Gyventojai reikalauja Konstitucijos pataisų.

Prasidėjo kandidatų į LR prezidentus susitikimai su šalies gyventojais. Ir nieko čia nuostabaus, juk šis garbingas postas vilioja daugelį žmonių. Žemaitijos sostinėje jau apsilankė ir pasakė ilgas kalbas bent keletas būsimųjų kandidatų į prezidentus. Vieni jų, kaip ir praeityje, žmonėms žadėjo aukso kalnus, kiti peikė dabartinę valdžią, treti sakėsi esantys tikri angelai ir čia pat didžiojoje bažnyčioje meldėsi ir prašė Dievo palaimos varguose paskendusiems bedarbiams.
Liepos 12 d. pas žemaičius buvo atvykęs ir Lietuvos liberalų sąjungos pirmininkas Eugenijus Gentvilas. Svečias nuoširdžiai iri ilgai susirinkusiems aiškino, kad "mokesčiai ir bedarbystė - du vienos lazdos galai". Pasakojo, kad daugelis Lietuvos gyventojų nebeturi iš ko susimokėti už komunalines paslaugas, kad mokesčių mokėtojai jau nebegali išlaikyti pernelyg išsikerojusią valdininkiją, savavališkai imančią per didelius atlyginimus ir t. t. Visa tai gryna tiesa. Keista tik, kad gerbiamasis liberalas absoliučiai nieko nežadėjo.
Šį kartą mes, šalies gyventojai, suteiksime įgaliojimus valdyti šalį tik tai partijai, kuri prie savo rinkiminės programos per šiuos rinkimus pateiks žmonėms patvirtinti ir LR Konstitucijos papildymą. Tai rimtas reikalavimas partijoms, norinčioms, kad balsuotume už jų kandidatą į šalies prezidentus.
Reikalaujame, kad Konstitucija būtų papildyta šiais punktais:
1. Konstitucinis Teismas kas ketveri metai renkamas visuotiniu gyventojų balsavimu, teisėjais negali dirbti priėmusieji priesaiką okupacinei valdžiai. Į Konstitucinį teismą turi teisę kreiptis bet kuris šalies pilietis. Konstitucinis teismas už piliečių teisių pažeidimus iš valstybės gali priteisti nuo 50 tūkst. iki 500 tūkst. Lt atlyginimą ir advokato išlaidas. (Europos Žmogaus teisių specialistų teigimu, dabartinis LR Konstitucinis Teismas yra valdžios pareigūnų biurokratiškai sukurta institucija, jis negina šalies piliečių pažeistų teisių.)
2. Lietuvos valstybės turtas privatizuojamas 60 proc., 40 proc. paliekama valstybės nuosavybei. Tai labai svarbu, nes Lietuvos žmonės turės galimybę pasirinkti sau labiau priimtiną, palankesnę valdymo formą.
3. Tauta savo sprendimu - Konstitucija - nustato valstybinius atlyginimus: prezidentui 5 tūkst. Lt, Seimo pirmininkui - 4 tūkst. Lt, Seimo nariams - 2500 Lt, ministrui pirmininkui - 4 tūkst. Lt, ministrams - 3500 Lt, administratoriams, merams, teismų pirmininkams, teisėsaugos vadovams ir pan. - 3 tūkst. Lt, tarnautojams - 1100 Lt, kitų kategorijų darbuotojams - 750 Lt. Pensijų dydis - 700 Lt. Valstybinė pensija nemokama niekam, išskyrus prezidentą. Atlyginimai, pensijos didinami ar mažinami atsižvelgus į metinius ekonominius rodiklius. Pašalpų dydį Respublikoje nustato Vyriausybė.
4. Socialiai remtini asmenys, pensininkai, besikreipiantys į teismus, nuo žyminio mokesčio atleidžiami.
5. Seimui neleidžiama keisti Konstitucijos nuostatų. Tokią teisę turi tik Respublikos piliečiai visuotiniu balsavimu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder