Kartūs vaiko pinigų reformos vaisiai

Kartūs vaiko pinigų reformos vaisiai

Nurimus naujametiniam šurmuliui ir prasidėjus naujiems „istorinio“ Lietuvos biudžeto metams jau galime pasidžiaugti pirmaisiais valstietiškų, gandragalviškų reformų vaisiais. Turiu galvoje vaiko pinigų reformą ir jos rezultatus. O tie vaisiai tikrai nesaldūs.

Nuo sausio 1 dienos tėvams nebetaikomas papildomas neapmokestinamų pajamų dydis (PNPD), sistema, kuri turėtų „dalinti“ vaiko pinigus, – neveikia, o darbdaviai vaikus auginantiems darbuotojams išmokės mažesnius atlyginimus, nes jiems didėja gyventojų pajamų mokestis (GPM).

LR Seimo rudens sesijoje įsisiūbavus diskusijoms dėl 2018 metų biudžeto ir planuojamų permainų dėl taip vadinamų vaiko pinigų sakiau, kad papildomo NPD panaikinimas tėvams ir pašalpinių išmokų už vaikus įvedimas neduos jokios apčiuopiamos naudos, sukels sumaištį, skatins prašytojų, prašinėtojų, „paprašaikų“ mentalitetą, sumažins motyvaciją deklaruoti pajamas ir apkraus šeimas papildomais rūpesčiais. Toks pokytis niekaip nepagerins šeimų finansinės padėties.

Gruodžio pradžioje LR Seime pasiūliau numatyti, jog NPD būtų įstatymu susietas su MMA, įtvirtinant principą, kad tokio dydžio darbo pajamos visai neapmokestinamos. Siūliau už kiekvieną auginamą vaiką (įvaikį) taikyti 200 eurų papildomą neapmokestinamą pajamų dydį. Tačiau valdantieji racionalių pasiūlymų neišgirdo.

Mokesčių inspekcijos duomenimis, Lietuvoje yra per 380 dirbančiųjų, kurie augina nepilnamečius vaikus. Iki šių metų jiems buvo taikomas po 200 eurų PNPD už kiekvieną vaiką. Jei darbuotojas vaiką augino vienas, jis nemokėjo 30 eurų GPM per mėnesį. Už du vaikus toks darbuotojas nemokėjo po 60 eurų, už tris – 90 eurų ir taip toliau. Jei PNPD buvo dalijamas abiem dirbantiems tėvams, už vieną vaiką, kiekvienas iš jų, nemokėdavo po 15 eurų per mėnesį. Nuo 2018 m. sausio 1 dienos panaikinus PNPD, tokių darbuotojų alga turėtų sumažėti lygiai tiek, kiek jiems padidės GPM. Ir kuo daugiau tu vaikų turi, tuo labiau sumažės alga.

Vaikus auginantys dirbantieji jau už sausį gaus mažesnes algas, o mokesčių sumokės daugiau. Štai toks reformos rezultatas.

Visus tėvus pavertę pašalpų prašytojais didieji reformatoriai nepasirūpino, kad būtų užtikrintas sklandus vaiko pinigų mokėjimas. Vaiko pinigai vis dar nepasiekiami, o per 7 mln. eurų kainavusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valdoma Socialinės paramos šeimai informacinė sistema (SPIS) neveikia ir nežinia kada veiks.

GPM‘ui ir kitiems mokesčiams nuskaičiuoti valstybinės sistemos nestringa ir nevėluoja. Šiūkštu pavėluok tik sumokėti kokį mokestį. Jums iškart pradės skaičiuoti delspinigius, įlys į jūsų sąskaitą ar net ją užblokuos. O štai kai reikia išmokėti pašalpas ar išmokas – galima ir nesiskubinti. Toks požiūris į žmogų yra netoleruotinas. Sakyčiau – nusiklastamas. Taip griaunamas pasitikėjimas valstybe, didinamas nusivylimas ir nepasitenkinimas. Kas už tai turėtų prisiimti atsakomybę? Premjeras Saulius Skvernelis, ministras Linas Kukuraitis ir visi kiti pseudo reformų iniciatoriai.

Labai liūdna, kai dabartinė valdžia vieną po kito kompromituoja, diskredituoja išties gerus dalykus. Žodis profesionalas, jau daug kam skamba kaip keiksmažodis Lietuvoje. O dabar ir žodis „reforma“ jau sukelia dieglį. Premjeras galėtų atsiversti žodyną ir pažiūrėti ką šitas žodis reiškia. Arba tai galėtų padaryti kas nors iš gausios premjero patarėjų gvardijos.

Refòrma (pranc. réforme – lot. reformo – pertvarkau) reiškia kažko pagerinimą, patobulinimą.

Tai štai tokių reformų visuomenė ir tikisi. O reformų, kaip suprantu, šiemet bus dar daugiau. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas valstietis Stasys Jakeliūnas metų pabaigoje suskubo pranešti, kad 2017 metai buvo tik pasirengimo ir apšilimo metai. Realios mokesčių reformos ir pensijų sistemos reforma bus vykdoma šiemet.

Tai pasiruoškit naujiems netikėtumams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder