Kaunas ir Klaipėda: panašumai ir skirtumai.

Kartą kalbantis su vilniečiu, šis man, pusiau kaunietei, įgėlė: "Juk Kaunas - mirštantis miestas. Va, Klaipėda - turi ateitį. Ten ir investicijos didesnės, darbo vietų daugiau, atsigauna statybos. O Kaune biurai užsidarinėja, keliasi į Vilnių",- žinias demonstravo pašnekovas.
Nesu įsimylėjusi Kauno, be to simpatizuoju Klaipėdai, bet puoliau ginti miestą, kuriame gyvenu jau aštunti metai: "Juk ekonominiai rodikliai ne vienintelis miesto gyvybingumo kriterijus". Taip iš tų svarstymų apie "mirštantį" Kauną ir "perspektyviąją" Klaipėdą ir gimė straipsnis.

Kaune daugiau inteligentų

Didžiųjų miestų piliečiai dažnai žaidžia žaidimą: "Vilnius - oho, Kaunui iki jo - toli gražu". Kauniečiai savo ruožtu: "Vilnius - snobų buveinė, Kaunas - tai miestas".
O kai į aikštę išbėga kauniečiai ir klaipėdiečiai, pasigirsta: "Klaipėda - kaimas"; "Kauno gatvės - klaikios"; "Netekėkit už klaipėdiečio"; "Kauno valdžia - gėda visai Lietuvai".
Bet geriau išeikim patys į gatvę. Anksti rytą keliauju Klaipėdos brodvėjumi, t. y. maršrutu nuo Senojo turgaus iki Lietuvininkų aikštės. Prasilenkiant su miestelėnais kartais ausį sugelia lyg ir lietuviška šnekta, bet gausiai prisodrinta žemaitiško skambesio, kažkas tarp gryno žemaičiavimo ir bandymo kalbėti literatūriškai. Neįsižeiskit, bet tiesiog pacituosiu vieno užkietėjusio kauniečio repliką: "Klaipėdietis su tokia savo šnekta niekada nebus miestiečiu".
Apsidrausdama pridursiu, kad, deja, taisyklinga artikuliacija ir tinkamas liežuvio raitymas proto neprideda, o "miestietis" nebūtinai žymi aukščiausią piliečio prabą.
Beje, apie inteligentus. Nepykit, klaipėdiečiai, bet inteligentų Kaune daugiau! Ir ne vien todėl, kad Kaune daugiau žmonių. (Reikia patikslinti, kad inteligentas nebūtinai tas, kurio taisyklingai sumegztas kaklaraištis). Didžiulį svorį inteligentų kategorijoje Kauno naudai suteikia akademinė bendruomenė. Jau vien Laisvės alėjoje zujantys keleto universitetų studentai ir oriai pražingsniuojanti profesūra prideda balų kaunietiškam IQ. O žygiuodama pagrindiniu Klaipėdos maršrutu ne tik nė vieno studento nesutikau (tiesa, juk dabar vasara), bet ir nė vieno solidesnio tarnautojo, net vėluojančio.

Kauno gatvėse duobių daugiau

"O Kauno valdžia?!" - neiškentęs šūktels klaipėdietis. Reikia sutikti, kad ši miesto inteligentijos dalis kartais peržengia visas ribas. Klaipėda tiek miesto valdžios intrigų intrigėlių ir tokios dramatiškos kaitos regis nepatyrė. Nori nenori reikia dėti pliusą draugiškiems (žvelgiant iš šalies) Klaipėdos politikieriams. Turbūt visi sutiks, kad pjautynės miesto valdžioje - ne į naudą miestui.
Vienas iš įrodymų - daugiau negu duobėtos Kauno miesto gatvės. Gerbiami klaipėdiečiai, jei Kaune važiuosite Studentų gatve nuo Taikos prospekto, laikykitės kairiau - išsaugosit mašiną ir dantis, o prieš perėją patartina stabtelėti, bet ne dėl pėsčiųjų, o dėl susmegusio šulinio dangčio. Reikia perspėti, kad Kaune yra ir daug prastesnių gatvių nei minėtoji. Turiu pripažinti, kad šviežiai išpiltas asfaltas ir ryškiai paženklintos uostamiesčio gatvės smagiai nuteikia ne tik mano mašiną, bet ir mane.

Apie stilių ir nestilių

Į turgaus ir parduotuvių kainų subtilybes nesigilinau, juk ir Kaune ir Klaipėdoj tos pačios maksimos ir taupos. Bet man, kaip moteriai, smagu įgelti: "O kur jūsų "Mango", "Vero moda", "Jackpot & Cotonfield"?! Jei nesupratot, atskleisiu, kad tai moteriškų drabužių parduotuvės, kurias galima rasti Kaune. Jose apsipirkti galėtų ir klaipėdietės, nes apdarai gana nebrangūs.
Kas nors mestelės, kad Klaipėdos merginos gražiausios Lietuvoj ir nebūtina joms spraustis į tuos daniškus drabužėlius, kuriais mėgsta puoštis kaunietės. Aš kategoriškai nesutinku, kad kaunietėms gamta pagailėjo išorinio grožio. Pereikit per Laisvės alėją ir patys įsitikinsite.

Kaune gražesni vyrai

Abiejų miestų vaikinai verti atskiro skirsnio. Pasikliaudama savo regėjimu drįstu kirsti lažybų, kad stilingai apsirengusių vyrų Kaune daugiau, ir vėlgi ne dėl to, kad Kaune daugiau žmonių. Bandau ieškoti priežasties. Gal Kaune daugiau vyriškų drabužių parduotuvių? Gali būti, bet negi Klaipėdos vyrija, kurdama savo stilių, stokoja tik platesnio asortimento? Pasakysiu, kad tik Klaipėdoje sutikau tiek vyrų, dėvinčių bespalvius ir beformius šortus iš "second hand'o", įsispyrusių į močiučių ortopedinę avalynę panašias šlepetes ir kartu be galo savimi patenkintų. Kita vertus, kas garantuos, kad tie trumpikes mūvintys vyrai nėra kauniečiai, atostogaujantys pajūryje?
Svarstant, kodėl kauniečius įdomiau apžiūrinėti nei klaipėdiečius, topteli dar viena mintis: gal viena priežasčių yra tai, kad Kaunas yra arčiau Vilniaus, kuris skelbia save madų sostine ir kur tikrai yra kur akis paganyti, kokį stilingesnį vilniečio drabužį nukopijuoti.
Žinoma, galima man prieštarauti, kad Kauno vyrukai nėra stilingesni. Galiu nusileisti tik tiek, kad Klaipėdoje irgi yra vienas kitas į stilingą panašus vaikinas. Abu miestai, deja, turi ir tą treninguotąjį kontingentą, bet koks jų santykis Kaune, koks Klaipėdoje - palikim aiškintis jiems patiems.

Apie maitinimą ir kitas pramogas

Nutariu užsukti į kavinę, nes ryte nespėjau papusryčiauti. Dėmesį patraukia smagus pažįstamas pavadinimas "Boogie Woogie" (toks restoranas yra ir Kaune). Gal įeiti šokio žingsniu? Dešimtą ryto restorane - 2-3 lankytojai. Ir tie - užsieniečiai beisbolo kepuraitėmis.
Kadangi pietums dar per anksti, prisėdusi prie mažiausio stalelio tikiuosi gauti pusryčių meniu (toks yra Kauno "Bugyje", pusryčiams galima suvalgyti omleto ar avižinės košės). Negaunu. Tada suimprovizuoju sau salotas iš savitarnos šaldytuvo, o laukdama arbatos galiu stebėti aplinką.
Klaipėdos restorano interjeras daug puošnesnis ir įdomesnis nei Kaune, tad turiu pripažinti, kad klaipėdietiškojo "Bugio" ekstravagancija nuneša Kauno restorano nuosaikumą. Ir čia daug jaukiau nei Kaune, nes ten į šią kavinę sunku patekti. Ir ne dėl lankytojų anšlago, o tiršto tabokos dūmų smogo.
Nori nenori, reikia paminėti vietą Klaipėdoje, kur galima paragauti didelio sultingo jautienos kepsnio. Kaune, deja, tokių nekepa. Ta vieta vadinasi "Skandalas". Kitas jo privalumas - didžiausios visame Pabaltijyje kainos.

Nėra gerų klubų

Gaila, kad dar tik rytas. Labai knietėtų palyginti miestų naktinį gyvenimą.
Kadangi šiuo metu neturiu galimybės pati įkišti nosies į uostamiesčio klubus, pasitenkinsiu nuogirdom. Kur Klaipėdoje linksminasi klubų mėgėjai? Prieš daugelį metų esu buvusi "Kalifornijoje" (klubas neturi nieko bendra su dabar pasauly itin madinga kalifornietiška virtuve). Tuomet dar nelabai buvo su kuo lyginti, nes naktinis klubas būdavo vadinamas tiesiog diskoteka, tik ten naktį galėdavai užsisakyti kepsnį ir pašokti veidrodinio gaublio apšviestoje aikštelėje.
Dabar, sako, "Kalifornija" atjaunėjusi. Netrukus lankytojai ir jūreiviai, kurie čia dažnai apsilanko, galės gėrėtis moteriškom grožybėm, mat ten greitai atsidarys striptizo salikė. O vienas klubo lankytojų dargi skundėsi, jog "Kalifornijoje" prasta vėdinimo sistema ir šilta degtinė.
Tai kur vakarais eina Klaipėdos jaunimas? Kiti dar užsimena apie klubą "Paradox". Pati mačiau jo reklamomis išpuoštus miesto ikarusus. Deja, kritikai sako, jog ten grojamas popsas ir apskritai nieko gero.
Kaunas šioje srityje akivaizdžiai šluosto Klaipėdai nosį. Jau vien Kauno "Siena" ko verta. Europietišku klubo lygiu stebisi ir apsilankę vakariečiai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder