Iš bloknoto paraščių. Dvylika 2016-ųjų sentencijų

Iš bloknoto paraščių. Dvylika 2016-ųjų sentencijų

Metai baigiasi, dienos po prasidėjusios saulėgrįžos ėmė ilgėti, o žurnalistai pamažu tvarko savo archyvus, vertina, ką per metus pavyko nuveikti.

Taip ir aš. Tradiciškai 2016-aisiais naudoti bloknotai keliauja į jiems skirtą lentyną. Jų daugiau nei bet kada ligi šiol. Šiemet vėl išbandžiau laisvo žurnalisto profesijos malonumus, kurie man netapo nepakeliamu diskomfortu.

Juokauju, kad šiemet iš energetikos temų specializacijos nuplaukiau į “plataus profilio mechanizatoriaus” profesiją: neužmirštu energetikos temų, vis kažką parašinėdamas. Tačiau ėmiau (tuojau susireikšminsiu) veik akademiniu lygiu domėtis globaliais komunikacijos, informacijos srautų virsmais. Velniškai įdomu, todėl tą tęsiu iki kitais metais. Bent keturiose NVS šalyse lankiausi ir skaičiau paskaitas tų šalių žurnalistams.

Taigi tarp šiųmetinių atrinktų sentencijų – frazės iš labai skirtingų sričių. Surinktos ne šiaip, o, mano nuomone, tos, kurios savyje slepia gilesnę prasmę. Kažką iliustruodamos, reikalaujančios platesnio konteksto.

Skaitytojams siūlyčiau atkreipti dėmesį, o turint laiko ir atrasti pirminius tekstus su mano darytais ES komisaro Marošo Ševčovičiaus ir buvusiojo energetikos ministro Arvydo Sekmoko interviu. Pirmuoju atveju girdėjau Lietuvai atstovaujančių Europos parlamento narių komentarus, esą p. Ševčovičius tame interviu buvo aiškesnis, atviresnis, nei paprastai būna atsakydamas į europarlamentarų klausimus. Kita vertus, pokalbis su Arvydu Sekmoku Lietuvos sprendimo dėl Visagino atominės elektrinės laukiančioje japonų bendruomenėje, sukėlė tikrą bombą.

Gerų metų visiems.

“Apie Visagino atominės elektrinės projektą galima kalbėti kaip apie vakarykščią dieną. Iš tikrųjų tas projektas šiandien jau yra nebegyvas. Ir  šiandien, matyt, atėjo laikas naujai peržiūrėti energetikos strategiją.”

Arvydas Sekmokas, 2008-2012 m. buv. LR energetikos ministras

“Pirmiausiai siekiame, kad Astravo elektrinę baltarusiai  kuo toliau patrauktų nuo Lietuvos sienų. Tai tikrai nuimtų nereikalingą įtampą.  Aš nesakyčiau, kad čia Lietuva kažko siekia komerciškai. Mes tiesiog norime apsaugoti savo sostinę.”

Rokas Masiulis, 2015-2016 m. buv. LR energetikos ministras

Tačiau atrodo, kad elektros energijos importo iš branduolinių elektrinių uždraudimas nebūtų veiksmingas svertas, siekiant įgyvendinti aukštesnio lygio branduolinės saugos standartus branduolinėse elektrinėse už ES ribų, pavyzdžiui Baltarusijoje (tai neatitinka vidaus rinkos principų ir yra techniškai labai sudėtinga).“

Marošas Ševčovičius, Europos Komisijos viceprezidentas

„Mes turime labai daug informacijos, kad Astravo jėgainė statoma ne taip. Mažiausia vieno žmogaus klaida gali sukelti didžiausią katastrofą regione. Ir pirmiausiai baltarusiai nukentės. Nekalbant apie ekonominę žalą, kurią jie patys patirs, nes neturės rinkų. Kurias mes tikrai jiems uždarysime. Jie neturi tuo abejot.“

Žygimantas Pavilionis, Seimo narys

"Koks yra Astravo AE verslo modelis - man tai mįslė: girdžiu kažkokius oficialius paaiškinimus, tačiau manęs jie neįtikina. Ateityje kažkokia subsidijavimo schema gali būti sukurta, o Astravo jėgainėje pagaminta elektros energija bus eksportuojama didžiąja dalimi į Rusiją.“

Vladimiras Milovas, Rusijos energetikos politikos instituto vadovas

“Mano nuomone, dujų kaina ne tik “Gazprom” versle, bet ir globalioje rinkoje iš esmės jau atsirišo nuo naftos indekso. Visų pirma todėl, kad dujas laivais galima tiekti į bet kurį paklausos tašką pasaulyje.”

Michailas Krutichinas, kompanijos „RusEnergy“ partneris

„Akivaizdu, kad gamtinių dujų pirkimo šaltinį mes rinksimės. Ar tai bus „Gazprom“ dujos aukcione, ar parduodamos ilgalaike sutartimi, o gal tai bus suskystintos dujos rinkoje – lygia greta vertinsime visas galimybes įsigyti iš įvairių šaltinių. Čia yra grynai ekonominis sprendimas, kad turėtum keletą alternatyvą ir renkiesi tą, kuri yra pigiausia.“

Dalius Misiūnas, UAB „Lietuvos energija“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius

“Energetikos ministerijos požiūriu, Vilniaus savivaldybei ir VŠT susigrąžinant išnuomotą turtą, neturi būti pažeisti vartotojų interesai, Energetikos ministerija šiame skyrybų procese, kiek man žinoma, nedalyvauja.”

Mantas Dubauskas, buv. Energetikos ministro patarėjas

„Kainų komisija [skaičiuodama energijos išteklių kainas] visada remiasi faktais, įmonių duomenimis, sąnaudomis. Viską suskaičiavus ir tas efektas gaunasi kitoks, nei žada politikai. Nes politikai realiais duomenimis nedisponuoja.“

Inga Žilienė, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė

„Jeigu atlikdami žurnalistinį tyrimą atradote dokumentų, jums nereikia klausytis [šaltinių pasakojamų] anekdotų. Vietoje to galite daugiau laiko skirti atlikti savo darbą.“

Brooke Williams, JAV žurnalistė, Pulitzerio premijos laureatė

“Jeigu Putinas galėtų pasakyti, kad su Ukraina viskas baigta, visiškai aišku, kad tuo pat metu kiltų grėsmė Baltarusijai, Kazachstanui ir Baltijos šalims. Tačiau jis labai rimtai įklimpo Ukrainoje. Jis jau pralaimėjo Ukrainą.”

Andrejus Piontkovskis, Rusijos politologas

“Visoje posovietinėje erdvėje vyrauja lūkesčiai - “kad tik nebūtų karo”. Tą pabrėžia net 16-mečiai įvairiose buv. SSRS šalyse, kurių daugelis nematė nei karo, nei ginkluoto konflikto. Janukovičiaus režimas Ukrainoje mažai kam patiko NVS valstybėse, tačiau “maidanas”, revoliucija, tų šalių gyventojų nuomone, būtų dar blogesnė išeitis.”

Rasa Ališauskienė, kompanijos “Baltijos tyrimai” direktorė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder