Henrikas Vaitiekūnas: "Galvok apie pavadinimą"...

Henrikas Vaitiekūnas: "Galvok apie pavadinimą"...

Kartais aktoriai (ir TV laidų vedėjai) taip į savo gyvenimiškąją rolę įsijaučia, jog ima manyti, kad juos žino ir pažįsta visas pasaulis. Taip ir praėjusią savaitę atsitiko: tik 38-oje naujos laidos minutėje tos laidos vedėjas ištarė „aš, Andrius“, ir tuomet pirmąsyk išgirdau jo vardą.

Pavardės reikėjo laukti dar valandą. Tuomet, pabaigos titruose, jau perskaičiau ir pavardę: Žiurauskas. Štai tada viskas stojo į savo vietas: supratau, kad TV3 laidos „GalvOK“ vedėjas yra ilgametis vienos krepšinio komandos „balsas“. Ir ganėtinai patyręs „Domino“ teatro bei Emilio Vėlyvio filmų aktorius.

Ir dar supratau, kad pats A. Žiurauskas dėl tradicinės „pirmojo blyno“ nuodėmės tikrai niekuo dėtas. Dar daugiau: tokių vedėjų lietuviškame eteryje esu pasiilgęs. Buvo tikras. Žmogiškas.

Idealiai lietuviškai kalbantis. Intelektualus. Improvizuojantis. Ir nė vienos TV žiūrovų amžiaus grupės neerzinantis.

Jei po kokio mėnesio tuos ditirambus žerčiau, būčiau pavėlavęs. O dabar turiu pasakyti, kad visai netrukus karantino prispaustąjai tautai tikrai sumažės penktadieninis Valinsko-Tapino poreikis.

Paaiškinu naujausiais pavyzdžiais: lygiai prieš savaitę tos laidos – viktorinos vedėjai klausinėjo, kur yra gimęs aktorius Briusas Vilisas (ar įdomu jums tai, ar lavina protą?). ir dar jie klausė, kuris iš keturių paminėtų aktorių vaidino Zoro. (Ar svarbu tai yra mano septyniolikmečiui anūkui; kiek naujų žinių įgis teisingai trečiuoju bandymu užduotį įveikęs senelis?).

„GalvOK“ rengėjai (laida parengta pagal užsienio licenciją) pasuko kitu žiūrovų viliojimo keliu: jie pagarsina studijos žaidėjų teisingo atsakymo paieškas. Nes būtent „galvoti kartu“ yra karantininio TV žiūrėjimo ypatybė. Na, ir žinoma, smagieji klausimai. Laidą anonsuojant jie buvo pristatomi taip: bus keisti, juokingi ir išmąstyti. Ar pavyko?

- Kurį iš šių veiksmų atlieka NASA: siunčia NBA rezultatus, žadina astronautus personaliniu skambučiu, ar siunčia jiems orų prognozę?

- Kuo išvalyti pridegusią keptuvę: granuliuotomis garstyčiomis ir kiaušinio baltymu, druska ir karštu vandeniu, ar miltais ir popieriumi?

- Kam tinkama gali būti dantų pasta: kabinti ant sienos plakatus, apsaugoti nuo

amaro augalus, ar panaikinti išsišakojusius plaukų galiukus?

Atsakymų sąmoningai nerašau: kad, laidos nemačiusieji dar galėtų virtuvėje su žmona pasiginčyti. O kita žiūrovinė informacija tokia: viena iš studijoje esančių komandų po laidos namo grįžta su piniginiu prizu. Tikrai vertesniu, nei kitoje panašioje laidoje dovanojamos (todėl, kad nebeperkamos) knygos.

Kas gali į laimėjimą pretenduoti? Laidoje kovėsi dvi poros – dainininkas ir TV laidų vedėjas Marijus Mikutavičius su radijo ir TV laidų vedėju Mindaugu Stasiuliu stengėsi aplenkti aktorę Inetą Stasiulytę ir jos porininką - humoristą bei renginių vedėją Mantą Katlerį.

Kaip visada korektiškas ir ramus buvo Marijonas. Apie Inetą Stasiulytę pats sau draudžiu jums pasakoti, nes būsiu neobjektyvus: visada vadinau ją labiausiai „vežančią“ parodiste bei TV ir kino aktore.

Mindaugas Stasiulis juokavo santūriai, bet žodžio kišenėje neieškojo. Ir liko neapibūdintas tik humoristu vadinamas Mantas.

Mantas Katleris visada įkūnija tikrąją Lietuvos humoro situaciją Lietuvoje. Taip buvo ir laidoje „GalvOK“. Tik nesutikčiau su toje debiutinėje laidoje pareikšta jo nuomone: girdi, televizija visada mus parodo „durnesnius“, nei esame. Parodė ponaitį Mantą tokiu, koks jis yra.

Nuolat kartojantį kvailiausiąjį lietuvišką naujadarą „Ane?“ . Butelį vadinanti „bonke“, o psichologiją - „nesąmoningu mokslu“. Kalbėdamas apie dolerius sakė „Šymtas“, o kai atsakymo nežinojo, tai taip ir pasakė: „nežynom“. Ar norėjau čia jį supeikti? Žinoma, ne: norėjau priminti, kad televizija, kaip niekas kitas parodo jūsų apsiskaitymą ir išsimokslinimą.

Šitas rašinys yra skirtas penktadieniui. Ir yra dvi galimybės: sulaukti šeštadienį jau antrosios TV3 „galvOK“ laidos, arba – nieko nelaukiant - atsakyti į dar vieną pirmosios laidos klausimą:

- Kiek laiko trunka trumpiasias pasaulyje komercinis lėktuvo skrydis? (Pasufleruosiu: linijos priklauso Škotijai).

Na, ir dar. Atsargiau reikia elgtis su didžiosiomis raidėmis laidos pavadinime. Nes vienas internautas feisbuke ją užrašė su klaida: „Gal VOK?“

Straipsnio autorius šiomis mintimis pasidalino asmeninėje feisbuko paskyroje. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder