Kodėl valdžia taip mėgsta slapukauti?

Komentaras

Ar žinote, kad dar viena privati įmonė Klaipėdos centre planuoja statyti 600 megavatų elektrinę, didinti chemijos produktų krovą? Kad kita užsienio įmonė siekia monopolizuoti atliekų deginimo verslą Klaipėdos krašte?

Vargu bau. Nes visa tai, kaip ir daugelis kitų dalykų yra įslaptinta. Nors iš esmės, berods, tik vienas dokumentas, esantis Savivaldybėje turi žymą "valstybės paslaptis", valdininkai nuoširdžiai triūsia, siekdami paslėpti nuo savo darbdavio - Klaipėdos žmonių tai, kas jiems žinoti yra privalu, kas tiesiog yra prigimtinė jų teisė.

Paradoksalu, tačiau toks slapukavimas dažnai yra žalingas net jo siekiantiems privatiems ūkio subjektams, norintiems išsaugoti tikras ar tariamas komercines paslaptis. Mat žmonės pajutę, kad nuo jų kažkas yra slepiama, intuityviai pradeda priešintis tokiems savo valdžios sandoriams. Ir tie sandoriai neįvyksta, nors galutinis jų rezultatas, galbūt, būtų buvęs naudingas tiek miesto bendruomenei, tiek verslui.

Šiandien posėdžiaujanti Klaipėdos miesto savivaldybės taryba turės apsispręsti, ar posėdis bus uždaras, ar atviras. Diskusija dėl to verda jau keletą mėnesių. Nors reikalas iš pirmo žvilgsnio gan paprastas - reikia patvirtini būsimos daugiafunkcinės sporto arenos valdymo ir naudojimo koncesijos suteikimo konkurso sąlygas.

Miesto tarybos nariai, norintys susipažinti su tomis sąlygomis, turėjo pasirašyti konfidencialumo dokumentą. Suprask, duoti įžadą, kad niekam neišpliurps to, ką perskaitė.Nors, ko gero, tas "paslaptis", jau seniai žino visi, kam jos rūpi... Tačiau dėl tokio slaptumo kai kuriems tarybos nariams gali pradingti ūpas balsuoti. Ir kyla pavojus, kad taip reikalinga miestui arena gali būti laiku nepastatyta.

Praėjusią savaitę buvau priblokštas, atvykęs į darbo grupę, kurią miesto taryba neseniai sukūrė deryboms su naujuoju AB "Klaipėdos energija" akcininku Suomijos įmone "Fortum" dėl naujos akcininkų sutarties sudarymo.

Man žaibiškai buvo pakištas pasirašyti konfidencialumo pasižadėjimą, kurį pasirašęs negalėčiau jums nė žodžio prasitarti, ką sužinosiu apie būsimą sutartį ir apie "Klaipėdos energijos" veiklą. Ši įmonė yra įslaptinusi, ko gero, net duomenis apie tai, kokios spalvos tualetinį popierių perka...

Maža to, man buvo pasiūlyta duoti tylėjimo įžadus net apie prieš šešerius metus pasirašytą akcininkų sutartį, kuri tuomet miesto taryboje buvo viešai svarstoma! Ką bekalbėti apie tai, kad per tą laiką esu parašęs keliolika, jei ne keliasdešimt straipsnių, kuriuose detaliai "mėsinėjau" šios sutarties pliusus ir minusus. Ir toji sutartis tebesimėto kažkur nedideliuose mano archyvuose...

O įdomiausi šioje istorijoje yra du dalykai. Pirma - "Fortum" tokio slaptumo, ko gero, nereikalauja! Antra - kai miesto taryba balsavo už mano paskyrimą į tą darbo grupę, nė žodžiu nebuvo užsiminta, kad turėsiu tapti tylos angelu.

Nesu sąmokslo teorijų šalininkas, tačiau išvydęs tokį begalinį norą slapukauti, pradedu mąstyti, kad būsima sutartimi siekiama kažkaip apmauti tiek mane, tiek visus klaipėdiečius. Antraip, kam slapukauti?

O juk kalbama apie labai svarbų dalyką - naujasis "Klaipėdos energijos" akcininkas nori statyti jėgainę, kurios pagaminama energija padėtų bent jau stabilizuoti būsto šildymo kaštų didėjimą. Tad kodėl apie tai nepakalbėti atvirai?

Aišku, nors "Fortum", yra valstybinė užsienio įmonė, Klaipėdoje ji siekia pelno, siekia atsiplėšti nuo konkurentų, įgyti tam tikrų pranašumų. Ir apsaugoti savo komercines paslaptis. Tačiau jei tiek, ji, tiek kitos įmonės, inicijuodamos naujus projektus Klaipėdoje plėtoti pramonę ar paslaugas, privalo viešai apie tai pranešti ir neslapukauti, kalbėdami apie tų projektų pranašumus ir trūkumus. Arba tik mykti ar meluoti, paklausus, pavyzdžiui, kokios pavojingumo klasės krovinį rengiamasi apdoroti.

Pavyzdys atviram ar beveik atviram šnekėjimui, šiandien galėtų būti "Klaipėdos mediena", pagrįstai atsidūrusi nepatenkintų klaipėdiečių taikiklyje. Jos vadovai dėsto tiesiai: gamyba yra gamyba, joje vyksta tokie ir tokie procesai, emisija tokia ir tokia, mes imamės tokių ir tokių veiksmų neapgeidautiniems reiškiniams pašalinti. Visų nemalonių reiškinių įmonė aišku, nepašalins, tačiau atviras jos vadovų šnekėjimas yra gerbtinas.

O gal jūs jau atsakėte į klausimą, kodėl slapukavimu yra taip suinteresuota valdžia?

Artūras ŠULCAS

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder