensacijos bei socialinės pašalpos (iš viso po daugiau kaip 7 tūkst. Lt). Džiaugdamasis tuo E. Šalkauskas teigė, kad dabar, kai su darbininkais jau atsiskaityta, jis nebeturįs jokių pretenzijų. "Pagaliau viskas išsisprendė", - sakė pirmininkas.
Pasak Leifo Anermalmo atstovo advokato Artūro Jaskelevičiaus, konsulas nutarė nutraukti bylą dėl garbės ir orumo gynimo todėl, kad apie jį paskleistos melagingos žinios buvo paneigtos. Advokato teigimu, tokiu atveju bylinėtis nebėra prasmės.
"Vakarų ekspreso" žiniomis, paaiškėjus, kad bendrovė "Trema" nebeskolinga darbininkams, Lietuvos profesinės sąjungos "Solidarumas" vadovybė neseniai raštu kreipėsi į Švedijos ambasadorių Lietuvoje J. Palmstierną ir organizacijos LO prezidentę V. L. Vedin, informuodama, kad nebeturi Švedijos konsului L. Anermalmui jokių pretenzijų. "Solidarumas" taip pat paneigė teiginius, paskatinusius Švedijos konsulą kreiptis į teismą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder