Kalėdinė kiaulė kultūros žmonėms.

Nors iki Kalėdų (ir iki rinkimų) dar toloka, tačiau Klaipėdos miesto savivaldybė jau pradeda dovanas dalyti. Kam saldainį, kam meškiuką, o kultūros darbuotojams - akmenį po kaklu.
Kad ir kaip paradoksaliai skamba, tačiau tokiu akmeniu gali tapti didieji Žvejų kultūros rūmai. Nes tik netikram draugui žmogus dovanoja naštą, kurios pats nepakelia, arba tai, kas gali tapti nepakeliama našta.
Iš pirmo žvilgsnio viskas gražu: Savivaldybės rūmuose svarstomas projektas dėl Žvejų kultūros rūmų perdavimo biudžetinei įstaigai Muzikos centrui.
Muzikos centras, teigiama projekte, turėtų apleisti Daržų gatvėje esančias patalpas, kuriose glaudžiasi bene geriausi miesto mėgėjų meno kolektyvai, ir susikraustyti į Žvejų kultūros rūmus.
Galima "nepastebėti", kad projekto autoriai nemano, jog toks persikraustymas kainuoja - projekte lėšų persikraustymo ir įsikūrimo naujoje vietoje išlaidoms padengti nenumatyta. Tačiau bėda ta, kad "žvejukuose", skambiai rūmais vadinamuose, vietos menui nelabai yra: dauguma patalpų išnuomota komercinei veiklai.
Savivaldybės turto specialistai teigia, kad dauguma nuomos sutarčių baigsis sulig naujaisiais metais. Tačiau tai tik Savivaldybės specialistų nuomonė - patirtis byloja, kad dažnai nuomininkai apie sutarčių pabaigą mano kitaip...
Pakanka prisiminti kavinės "Metų laikai" ar beisbolo klubo Tiltų gatvėje istorijas: pasak Savivaldybės šulų, nuomos sutartys baigėsi, tačiau nuomininkai yra kitokios nuomonės - nesikelia laukan, nors tu ką...
Todėl, nori to ar nenori, Muzikos centras, persikėlęs į Žvejų kultūros rūmus, turės užsiimti visiškai ne savo reikalais: administruoti Savivaldybės nekilnojamąjį turtą. Tas administravimas netruks įgauti tragikomišką bylinėjimosi su nuomininkais formą. Kur tuo linksmu metu dėsis meno kolektyvai, šiandien negali atsakyti niekas.
Jei Savivaldybė išties nori kultūros žmonėms dovanoti ne kiaulę, prieš dovanodama "žvejukus" pati juos turėtų apvalyti nuo nuomininkų ir numatyti biudžete lėšų persikraustymo bei įsikūrimo išlaidoms padengti. Kukliais Muzikos centro vadovų paskaičiavimais, tatai kaštuotų 250-300 tūkstančių litų.
Tačiau tai dar ne visi šios "dovanos" kaštai. Dera prisiminti, kad Muzikos centro (Daržų g. 14) patalpų eksploatavimas (šildymas, vanduo, elektra etc.) per metus miesto biudžetui kainuoja 36 tūkstančius litų. Tuo tarpu Žvejų kultūros rūmų išlaikymas per metus kainuoja šešis kartus brangiau - 234 000 litų. Vadinasi, miesto biudžete kasmet papildomai reiktų rasti dar apie 200 tūkstančių litų.
Ir tai dar ne viskas. Idant Žvejų rūmai būtų saugiai eksploatuojami, juose būtina įdarbinti mažiausiai 15 žmonių. Skaičiuojant, kad čia persikraustytų Muzikos centre jau dirbantys 7 žmonės, reiktų samdyti dar aštuonis. Kukliais paskaičiavimais, vien techninio personalo algoms reikėtų beveik 100 tūkstančių litų per metus. Kultūros darbuotojai pagrįstai baiminasi, kad šias lėšas Savivaldybė, planuodama kitų metų biudžetą, "nupjaus" iš eilutės... "kultūra".
Tad Savivaldybės dovana virs dalgiu švenčiausiam reikalui - kultūros projektams. Aišku, nesugebėję per trejus metus išspręsti rebuso "žvejukai", dabartiniai miesto politikai gali kultūros žmonėms pažadėti aukso kalnus. Tačiau šie - žmonės apsiskaitę: žino, kad gruodžio 22 vyks rinkimai ir valdžia keisis. O naujajai valdžiai pirmtakų pažadai gali būti "dzin"...
Norintieji Klaipėdos kultūros darbuotojams pakišti kiaulę "žvejukų" pavidalu, teigia, jog viskas tvarkoje: Muzikos centras galėsiąs užsidirbti nuomodamas salę, kitas patalpas, organizuodamas renginius. Tačiau Muzikos centras, žinia, yra biudžetinė įstaiga. O biudžetinę įstaigą versti užsiimti komercija yra stačiai amoralu ir neprotinga. Ką bekalbėti apie pridėtinę vertę...
Kita vertus, tik vienoje kultūros sferoje galimi pelnai. Toji sfera paprastai įvardijama kukliu žodeliu "pop". Kažin, ar Klaipėdos miesto savivaldybė rengiasi iš savo biudžeto išlaikomas kultūros įstaigas stumti popkultūros keliu.
Nors pekla žino, ką gali sugalvoti politikai, prieš nueidami nuo politinės arenos uždraudę savo mieste sportuoti ir žaisti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder