Infliacija Baltijos šalyse – daugiau skirtumų ar panašumų?

Infliacija Baltijos šalyse – daugiau skirtumų ar panašumų?

Pas­ta­ruo­ju me­tu Lie­tu­va iš­si­ski­ria iš ki­tų ES vals­ty­bių dėl spar­čiau­sio kai­nų di­dė­ji­mo – me­ti­nė pre­kių ir pa­slau­gų inf­lia­ci­ja lie­pos mėn. su­da­rė 3,9 pro­c. Toks inf­lia­ci­jos ly­gis – ne tik be­ne aukš­čiau­sias Eu­ro­pos Są­jun­go­je (ES), bet ir len­kia inf­lia­ci­jos Lat­vi­jo­je ir Es­ti­jo­je ly­gius, ku­rie taip pat kur kas di­des­ni nei ES vi­dur­kis. Ko­kie vi­daus ir išo­rės veiks­niai le­mia to­kius kai­nų au­gi­mo skir­tu­mus?

Spar­tes­nis kai­nų ki­li­mas Lie­tu­vo­je vi­sų pir­ma yra su­si­jęs su vi­daus veiks­niais. Pa­vyz­džiui, di­des­ni ak­ci­zai al­ko­ho­li­niams gė­ri­mams me­ti­nę inf­lia­ci­ją Lie­tu­vo­je pa­di­di­no apie 0,7, o pa­di­din­tas PVM ta­ri­fas ši­lu­mos ener­gi­jai – dar apie 0,2 pro­c. punk­to. Kar­tu šie veiks­niai be­ne ket­vir­ta­da­liu pri­si­dė­jo prie bend­ro­sios inf­lia­ci­jos ly­gio.

Ki­ta ver­tus, mais­to pro­duk­tų kai­nos Lie­tu­vo­je ki­lo kur kas ma­žiau nei Lat­vi­jo­je ir Es­ti­jo­je. Lie­tu­vo­je var­to­to­jai už mais­to pro­duk­tus ir neal­ko­ho­li­nius gė­ri­mus lie­pos mėn. mo­kė­jo vi­du­ti­niš­kai apie 2, o Es­ti­jos ir Lat­vi­jos – vi­du­ti­niš­kai apie 6 pro­c. dau­giau nei prieš me­tus. Pa­ly­gin­ti su kai­my­nais, mū­sų ša­ly­je ma­žiau bran­go žu­vis, alie­jaus ir rie­ba­lų pro­duk­tai. Be to, iš­si­sky­rė dar­žo­vių ir vai­sių kai­nos, ku­rios Lie­tu­vo­je šių me­tų ant­rą­jį ket­vir­tį ma­žė­jo, o Lat­vi­jo­je ir Es­ti­jo­je au­go. Pie­no pro­duk­tai, pa­ly­gin­ti su praė­ju­sių me­tų lie­pos mėn., Lie­tu­vo­je vi­du­ti­niš­kai pa­bran­go apie 6, Es­ti­jo­je – apie 9, o Lat­vi­jo­je – apie 11 pro­c.

Il­gą lai­ką vi­so­se Bal­ti­jos ša­ly­se elekt­ros, du­jų, cent­ra­li­zuo­tai tie­kia­mos ši­lu­mos ir ki­tos vals­ty­bės re­gu­liuo­ja­mos kai­nos lė­ti­no inf­lia­ci­jos di­dė­ji­mą, ta­čiau ant­rą­jį ket­vir­tį vi­so­se Bal­ti­jos ša­ly­se bend­ras šių pa­slau­gų kai­nų in­dek­sas pra­dė­jo di­dė­ti. Lie­tu­vo­je šias kai­nas kė­lė bir­že­lio mėn. pa­di­din­tas PVM ta­ri­fas ši­lu­mos ener­gi­jai bei kur kas ma­žiau nei prieš me­tus pin­gan­čios du­jos. Pa­gal nau­jau­sius Lie­tu­vos Vy­riau­sy­bės mo­kes­čių ir so­cia­li­nės sis­te­mos to­bu­li­ni­mo pa­siū­ly­mus, ti­kė­ti­na, kad ru­de­nį PVM ta­ri­fas ši­lu­mos ener­gi­jai su­ma­žės, tai­gi ad­mi­nist­ruo­ja­mo­sios kai­nos tu­rė­tų kil­ti lė­čiau.

Pa­ly­gin­ti su Lat­vi­ja ir Es­ti­ja, Lie­tu­vo­je spar­čiau brangs­ta pa­slau­gos. Pas­lau­gų kai­nų ki­li­mui ypač daug įta­kos tu­ri dar­bo už­mo­kes­čio di­na­mi­ka. Ka­dan­gi dar­bo už­mo­kes­tis Lie­tu­vo­je ky­la spar­čiau nei Lat­vi­jo­je ir Es­ti­jo­je, bend­ras pa­slau­gų kai­nų au­gi­mas taip pat yra di­des­nis. Vis dėl­to, pa­ly­gi­nus Lie­tu­vą su ki­to­mis Bal­ti­jos vals­ty­bė­mis, kai ku­rios pa­slau­gų kai­nų kom­po­nen­tės ypač iš­si­ski­ria: mū­sų ša­ly­je ant­rą­jį ket­vir­tį ge­ro­kai pa­di­dė­jo ke­lei­vių skrai­di­ni­mo pa­slau­gų kai­nos, o Es­ti­jo­je ir Lat­vi­jo­je ši pa­slau­ga per tą pa­tį lai­ko­tar­pį at­pi­go. Res­to­ra­nų ir ka­vi­nių pa­slau­gų kai­nos Lie­tu­vo­je ki­lo kur kas spar­čiau nei kai­my­ni­nė­se ša­ly­se. Ti­kė­ti­na, kad tai yra ne­tie­sio­gi­nis pa­di­din­tų ak­ci­zų al­ko­ho­li­niams gė­ri­mams po­vei­kis.

Ki­tą­met inf­lia­ci­ja tu­rė­tų su­ma­žė­ti. Vie­nas iš veiks­nių – nu­sto­ju­sios kil­ti pa­sau­li­nės naf­tos kai­nos. Be to, kol kas ne­nu­ma­to­ma taip spar­čiai kaip šie­met di­din­ti ak­ci­zų ta­ri­fų, o tai ir­gi slo­pins bend­rą­ją inf­lia­ci­ją. Ga­liau­siai, ki­tą­met ti­ki­ma­si lė­tes­nio dar­bo už­mo­kes­čio ki­li­mo. Spar­tus dar­bo už­mo­kes­čio ki­li­mas šie­met ne­men­kai pri­si­dė­jo prie pa­slau­gų kai­nų pa­di­dė­ji­mo. Ky­lan­tis dar­bo už­mo­kes­tis kai ku­rias įmo­nes pri­ver­čia šias iš­lai­das įtrauk­ti į są­nau­das ir pa­kel­ti jas į ga­lu­ti­nes pre­kių ir pa­slau­gų kai­nas.

Prog­no­zuo­jant mais­to kai­nas, ki­tą­met, pa­ste­bė­ti­na, kad ir to­liau yra ne­ma­žai ri­zi­kų, su­si­ju­sių su to­les­niu jų di­dė­ji­mu. Jung­ti­nių Tau­tų mais­to ir že­mės ūkio or­ga­ni­za­ci­jos ren­gia­mas mais­to pro­duk­tų kai­nų in­dek­sas ro­do, kad, iš­sky­rus cuk­rų bei au­ga­li­nį alie­jų, pie­no, mė­sos ir grū­di­nių pro­duk­tų kai­nos pa­sau­li­nė­je rin­ko­je pa­sta­rai­siais mė­ne­siais ki­lo. Tai tu­rės po­vei­kį ir var­to­to­jų mais­to kai­noms Lie­tu­vo­je. Ki­ta ver­tus, kol kas ti­ki­ma­si, kad že­mės ūkio der­lius šie­met bus gau­ses­nis nei per­nai, o tai mais­to kai­nas tu­rė­tų ma­žin­ti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder