Kada lietuviškuose pasuose išvysime hieroglifus?

Kada lietuviškuose pasuose išvysime hieroglifus?

Apie lenkiškų pavardžių rašymą lietuviškuose pasuose diskutuojama jau ne vienus metus. Politikai niekaip nesutaria, nuolaidžiauti save mažuma vadinantiems Lietuvos lenkams ar principingai laikytis savo pozicijos.

Keisčiausia tai, kad visas šis sujudimas tėra aktualus ir skausmingas tik patiems politikams. Lietuvoje gyvenantys paprasti lenkai yra ne kartą išsakę savo nuomonę, kad Lietuvoje jaučiasi gerai ir jokių papildomų privilegijų nereikalauja.

Juk ir lietuvių pavardės skirtinguose pasaulio kampeliuose nėra rašomos su visomis lietuvių kalbos grožybėmis - varnelėmis, brūkšneliais ir nosinėmis. Tačiau mūsų tautiečiai ar jiems atstovaujantys politikai nesiskundžia. Lygiai taip pat ir gatvių pavadinimai, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose ar net toje pačioje Lenkijoje nėra verčiami į lietuvių kalbą.

Kas paneigs, kad ir Lietuvos rusai ar čia gyvenantys kinai taip pat norėtų, kad jų vardai ir pavardės lietuviškuose pasuose būtų rašomi kirilica ar hieroglifais. Tačiau norai nėra pagrindas kažko aršiai reikalauti. Gyvendamas svečioje šalyje privalai gerbti jos kultūrą ir kalbą

Lietuvoje gyvenančios tautinės mažumos vis tiek yra Lietuvos, o ne kitos šalies piliečiai, todėl turėtų lygiai taip pat atsakingai puoselėti tai, ką brangaus turi Lietuvos žemė, o ne beprasmiškai kiršinti dvi bičiuliškas tautas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder